Pastorii acuzaţi de “spionaj” în SUDAN au fost eliberaţi

20150713-sudan_nfbl

Doi pastori din Sudanul de Sud arestaţi şi acuzaţi de “spionaj” de tribunalul islamic din Sudanul de Nord au fost eliberaţi. Verdictul de eliberare a fost dat de judecătorul de la Khartoum Nord Central Court, Ahmed Ghaboush, anunţă Open Doors. 

Pastorul Yat Michael a fost arestat pe 14 decembrie 2014 în timp ce îşi ducea copilul la un tratament medical în Khartoum. Motivul imputat la arestare a fost faptul că a predicat într-o biserică locală în timpul şederii sale în Sudan.

Cel de-al doilea pastor, Peter Yen a fost arestat în ianuarie 2015, când s-a dus să se intereseze despre starea şi locul unde se află prietenul său, Yat Michael. Cei doi bărbați au fost declaraţi dispăruţi până când autoritățile sudaneze au declarat că au fost ținuți în închisoare pentru “crime împotriva statului”.

Dacă ar fi fost găsiţi vinovaţi, pastorii ar fi putut fi supuşi pedepsei cu moartea. Agenția de știri germană DPA a raportat că judecătorul l-a gasit vinovat pe Yat Michael de ” încălcare a păcii” (articolul 69) și Peter Yen (de asemenea, cunoscut sub numele de David Reith) vinovat de “gestionarea unei organizații criminale sau teroriste” (articolul 65).

După opt luni de închisoare, acelaşi judecător i-a eliberat pentru că şi-ai ispăşit pedeapsa pentru “infracţiunile comise”.

Dr. David Curry, Preşedinte / CEO al Open Doors SUA, a comentat vestea bună de eliberare a pastorilor: “Sunt recunoscător și a încurajat să aud vestea că pastorii Mihail și Yen au fost eliberaţi. Acesta este răspunsul la rugăciunile multor creștini din întreaga lume. Speranţa noastră este că libertatea de exprimare religioasă va deveni o parte a politicii sudaneze, astfel încât creștinii și alții să îşi poată practica credința lor în pace. Din păcate, creștinii din Sudan nu îşi pot exprima liber credinţa”, menţionează oficialul de la Open Doors.

Experţii au spus că au existat temeri că ei ar fi putut fi supuşi unor acuzaţii mult mai grave; s-a simțit că judecătorul a fost pus sub presiune să echilibreze așteptările locale de a respecta principiile statului guvernat de Sharia, cu aderarea la standardele internaționale în domeniul drepturilor omului.

Familiile au declarat pentru Radio Tamazuj, o emisiune online de știri independentă în Sudan și Sudanul de Sud, că ei au fost “încântaţi”.

Ultima dată barbaţii au fost în instanța de judecată pe 23 iulie, când echipa lor juridică a prezentat argumentele lor scrise pentru închiderea cazului. Observatorii de la un număr de ambasade străine au fost prezenți în acea zi. Un oficial de la Ministerul Sudanez de Justiție i-a spus unuia dintre avocații pastorilor că gradul de interes din afara a influenţat guvernul să manifeste un interes deosebit faţă de acest proces.

Thabith Al Zubir, unul dintre avocații care apără pastorii, a cerut judecătorului să renunțe la caz, deoarece apărarea a respins toate acuzațiile împotriva celor doi bărbați, și pentru că nu a existat nici o dovada clară împotriva lor.

Avocații apărării au susținut, de asemenea, că clienții lor au fost arestați ilegal de către Serviciul de Informații și Securitate Națională (NISS). Ei au spus că pastorul Yat Michael nu a încălcat legea Sudanului, atunci când a predicat în Biserica Evanghelică din Khartoum Bahri pe 14 decembrie pentru că el doar şi-a facut datoria ca pastor.

“Să înveţi pe credincioşi că râvna lor pentru Biserica lor nu este o insultă la adresa lui Dumnezeu, nu este o crimă. Justiţia cere ca dvs să nu judecaţi pur şi simplu pentru că bănuiţi, fără nici o dovadă”, a declarat avocatul pastorului, referindu-se la arestarea ilegală executată de NISS după ce pastorul sudanez a predicat într-o Biserică din zona Bahri, la nord de capitala Sudanului.

Totodată, avocaţii şi-au exprimat îngrijorarea față de faptul că Yat Michael și Peter Yen au judecaţi ilegal pentru insultă religioasă, acuzaţie nefondată.

Sudan este pe locul # 6 pe Open Doors 2015 World Watch List ( www.worldwatchlist.us ) din cele mai grave 50 de persecutorii creștinilor. Islamul este bine înrădăcinată în societatea sudaneză. Majoritatea covârșitoare a populației din Sudan sunt musulman sunniţi și legea Sharia este fundamentul sistemului juridic din Sudan. Regimul este autoritar și vrea să controleze toate aspectele legate de viața cetățenilor săi.

Legile privind blasfemia sunt utilizate la nivel național pentru a persecuta și urmări penal creștinii. Apostazia este incriminată si pedepsită cu moartea. Arestarea, încarcerarea și procesul extins al pastorilor Michael și Yen ilustrează presiunea cu care se confruntă creştinii în această regiune.

Vă rugăm să mijlociţi împreună cu noi pentru Biserica Persecutată. Haideţi astăzi să mulţumim pentru această biruinţă şi să ne rugăm pentru protecţia locuitorilor Sudanului de Sud şi vindecarea celor afectaţi de presiunile musulmanilor radicali din Nord.

  • Rugaţi-vă în continuare pentru protecţia acestor pastori şi a bisericilor lor.
  • Rugaţi-vă ca Domnul să îi folosească pentru creşterea bisericilor lor
  • Rugaţi-vă ca Domnul să îi întărească mai departe în lucrarea măreaţă care le-a fost încredinţată
Un comentariu
  1. Nume* Rodica S. 9 august 2015 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.