S-a aprins focul trezirii spirituale în România – Iosif Ţon

În anul 1974 s-a aprins un foc al trezirii spirituale la Oradea prin Liviu Olah. Am avut privilegiul și binecuvântarea lui Dumnezeu ca, după plecarea lui Liviu Olah, să intru și eu în acea trezire, ca păstor al Bisericii Baptiste din Oradea.

Trezirea aceasta, din păcate, s-a stins cândva în anii dinainte de revoluție. Trezirea de la Oradea, deși nu s-a extins la alte Biserici din țară, a avut însă un impact benefic pentru mulți credincioși din toate părțile țării. Când are loc o trezire spirituală, Dumnezeu toarnă belșug de putere peste adunare, oamenii își schimbă viața și Duhul lui Dumnezeu îi umple pe cei treziți cu pasiune pentru rugăciune, pentru răspândirea Evangheliei, pentru o viață sfântă.

Ca unul care am trăit în inima unei asemenea treziri, am dorit mult în ultimii douăzeci de ani să mai văd că Dumnezeu binecuvintează România cu o nouă trezire și m-am rugat cu o pasiune ca o agonie pentru a mai avea harul să mai predic și să mai dau învățătură într-o asemenea trezire.

Tot ca unul care am fost parte dintr-o asemena trezire, pot spune că recunosc când apare o trezire spirituală veritabilă. Mi-a tresăltat inima de bucurie când am înțeles că mișcarea ”Străjerii” este o asemenea trezire veritabilă. Ca toate trezirile spirituale, și aceasta este controversată, contestată și blămată. În orice trezire spirituală există și naivități și excese, iar dușmanii trezirii le văd numai pe
acestea și le trâmbițează ca să-i convingă pe credincioși că este o mișcare ”primejdioasă”. Cine are însă cât de cât un discernământ spiritual se uită nu la unele aspecte exterioare stângace, ci se uită la esență, la ceea ce constituie miezul sau conținutul unei treziri spirituale și la roade, la viețile schimbate pe care le produce.

Mișcarea ”Străjerii” are elemente noi, care nu erau prezente în trezirea inițiată de Duhul Sfânt prin Liviu Olah. Acum, darurile Duhului Sfânt sunt toate prezente și se manifestă cu libertate și cu putere. Este clar că Dumnezeu ne învață lucruri pe care noi baptiștii am refuzat să le vedem până acum în Cuvântul Lui și ne duce mai departe decât în trezirea anterioară.

Vreau să vă spun tuturor că Dumnezeu mi-a vorbit și, urmând călăuzirea Lui, m-am asociat cu mișcarea de trezire spirituală ”Stăjerii”, care a atins deja viețile a cel puțin cincizeci de mii de oameni.

În zilele următoare, cu ajutorul Duhului Sfânt, vă voi explica elementele esențiale ale acestei treziri și, împreună cu conducătorii acestei mișcări, vom căuta să definim teologia acestei treziri spirituale.

Între 7-12 decembrie va avea loc la Băile Felix, lângă Oradea, o conferință națională a ”Străjerilor”, la care, cu voia lui Dumnezeu, vom participa și noi. Vă invităm să veniți cu noi!

Articol realizat de Pastor Dr. Iosif Țon

Care e părerea ta?

6 Comments

 • Slavit sa fie Domnul! Marire Lui! Se pare ca Dumnezeu a hotarat sa incununeze viata si lucrarea fratelui Ton ridicandu-l pe o treapta mai inalta a experientei si trairii cu El! Fratele Ton nu se dezminte,are intr-adevar o pasiune ca o agonie de a gusta din Domnul si de a sta in prezenta Lui!!!

 • Domnul sa binecuvinteze Romania si sa inteteasca acest foc al trezirii!

 • Cred ca dacă cârcotasii care au postat aici
  comentarii, ar mai citi incă
  odată cu atentie articolul s-ar regăsi si ei
  printre acei „dusmani ai trezirii spirituale”

 • Miscarea „Strajerii” are multe elemente care provin din asa numita Evanghelie a prosperitatii. Sunt semne de intrebare asupra teologie lor. Cercetati si voi.

  http://www.strajeri.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=56:promisiune-implinit&catid=36:asa-a-luat-fiinta-lucrarea-strajerilor&Itemid=55

 • „În zilele următoare, cu ajutorul Duhului Sfânt, … și, împreună cu conducătorii acestei mișcări, vom căuta să definim teologia acestei treziri spirituale.” – Îmi pare rău că deja cunoscând teologia biblică Iosif Ţon vrea să descopere ceva nou. Doamne! Dă-i lumină şi păzeşte-l de acest pas greşit.

 • Adevarata Trezire presupune ca Dumnezeu vine in in ajutorul Bisericii Sale Bolnave. Trezirea incepe cu noi, si in noi prin Duhul Lui Dumnezeu.Evanghelizarea inseamna ca Biserica revigorata se duce la omenirea moarta in pacat si, prin inputernicire divina, darima intariturile Satanei. Evanghelismul de astazi bajbaie si tatoneaza drumul cu bastoanele finantarilor generoase si ale super-organizari, pe o scena ca a stelelor de cinema de la Hollywood. TREZIRE NU COSTA NICI UN BAN.
  Probabil ca Neajunsurile adevaratei treziri sint:
  Nu poate fi organizata.( Vintul bate incotro vrea )
  Nu poate fi subventionata ( Nu are nevoie de sustinere financiara ).
  Nu i- se poate face reclama ( Nu exista nimic care sa-si faca singur reclama ca focul, trzirea este foc din cer).
  Nu poate fi computerizata ( doar Dumnezeu cunoaste intinderea puterii Sale )
  Nu poate fi regularizata. ( Nu-i putem trasa un standard, sau un fagas teologic pe care sa opereze ). Nu poate fi rationalizata. ( Este o taina dumnezeiasca, mai presus de bietele noastre minti marginite.) Nu poate fi arondata unei denominatiuni. trece dincolo de orice bariere Doctrinare.) Nu poate fi nationalizata. ( sute de predicatori au visitat Coreea ca sa vada ce a facut Dumnezeu in aceasta tara. Multi nu si-au crezut ochilor vasand bisericile ticsite, si s-au intors tristi ca slujbele noastre sunt atit de mecanice si sterile. Ah ce multi dintre noi, cei ce profesam in numele Lui umblam in catuse teologice, precum Lazar, am fost inviati din morti.. dar tot ca el, purtam inca fasiile si hainele de ingropacine ale traditiei si povara credeurilor plasmuite de oameni, ne vindem dreptul de intai-nascuti-accesul la tronul Lui Dumnezeu-pentru o fiertura numita supunere sau frica de oameni. Nu intentionez catusi de pitin sa induc nesupunerea in turma, incerc doar sa inflacarez darul care este in noi, pentru al cauta pe Cel ce traieste pururi ca sa mijloceasca pentru noi.Cui foloseste toata aceasta tevatura ecunemica sau accentele denominationale de astazi? cu ce scop toata rutina noastra parohiala? Ne afam in treaba nonsalant si trufas, cind ar trebui sa cautam sa umblam smeriti cu Dumnezeul nostru. Ne injosim cultivind o credinta la moda, in care filmele si show-ul inlocuiesc Cuvintul puteri Lui. Ne facem de toate pentru toti, si de acea nu castigam pe nimenei. In biserici avem programe in loc de ungere, si procesiuni in loc de rugaciuni. facem ca lucrarea sa fie profesionala si ne agatam de ea ca de afacerea noastra. le ingaduim oamenilor sa ne institutionalizeze, sa ne catehizeze, sa ne converteasca, sa ne controleze constiinta si sa ne consume substanta. In curand comunitatea de tip club concentrata pe om va inlocui partasia centrata pe Hristos. PROVOC PE FIECARE PREDICATOR IN PARTE SA INCEAPA O CAMPANIE DE CURATARE A BISERICII. Apostolul Pavel laund cu asalt portile iadului, striga ma arunc spre ce este inainte, alerg spre tinta. Crestini de azi, in schimb, se complac intr-o atitudine care pare sa spuna RELAXEAZA-TE SI LASA-TE CAPTIVAT.
  Biserica nou-testamentara nu depinde de o majoritate morala, ci de o minoritate spirituala , biserica pastorita de apostoli era o biserica a suferintei, astazi avem o biserica asuficientei, evenimentele din biserica primara controlata de Duhul Sfint erau marete cele din biserica de azi- mai de graba glumete.
  Nu avem puterea apostolilor, pentru ca nu avem evlavia apostolilor, ne lipseste evlavia apostolica, ne lipseste curatia apostolica, Fiecare biserica di tara aceasta are nevoie de predici unse de Duhul Sfint inspirate prin Fapte 15-8,9.
  O unde se mai pune oare astazi accentul pe curatie de inima?. E plina lume de o evanghelie denaturata promovata de predicatori denaturati, multi dintre ei cu pretentia-trista si bolnava- ca sint plini de Duhul. Va mai mirati cami-e jena sa ma declar parte din aceasta biserica a zilelor noastre de care sint convins ca insusi Dumnezeu se rusineaza.
  O SPUN DIN NOU; Predicatorilor, Pastorilor, Liderilor, strigati puternic si fara crutare strigati dupa acoperisurile caselor si a bisericilor, cuvintele lui Osea; Ascultati Cuvintul Domnului copiii lui israel
  ( adica tara si biserica ) Caci Domnul are o judecata cu locuitorii tarii, pentru ca nu este adevar, nu este indurare, nu este cunostiinta de Dumnezeu in tara. fiecare jura strinb si minte, ucide, fura si preacurveste; Osea 4-1,2. Si fie ca toti cei ce stau pe scaune in biserica sa raspunda folosind cuvintele aceluias proroc.
  Veniti sa ne intoarcem la Domnul caci El ne-a sfisiat, dar tot el ne va vindeca. El ne-a lovit dar tot El ne va lega Ranile Osea 6-1.
  Domnul sa va Binecuvinteze.
  Alexandru & Iuliana.

  http://www.youtube.com/watch?v=4wRuT55XOXI

Scrie un comentariu