Familia Șaitiș, Madagascar: Slujind cu bucurie după Agenda lui Dumnezeu

unnamed

Dragi prieteni – frați și surori,

Finalul acestui an ne gaseste cu inima plina de multumire si recunostinta catre Dumnezeu, cu gandul la sarbatoarea nasterii Domnului si Mantuitorului nostru Isus Hristos. El este tot ce am primit mai frumos in viata. El este motivul slujirii noastre, dragostea noastra si scopul pentru care luptam, in speranta intalnirii cu intreaga Biserica in Imparatia lui Dumnezeu.

Ne-am facut si noi o agenda la inceput de an. Privind in urma, Dumnezeu a depasit agenda noastra si a facut lucruri la care noi nici nu ne-am asteptat, nici nu ne- am gandit. Am intrat acum un an si trei luni in regiunea tribului Merina. Apoi El ne-a dezvoltat lucrarea in triburile betsileo, vezo si antemoro – de pe o coasta a Madagascarului pe alta. Ne-a obligat si ne-a invatat sa pasim prin credinta in multe domenii, cu teama si cu sfiosenie, iar apoi ni S-a revelat ca fiind Cel Atotputernic, care lucreaza dincolo de felul in care noi gandim sau credem, care acopera toate nevoile si inca da din belsug peste.

unnamed (1)

200 DE PACHETE PREGATITE PENTRU FAMILII IN MADAGASCAR

Ne simteam obositi dupa un tur de forta din septembrie pana in decembrie in diferite zone ale tarii, slujind prin invatatura, evanghelizare si ajutorare, asa ca am discutat in familie sa ne odihnim de aceste sarbatori si sa facem doar 50 de pachete pentru copiii cu care lucram si apropiati. Dar dragostea dvs pentru poporul malgas a invins. Ne-ati invadat si ne-ati incurajat sa luptam mai departe. Am ajuns in final prin ajutorul acordat pentru sarbatori si prin pachetele facute la peste 200 de pachete. Au fost zone in care nu am putut sa dam pachetele cu alimente propriu-zis – in zona tribului Betsileo, in Fianarantsoa, sau a tribului Antemoro, in Manakara, zone indepartate ale Madagascarului, dar am ajutat zeci de familii, in functie de marimea lor, cu echivalentul a unul sau doua pachete, in bani, ceea ce a fost o mare binecuvantare pentru ei.

In Antsirabe, Ioana a pregatit 150 de pachete cu alimente, rechizite, fructe si jucarii pe care le-am distribuit in mare parte. Profesorii si o parte din copiii de la Colegiul Les Pigeons, Scoala Biblica pentru copii Vestea Buna, multi vecini, batranii si familiile sarace din Biserica Karmela Eben Ezera, copiii si personalul de la Orfelinatul Speranta, profesori si copii de la Scoala La Promesse, s-au bucurat de pachetele pe care le-au primit si unii dintre ei, in special batranii, le-au primit cu lacrimile in ochi. Ei au inteles ca dvs, Biserica evanghelica din Romania, din dragoste pentru ei si in Numele Domnului Isus, ati facut acest efort si l-ati transformat in dar si paine.

In jungla din Manakara – puterea lui Hristos contra adancimilor Satanei

unnamed (3)

Am fost pentru o saptamana in luna decembrie in regiunea Manakara, in tribul Antemoro. Dezvoltam relatia cu pastorul Andre, cu pastorul Dina si cu alti pastori din aceasta zona implicati in plantarea de biserici. Ei au intrat in jungla din regiune cu Evanghelia. Nu le este usor, deoarece satele sunt animiste, crezand in dumnezei, spirite si spiritele stramosilor. Fiecare sat are in centru pietre sau altare sacre, pe care aduc sangele unei vaci speciale odata pe an si niste pari in care fixeaza capetele animalelor jertfite. Pentru a vesti Evanghelia, este nevoie de acceptul regelui local. Pastorul Andre mi-a povestit cum a intrat in zeci de sate din jungla si a reusit sa planteze biserici. Nu vorbeste impotriva altarelor de sacrificiu, nici impotriva stramosilor sau zeilor, dar il predica pe Hristos si puterea Lui de schimbare a
vietilor, de vindecare si eliberare de rau.

Oamenii care beau leacuri ale vrajitorilor sau vracilor cad in coma si 5-7 zile, dar cei care il primesc pe Isus Hristos in viata lor sunt vindecati de bolile lor instantaneu sau intr-o zi sau doua. Asa se proslaveste Dumnezeu acolo, in mijlocul lor.

Am fost si eu in doua astfel de sate. Erau si niste cladiri din stuf ca biserici acolo, acceptate de rege. Ne-am rugat pentru
oameni, le-am predicat si i-am incurajat. Apoi, cateva nopti, am simtit o forta ce apasa asupra mea cand eram in pat si simteam ca nu mai am aer. Stransoarea era puternica, aproape sa lesin. Cand porunceam in Numele lui Isus Hristos sa plece, simtem eliberarea. Am venit acasa, in Antsirabe, iar Filip, baiatul nostru, s-a comportat foarte ciudat cateva zile si nopti.

Ne-am pus mainile peste el si am cerut eliberare de orice fiinta spirituala care il ataca, in Numele lui Isus Hristos. O masina era sa dea peste el in oras. In ultima clipa soferul a franat. Noi am ramas paralizati. Dar stim ca Isus Hristos are toata puterea in Cer si pe pamant. Si avem biruinta in El, prin sangele Lui.

Implicarea noastra acolo va fi mai complexa: rugaciune, evanghelizari, constructii biserici, ajutor lucratori sau pastori ce se vor aseza in acele locuri pentru a planta biserici si a le creste in Hristos.

Proiectii video cu Nasterea Domnului pentru copiii de la Scoala La Promesse si Colegiul Les Pigeons

unnamed (2)

Unul dintre parteneriatele noastre cu Colegiul Les Pigeons si Scoala Gimnaziala La Promesse cuprinde si ajutor dat la capele sau orele de rugaciune pe care aceste scoli le au.

De obicei, fie facem o prezentare legata de igiena corporala, igiena in casa sau in clasa, fie le punem o proiectie video cu ceva ce ii incurajeaza din Sfanta Scriptura. Sunt desene animate cu viata oamenilor din Biblie – din Vechiul sau Noul Testament sau viata, minunile si moartea Domnului Isus Hristos.

Cu cei de La Promesse facem acest timp luni dimineata, dupa ce se inalta pe catarg steagul Madagascarului si se intoneaza imnul national, inainte de a incepe orele. Copiii sunt foarte incantati si ne cer sa venim in fiecare saptamana. Tot asa si la Colegiul Les Pigeons – vinerea dupa amiaza, inainte de a pleca spre casele lor si a se bucura de weekend, le punem o astfel de proiectie. Asa le tinem mintea si inima ocupata cu Cuvantul Evangheliei.

Odata cu apropierea Sarbatorilor am avut ocazia sa facem astfel de proiectii cu nasterea Domnului Isus Hristos. Ne surprind reactiile copiilor mai ales atunci cand vad ingerii: sunt foarte curiosi. Cultura malgasa este o cultura a puterilor spirituale, de aceea sunt foarte bucurosi sa vada la lucru mesageri ai binelui si ai Cuvantului invingatori. Cu toate acestea, Isus Hristos este Cel mai important.

Un loc al inchinarii – teren cumparat pentru Biserica din Ambohimandroso

Cu ajutorul Domnului si dupa negocieri asiduee, conducerea Assemblee de Dieu Madagascar si pastorul Faly din Biserica penticostala Ambohimandroso au reusit sa cumpere un teren de peste 600 mp pentru construirea unei biserici. Terenul a costat 1500 Euro –
1800 Dolari si a fost cumparat prin bunavointa si colaborarea bisericilor romanesti.

Cu ajutorul Domnului si dupa negocieri asiduee, conducerea Assemblee de Dieu Madagascar si pastorul Faly din Biserica penticostala Ambohimandroso au reusit sa cumpere un teren de peste 600 mp pentru construirea unei biserici. Terenul a costat 1500 Euro – 1800 Dolari si a fost cumparat prin bunavointa si colaborarea bisericilor romanesti, in special a unei familii cu inima mare, calauzita de Dumnezeu special pentru acest lucru. Pe el va fi mutata cladirea actuala din lemn a bisericii, iar in cursul lunii aprilie se va incepe propriu zis constructia cladirii. Noi incercam un parteneriat cu misionarii americani pentru a pune direct o structura metalica pe teren, iar
apoi sa fie construiti peretii din caramida si sa fie tencuita biserica. Va tinem la curent cu aceasta lucrarea foarte importanta, care a deschis o usa noua prin credinta pentru noi, la care nu ne-am gandit pana acum: constructia de biserici. Daca nu vom reusi sa obtinem cadrul metalic, vom construi biserica in mod clasic in dimensiunea 8×12 ml, cu caramizi din lut arse, cu structura de rezistenta din beton si ciment si acoperis metalic. Daca sunteti interesati, avem devizul pentru o astfel de lucrare. Chiar necesita pentru noi credinta.

Arunca-ti painea pe ape si dupa multa vreme o vei gasi iarasi !

Aceste cuvinte din Eclesistul 11 :1 mi-au atins inima in aceste zile, in timp ce citeam Sfintele Scripturi. Am mers apoi in toate trimiterile versetului si am descoperit marea chemare a lui Dumnezeu pentru poporul Sau de a fi darnici, binevoitori, buni, plini de har cu cei saraci, orfani si straini.

Va multumim frumos dvs, fratilor si surorilor de acasa, Bisericilor romanesti din Romania, Europa Occidentala sau SUA, oameni dragi care v-ati aruncat cu drag si din belsug painea pe ape, pe niste ape care vin spre Continentul Negru, spre niste straini, spre poporul malgas.
Astazi sunt straini pentru dvs, sunt doar niste grupuri etnice: merina, antemoro, betsileo, vezo, care nu va spun nimic. Dar va veni o zi in care va veti intalni cu ei in Imparatia lui Dumnezeu, la Nunta Mielului, cand ii veti vedea imbracati in haine albe, cu ramuri de finic in maini, strigand in acelasi cor in care si dvs veti fi : ,,Slava Mielului … căci ai fost junghiat şi ai răscumpărat pentru Dumnezeu, cu sângele Tău, oameni din orice seminţie, de orice limbă, din orice norod şi de orice neam.ˮ

Si atunci, cand cununile se vor imparti, veti regasi painea pe care ati aruncat-o pe ape de multa vreme, o paine de care ati uitat de-a lungul timpul, dar pe care Dumnezeu a transformat-o in rasplata vesnica intr-o viata nemuritoare.

Va iubim si va pretuim,
Familia Saitis Marcel si Ioana, cu copiii Alessia, Ruth si Filip.

Un comentariu
  1. Dorin Alina Trif 4 ianuarie 2015 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.