Bolivia a adoptat o constitutie pro-homosexualitate

Duminica, 25 ianuarie, Bolivia a adoptat o noua constitutie care, din punct de vedere al valorilor si drepturilor omului, contine clauze unice. Articolul 14(II) enunta o categorie cvasi-exhaustiva a categoriilor sociale, economice, sexuale si umane impotriva carora discriminarea este strict interzisa. Printre ele se afla orientarea sexuala si „identitatea sexuala”. Aceste doua concepte nu trebuie confundate. Notiunea de orientare sexuala (homosexualitate/heterosexualitate) mai apare si in alte constitutii recente adoptate, dar noua constitutie boliviana e prima constitutie din lume care include „identitatea sexuala” ca si categorie sociala si sexuala distincta de celelalte. Textul in spaniola a constitutiei boliviene il aflati aici.

„Identitatea sexuala” e un subiect problematic pentru ca nu denota o categorie specifica sau imuabila sociala sau sexuala, ci una in flux constant, care e definita subiectiv la nivel individual. Teoriile curent in voga afirma ca dreptul la „afirmarea identitatii sexuale” da fiecarei persoane dreptul sa isi defineasca genul cum doreste si cum se simte comfortabil, fara referinta la sexul biologic. Pana recent, aceasta eticheta era aplicata persoanelor care isi schimbau genul prin proceduri medicale. Tot mai des insa e aplicata si persoanelor care afirma ca nu se simt comfortabile cu genul biologic insusit la nastere, ci doresc sa se defineasca dupa genul opus. In practica, asta inseamna ca un barbat ar avea dreptul sa se defineasca ca femeie si invers, doar pentru ca asa „simte” el. De asemenea, in relatiile homosexuale masculine, unul dintre barbati ar avea dreptul sa se defineasca drept femeie, iar in relatiile homosexuale feminine una dintre femei ar avea dreptul sa se defineasca drept barbat. De fapt, posibilitatile sunt infinite.

Consecintele sociale ale legiferarii acestor conceptii vor fi nu numai drastice, dar si o povara financiara extrema. Dreptul la modificarea genului va conduce, asa cum deja este cazul in Canada, de exemplu, la reemiterea actelor oficiale care sa reflecte reajustarea genului, cum ar fi certificatele de nastere, de casatorie, pasapoarte, acte sucesoriale, permise de conducere si, in general, toate documentele oficiale. Un ultim exemplu il avem in statul Massachusetts (SUA) unde, la inceputul anului, au intrat in vigoare noi reguli privind identificarea genului in permisele de conducere. Formulare speciale au fost emise si trebuie completate de cadre medicale atestand nu sexul persoanei, ci ceea ce considera individul ca ar fi! Evident, aceasta schimbare de identitate poate fi la fel de frecventa ca si anotimpurile.

In Uniunea Europeana, Raportul Fralex adoptat de Agentia Europeana pentru Drepturi Fundamentale, despre care am scris deja de mai multe ori, promoveaza cu agresivitate conceptul de identitate sexuala in spatiul unional si recomanda transformarea lui intr-un drept al omului. Bolivia a luat-o insa inaintea Uniunii.

Este indoielnic insa ca cei 53% dintre bolivienii care au votat in favoarea acestei constitutii au inteles pentru ce voteaza. Sodomia era practic necunoscuta in Lumea Noua inainte de venirea europenilor si e indoielnic ca urmasii incasilor practica aceasta aberatie sexuala in masura in care ei ar fi initiat introducerea acestor concepte radicale in noua constitutie. La lucru aici se afla miscarea internationala homosexuala si Internationala Socialista de inspiratie europeana care promoveaza cu agresivitate in lumea a treia asa-numitele drepturi ale „minoritatilor sexuale”. De cativa ani, Bolivia are un presedinte socialist, iar partidul de stanga de la putere se inspira din platforma radicala a socialistilor europeni.

De mentionat ca unul dintre observatorii trimisi de Uniune pentru a superviza adoptarea noii Constitutii boliviene a fost Weber Renate, o politiciana aflata pe lista neagra a AFR datorita pozitiilor ei oficiale lipsite de orice discernamant si reper moral.

Un succes similar a fost scontat de homosexualii din Africa de Sud, unde Constitutia adoptata in anii post-apartheid a inclus orientarea sexuala ca baza de nediscriminare. Ca urmare, Tribunalul Suprem a fost obligat, acum cativa ani, sa redefineasca casatoria si sa legifereze casatoriile homosexuale. (Amintim aici ca Raportul Stanomir privind revizuirea Constitutiei Romaniei, emis in ianuarie, recomanda Romaniei sa se inspire si sa imprumute anumite concepte si doctrine din Constitutia Africii de Sud!)

Bolivia si Africa de Sud nu sunt singurele tari care au adoptat constitutii pro-homosexualitate concepute si scrise de ideologi si juristi radicali straini. In martie 2008, parlamentul republicii-fantoma Kosovo a adoptat o Constitutie redactata de juristi radicali din Statele Unite. Ea interzice discriminarea pe baza de orientare sexuala si defineste casatoria ca fiind uniunea dintre „doua persoane”. Versiunea neadoptata afirma protejarea vietii doar din „momentul nasterii”, legiferand astfel avortul la nivel constitutional. In februarie 2008 insa, un grup de organizatii profamilie din Europa si Statele Unite, printre care si Alianta Familiilor din Romania, au initiat o campanie internationala de informare a cetatenilor si parlamentarilor din aceasta regiune asupra pericolelor subtile din Constitutie. In urma acestor presiuni, versiunea a fost modificata prin eliminarea clauzei despre protejarea vietii „din momentul nasterii”.

Mentionam insa si un aspect pozitiv al Constitutiei Boliviei. Articolul 63 defineste casatoria ca uniunea dintre un barbat si o femeie.

Extras din Buletinul informativ al Aliantei Familiilor din Romania 

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.