Un misionar, aparținând organizației Tineri Pentru Misiune, a fost răpit în Niger

jeffery-woodkeMisionarul american creștin care a fost răpit de niște oameni înarmați în Niger, era implicat în organizația Tineri Pentru Misiune (TPM), scrie portalul Christian Today.

Pete Thompson a mărturisit pentru ziarul The Intependent precum că Jeffery Woodke ar fi fost răpit vineri din propria casă din regiunea Abalak, vestul Republicii Niger, în jurul orei 9 seara, ora locală.

,,La momentul răpirii, două persoane au fost omorâte: un paznic tuareg de noapte și un alt paznic local. Nu se cunoaște locul în care misionarul a fost dus și la moment nici o grupare teroristă nu a anunțat că ar fi responsabilă de răpirea acestuia,” susține Thompson.

Familia a fost înștiințată iar guvernul Statelor Unite urmărește situația. Woodke locuia în Niger din anul 1992, și lucra cu JEMED, o organizație locală similară celei TPM, în cadrul căreia ajuta oamenii care se confruntau cu probleme precum seceta, boală și lipsa accesului la educație.

Woodke ar fi fost de asemenea unul dintre instructorii paginii misiunii ,,The Redwood Coast School of Missions”, o misiune cu sediul în orașul Arcata, California, la aproximativ 435 km spre nord de la orașul San Francisco.

,,Jeff a petrecut aproape un sfert de secol implicându-se în misiuni creștine,” ne spune o mică schiță biografică al lui Wookke preluată de pe pagina Redwood Coast. ,,Acesta și-a dedicat ultimii 25 de ani din viață unei misiuni pe care a înființat-o în Niger în mijlocul unor grupuri de oameni la care încă nu se ajunseseră.”

Ministrul de interne al Republicii Niger, Mohamed Bazoum, susține că după ce Woodke a fost răpit, acesta a fost dus spre Mali, motiv pentru care au fost mobilizate forțele care vor încerca să dea de urma lui Woodke.

Vecinii lui Woodke își amintesc că ar fi auzit focuri de armă în apropierea casei acestuia în seara de vineri. Primarul orașului, Ahmed Dilo, a mărturisit pentru agenția de știri Reuters, că oamenii înarmați au venit primii pe motociclete și au ucis paznicii, după care a venit un truck cu care l-au răpit pe Woodke.

Răpirile de acest gen sunt mai rare în Niger decât în Mali, unde militanții islamiști sunt activi și deseori răpesc persoane în schimbul unei răscumpărări sau a unei decizii politice.

Militanții și grupările criminale au început de mult timp să exploateze regiunea nesecurizată a Saharei, astfel încât anul acesta s-a înregistrat un număr sporit al atacurilor în Mali. E pentru prima dată însă, când un cetățean al S.U.A este răpit în Niger, deși, în 2009 niște islamiști au încercat să răpească personalul ambasadei S.U.A la Niger dintr-un hotel al orașului Tahoua. Cazul nu a înregistrat nici un fel de detalii concrete. Departamentul de Stat al S.U.A a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la acesta, citând legile privind confidențialitatea Statelor Unite.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.