Biserica, un idol?

John Ortberg semnează un articol interesant, Idol Pleasures, în care subliniază problematica spectacolului în detrimentul închinării în Biserică, a competiţiei şi nu a efortului comun în trupul lui Christos de a evangheliza eficient comunitatea, arecompensării spectaculoase a „slujitorilor”  faţă de atitudinea umilă care ar trebui să-i caracterizeze.

Din păcate, observ acelaş lucru şi în România, cel puţin în oraşele mai mari. Din ce în ce mai pregnant se crează o cultură a Bisericii, a acordurilor tacite, în care succesul este măsurat în funcţie de celebritatea păstorului, a grupului de închinare etc., într-un cuvant: spectacol.

Oare ambiţiile şi efortul suştinut pentru recunoaştere, succes, putere, admiraţie, competenţă a celor din afara Bisericii ar trebui să fie caracteristic si trupului lui Christos?

Din prea multe păcate, competiţia seduce, afirmă Ortberg şi mulţi falimentăm la acest capitol. Ne dezvoltăm un idol din lucrarea pentru Dumnezeu, din Biserică. Destul de ironic. Locul închinării către Dumnezeu devine locul idolatriei, păstorul fiind cel mai mare idolatru.

Ortberg propune un test pentru măsurarea coeficientului de idolatrie:

* De unde îmi extrag simţământul securităţii- de la Dumnezeu sau din felul în care Biserica progresează.

* După serviciul de închinare,

sunt recunoscător de faptul că Dumnezeu este Dumnezeu şi sunt bucuros de faptul că sunt în grija Sa? – dacă sunt cinstit- sunt emoţiile mele dictate de câte persoane sunt în clădire?

* Petrec mai mult timp gândindu-mă la Dumnezeu sau gândindu-mă cum să fac lucrarea/Biserica să meargă mai bine?

* Cum mă simt când eventualele premii din acest turneu bisericesc– recunoaşterea, lauda, reputaţia, aplauzele – îmi sunt luate?

* Simţământul personal al identităţii decurge din relaţia mea cu Dumnezeu sau din performanţa mea în Biserică?

* Cât de mult sacrific pentru a-L cunoaşte pe Dumnezeu mai bine faţă de cât de mult sacrific pentru ca Biserica să meargă mai bine?

Doamne, izbăveşte-ne de idoli…

Pentru Stiri Crestine.ro, Marius Zarnescu

4 Comentarii
  1. Gamaliel 13 ianuarie 2010 Reply
  2. Dragos 13 ianuarie 2010 Reply
  3. Gh. Avram 15 ianuarie 2010 Reply
  4. nicu 28 ianuarie 2010 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.