#CinemaCampUpgrade 2015 a lansat provocarea anului: “Create to change”! (FOTO)

cinemacampupgradeua2015 (15)

“Create to change” sau “Creează ca să produci schimbarea” este provocarea 2015 lansată de echipa Media Group UpGrade Ucraina. La evenimentul desfăşurat în perioada 25-29 august, în preajma oraşului Lvov s-au adunat 21 de tineri din tot Estul Europei: Ucraina, Rusia, Moldova şi Belarus.

Participanţii au asistat la workshop-uri unde au descoperit lumea dramaturgiei şi regiei, tehnici de filmare şi montare. În acelaşi timp, tinerii au avut ocazia să aplice imediat cele însuşite. Împărţiţi în trei echipe, aceştia au filmat trei scurt-metraje de maxim 5 minute în frumosul oraş Lvov.

lXGQ6ZsHquQ

Participanţii adunaţi din diferite ţări şi regiuni ale Ucrainei nu sunt profesionişti în ale filmului. Pentru cei mai mulţi dintre ei tot ce se leagă de cuvântul “video” este simplă pasiune sau slujire în bisericile din care ei fac parte. Unii se ocupă de transmisiuni LIVE, alţii pur şi simplu sunt pasionaţi de producerea filmuleţelor motivaţionale şi educaţionale prin care să transmită mesajul Evangheliei.

cinemacampupgradeua2015 (5)

Ce impresii au acumulat organizatorii şi participanţii aflăm de la ei din cele împărtăşite cu noi:

alex leshko uaAlexandru Leshko, autorul ideii şi promotorul principal al provocării, a salutat călduros tinerii participanţi şi le-a împărtăşit că dorinţa lui este ca prin acest eveniment să descopere idei, instrumente şi deprinderi necesare pentru a: “Creea ca să producă schimbarea”.

“Avem un mesaj important de împărtăşit cu această lume – mesajul Evangheliei. Patru zile suntem într-un atelier creativ pentru a învăţa cum să “creăm ca să producem schimbarea”. #CinemaCampUpgrade este un debut unde vrem să învăţăm cum să transmitem prin cinematografie valorile moral-spirituale şi speranţa vieţii veşnice. Avem alături de noi speakeri din Ucraina, Rusia şi Belarus. Este timpul să fim cei mai buni, să creştem la alt nivel, să transmitem mesajul care ne-a fost încredinţat fiecăruia în mod creativ pentru ca lumea care ne înconjoară să cunoască în mod real că şi noi, la rândul nostru, am fost creaţi în chip inteligent şi schimbaţi printr-o jertfă măreaţă”.

cinemacampupgradeua2015 (13)
Vladislav
 face parte din echipa organizatorică şi a depus mult efort ca participanţii să se simtă confortabil şi să primească cât mai multe emoţii pozitive. Despre cum s-a născut ideea #CinemaCampUpgrade ne spune în rândurile ce urmează:

SaSiSnNhy4o“Cea mai mare parte a informaţiei în zilele noastre o primim în format video sau simplu în ştiri scrise. Împreună cu Alexandru Leshko avem un vis, ca sursele media creştine din Ucraina să aibă aceiaşi calitate şi să ofere maxim profesionalism în mesajul pe care îl difuzează. Fiind implicat în echipa de organizare a fost o provocare foarte interesantă pentru că în Ucraina, în mediul evanghelic, asemenea evenimente sunt o premieră. Noi am încercat să spargem gheaţa şi Dumnezeu ne-a ajutat. Mi-a plăcut ideea să particip în calitate de actor în unul din filmuleţele participanţilor. Nici nu m-am gândit că aş putea juca acest rol şi că va fi o experienţă atât de interesantă. După acest moment m-am gândit că aş putea începe cariera de actor. A fost o experienţă frumoasă să văd cum participanţii trăiau fiecare clipă la maxim în timp ce îndeplineau sarcina pe care le-am dat-o. Fiecare echipă a lucrat mult la scrierea scenariului, filmări, montare. Sunt sigur că după asemenea experienţă fiecare participant a plecat acasă cu o flacără vie care se va materializa în scurt-metraje cu impact social şi spiritual. Sperăm ca din această experienţă frumoasă să se nască filmuleţe care vor schimba viaţa noastră şi a celor care le vor urmări”.

cinemacampupgradeua2015 (12)

Ira este din oraşul Belaia Tercovi (Biserica Albă) şi ne-a descris foarte poetic emoţiile acumulate în #CinemaCampUPgrade: “Merg acasă cu bagajul plin de emoţii pozitive şi idei noi. Dumnezeu face în vieţile noastre lucrări atât de frumoase, mai măreţe şi mai frumoase decât ne putem imagina. Aceste patru zile petrecute aici cu atâţia oameni creativi din toate colţurile Ucrainei, din Belarus, Moldova şi Rusia a fost un adevărat cadou şi o posibilitate de a dezvolta ceva nou în mine. Sunt foarte recunoscătoare speakerilor pentru experienţa împărtăşită cu noi, dar mai ales organizatorilor Alex şi Vlad pentru efortul enorm depus în organizarea acestui eveniment. Daria Darinskaia m-a ajutat nu doar să caut idei pentru un scurt-metraj, dar a devenit şi un prieten bun pentru fiecare din noi. Foarte interesante au fost detaliile tehnice pe care le-am învăţat de la Alexandru Kavylyn pentru pregătirea tehnică în procesul de filmări. Foarte preţioase au fost sfaturile oferite de Victor Sydoriuk despre tehnicile de montare şi filmare. Cele mai impresionante şi marcante emoţii au fost acumulate în procesul filmărilor şi montării filmuleţului. Filmare şi montare timp de două zile, până la orele 1-2 noaptea, multe momente amuzante, multe idei trăsnite. În această săptămână, Dumnezeu mi-a dăruit multe emoţii pozitive şi prieteni noi. Totul a fost la nivelul #UpGrade! Acum sunt gata în mod real să: „Creez pentru a schimba”! Mulţumesc”.

cinemacampupgradeua2015 (3)

Vladimir şi Roman sunt cei mai buni prieteni. Împreună slujesc în aceiaşi biserică în echipa media şi se ocupă de transmisiuni LIVE. Băieţii sunt pasionaţi de video şi au ales biletul spre #CinemaCampUpgrade fără să stea prea mult pe gânduri. Ei sunt pentru prima dată la asemenea eveniment şi au rămas încântaţi de lucrurile noi aflate de la speakeri:

Vladimir: „A fost cea mai tare experienţă a verii pentru mine. Am luat foarte multe lucruri utile şi fiecare workshop a fost foarte interesant. Mulţumesc”.

cinemacampupgradeua2015 (2)

Roman: „Titlul mi-a trezit interesul. Foarte tare experienţa, mi-a plăcut foarte mult formatul, oamenii şi am învăţat foarte multe lucruri utile”.

cinemacampupgradeua2015 (6)

Evenimentul a fost organizat de Media Group Upgrade născută în cadrul slujirii de tineret a Bisericii Baptiste din Rovno, Ucraina. În cadrul proiectul media Upgrade, echipa a desfăşurat anual conferinţe media, şcoali de vară, concursuri video şi dezvoltarea resurselor informaţionale.

cinemacampupgradeua2015 (7)

Un comentariu
  1. Nume* Rodelinda Scheel 5 septembrie 2015 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.