Sondaj al liderilor evanghelici: minoritatile au contact cu musulmanii (februarie 2009)

Cu o estimare de cateva milioane de musulmani in America si un interes crescut fata de influentele islamice, in lumea intreaga doar o minoritate de lideri evanghelici au contact direct cu islamul.

Sondajul din februarie efectuat pe liderii evanghelici a continut urmatoarele intrebari: „Aveti o moschee in cartierul d-voastra? Ati avut in ultimii ani, personal, o discutie serioasa cu un musulman?” 27% au raspuns ca traiesc sau lucreaza in apropierea unei moschei iar  33% au spus ca au avut o conversatie serioasa cu un musulman. Majoritatea de 73 % si 67%  au spus ca nu au avut un contact direct cu islamul institutional sau cu un musulman.

Unele rapoarte indica faptul ca acestia, cel mai probabil, au avut astfel de discutii prin intermediul unui dialog formal inter-confesional, prin misiune sau calatorind international, decat prin intermediul unei prietenii personale cu un musulman. Un executiv confesional a spus ca „exceptand faptul ca se discutam intr-un aeroport de la o anumita distanta, nu am avut o conversatie cu un musulman.”

Liderul unei biserici hispanice din California a avut un contact mai mare cu musulmanii. In cartierul lui, „locurile in care aveau loc intalnirile musulmane au fost vandalizate si distruse anul trecut. Biserica noastra a ajutat la curatenie si le-a daruit o parte din cele necesare.”

Carl Nelson din Minneapolis locuieste la o distanta de cateva blocuri de doua moschei. El a spus: „Cea mai interesanta conversatie am avut-o de sarbatoarea Invierii, in timp ce discutam cu o persoana despre convingerile noastre religioase cu privire la rastignirea, moartea si invierea lui Isus Cristos. Sincer, stiam foarte putine unul despre altul cu privire la convingerile religioase ale fiecaruia dintre noi, dar invatand despre islam de la un om bland, bun muncitor si tanar de familie, m-a ajutat mult. Convingerile mele nu s-au schimbat, dar am realizat cat de important este sa intelegi si sa cunosti sistemul de credinta al cuiva care nu Il stie inca pe Isus ca fiind Fiul lui Dumnezeu.

„Cativa dintre cei care au spus ca nu au discutat cu musulmani, si-au exprimar regretul si doresc sa aiba o asemenea conversatie”, spune Leith Anderson, presedintele Asociatiei Nationale a Evanghelicilor. „Majoritatea liderilor evanghelici care nu au experimentat o prima discutie cu un musulman sunt, fie ignoranti ai islamului, fie iau informatii despre islam dintr-o sursa secundara. Presupun ca reversul este de asemenea adevarat; si ca o majoritate a musulmanilor nu este informata sau conectata la o sursa de informare cu privire la credinta crestinilor evanghelici.”

Sondajul liderilor evanghelici este un sondaj al Consiliului de Administratie al Asociatiei Nationale a Evanghelicilor ce se realizeaza lunar. Acestea includ CEO de 60 de denominatiuni si reprezentanti ai cultelor in ordinea organizatiilor evanghelice inclusiv misiuni, universitati, editori si biserici.

Sursa:www.nae.net

Traducere de Ionela Baloi

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.