
NICOSIA (Reuters Life!) – Autoritatile din nordul Ciprului sunt de parere ca au descoperit o versiune straveche a Bibliei, scrisa in siriana, un dialect al limbii materne a lui Isus.
Manuscrisul a fost descoperit in timpul unui raid al politiei asupra unor contrabandisti de antichitati care erau suspectati. Politia turco-cipriota a depus marturie intr-o audienta la proces declarand ca manuscrisul ar putea avea o vechime de aproximativ 2,000 de ani.
Fotografiile oferite de Reuters au aratat ca manuscrisul contine extrase din Biblie scrise cu litere aurite pe un pergament subtire si legate usor laolalta. O pagina contine desenul unui copac si alta contine opt randuri de scriere siriana.
Cu toate acestea, expertii erau impartiti in privinta provenientei manuscrisului si asupra autenticitatii sale aparente sau reale, ceea ce l-ar face nepretuit.
Expertii au spus ca era posibil ca folosirea aurului la scrierea manuscrisului sa il faca sa dateze cu mai putin de 2,000 de ani in urma.
,,Banuiesc ca este posibil sa aiba mai putin de 1,000 de ani vechime”, a spus pentru Reuters, expertul principal Peter Williams, directorul Tyndale House, Universitatea Cambridge.
Autoritatile turco-cipriote au confiscat relicva saptamana trecuta si noua persoane se afla in custodia politiei pana la investigatii viitoare. Dupa spusele acestora, mai multe persoane sunt cercetate in legatura cu descoperirea.
Investigatii ulterioare au dus la descoperirea unei statui de rugaciune si a unei sculpturi in piatra a lui Isus care se crede ca apartinea unei biserici din nordul detinut de turci, precum si la descoperirea de dinamita.
Politia a acuzat detinutii de contrabanda cu antichitati, de sapaturi ilegale si de posesia de explozibili.
Siriana este un dialect al aramaicei-limba materna a lui Isus-care se vorbea candva pe cea mai mare parte a teritoriului Estului Mijlociu si al Asiei Centrale. Se foloseste oriunde exista crestini sirieni si supravietuieste inca in biserica ortodoxa siriana din India.
Aramaica se foloseste si astazi in ritualuri religioase ale crestinilor maronite din Cipru.
,,O sursa posibila cu adevarat (a manuscrisului) ar putea fi zona Tur-Abdin din Turcia, unde se gaseste inca o comunitate vorbitoare de aramaica veche”, a declarat, pentru Reuters, Charlotte Roueche, profesor de Studii Bizantine si Late Antique la King’s College din Londra.
Istorisiri privitoare la vechimea manuscriselor sunt ceva obisnuit. Un caz ar fi Yonan Codex, datata cu carbon in secolul al 12-lea, pe care unii ar fi incercat sa-l faca sa para mai vechi.
La o alta cercetare amanuntita a fotografiilor cartii, specialistii din domeniul manuscriselor de la biblioteca Universitatii Cambridge si de la Fellow of Wolfson College JF Coakley au fost de parere ca aceasta carte ar fi putut fi scrisa mult mai tarziu.
,,Scrierea siriana pare sa fie intr-o caligrafie siriana de est, cu puncte vocalice, iar astfel de manuscrise nu se gasesc inainte de secolul al 15-lea.
,,La baza unei fotografii…daca nu gresesc, unele cuvinte par sa fie cel putin in siriana moderna, un limbaj care nu a fost scris pana la mijlocul secolului 19″, a declarat acesta agentiei Reuters.
De Sarah Ktisti si Simon Bahceli
Editare de Michele Kambas si de Paul Casciato
Traducere: StiriCrestine.ro
Sursa: Yahoo News
