100 de ani de la nasterea lui Richard Wurmbrand

image01Astazi se implinesc 100 de ani de la nasterea celui ce a fost Richard Wurmbrad.

1909

Richard Wurmbrand este nascut in 24 martie, in Bucuresti, Romania, si este cel mai tanar din cei patru baieti dintr-o familie de evrei.

1937 – 1938

Intr-un sat din Romania, un dulgher evlavios pe nume Christian Wölfkes se roaga de ani de zile sa castige evrei pentru Cristos. Un tanar evreu si sotia lui ajung in satul sau. In 1938, dulgherul conduce evreii straini, Richard si Sabina Wurmbrand, la Isus Cristos.

1941

Romania sustine Germania in razboiul impotriva URSS si este gazda fortelor germane. Richard Wurmbrand, acum un pastor, se angajeaza in activitati evanghelistice cu soldatii ce ocupau zona. In timpul terorismului nazist, Richard si Sabina sunt batuti si arestati in mod repetat. Familia Sabinei a pierit in exterminarea in masa a evreilor in lagarele de concentrare.

1944

Comunistii preiau puterea in Romania, iar trupele rusesti patrund in tara. Pastorul Wurmbrand predica colegilor lui de celula. si soldatilor rusi, tiparind 1 milion de exemplare din Evanghelia dupa Ioan in lb. rusa.

1945

Richard si Sabina merg la „Congresul Cultelor”. Pe masura ce tot mai multi lideri religiosi ies in fata si jura loialitate noului regim comunist, Sabina ii spune sotului ei „sa stearga rusinea de pe fata lui Isus”. Richard, stiind costul, iese in fata si spune celor 4000 de delegati ca datoria lor ca si crestini este sa il glorifice pe Dumnezeu si Cristos ca singurul Domn.

1948

Duminica dimineata, 29 februarie, pastorul Wurmbrand paraseste biserica. Politia l-a rapit in secret pe Richard si l-au plasat intr-o celula solitara, numindu-l pe el „Prizonierul Numarul Unu.”

1950

Comunistii o aresteaza pe Sabina si o obliga sa lucreze pe Canalul Dunarea. Mihai Wurmbrand, fiul lor de 11 ani, este lasat singur. Sabina este eliberata in 1953 si continua sa lucreze cu biserica subterana. I se spune ca sotul ei a murit in inchisoare.

1956

Richard este eliberat dupa ce a stat 8 ani si jumatate in inchisoare. A indurat torturi oribile si a fost avertizat sa nu mai predice vreodata, dar el s-a intors la misiunea lui.

1959

Richard este turnat autoritatilor de catre unul din asociatii sai din biserica subterana. Este arestat din nou si condamnat la 25 de ani in inchisoare.

1964

Richard este eliberat din inchisoare si se intoarce la lucrarea sa. Doi oameni occidentali cu grija isi fac drum pana spre mansarda casei Wurmbrand ca sa vada daca povestirile crestinilor tinut prizonieri in timpul comunismului sunt adevarate. Acesta este primul contact al sotilor Wurmbrand cu misionarii din afara de cand au fost arestati.

1965 – 1966

Familia Wurmbrand este rascumparata din Romania pentru 10 000 dolari si politia secreta ii spune lui Richard sa pastreze pentru el experientele lui. In mai, 1966, el depune marturie in Washington, D.C., inaintea Subcomitetului de Securitatea Interna a Senatului. Povestea lui se aude repede in toata America si in toata lumea.

1967

Partidul Comunist din Albania declara inchise toate bisericile din tara. Sotii Wurmbrand incep oficial o lucrare dedicata slujirii crestinilor persecutati in numele lui Isus in timpul lumii comuniste ( mai tarziu numita The Voice of the Martyrs – Vocea Martirilor). Torturat pentru Cristos, marturia pastorului Wurmbrand, este publicata si prima pagina a unui buletin informativ lunar este lansata. Pastorul Wurmbrand predica pe Cristos la o adunare pro-comunista din Statele Unite si arata cicatricile lui lasate de comunisti.

1968 – 1969

VOM(Vocea Martirilor) se ridica cu Chinese Gospel (Evanghelia chinezeasca) in China si incepe ridicarea Scripturii lansate in Coreea de Nord.

1970

Gherilele comuniste terorizeaza crestinii din Argentina, Uruguay si Guatemala. Biserica continua sa castige tinerii pentru Cristos, amenintand puterea autoritatilor comuniste. VOM echipeaza crestinii cu biblii si literatura ca sa vorbeasca despre Cristos cu dusmanii lor.

1971

Crestinii din intreaga Rusie sunt inchisi si tinuti in azile de nebuni. Bisericile sunt inchise, dar Rusia are cea mai rapida crestere de biserici din Europa.

1972

Carti de cantari rusesti sunt scrise de mana din cauza lipsei de material pentru imprimat. VOM introduce pe ascuns carti de cantari si literatura in Rusia. Comunistii romani declara public: „Datoria bisericii este sa lupte impotriva lui Wurmbrand.” Cei mai mult nord coreeni nu au radiouri, asa ca o puternica statie este montata la granita dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud ca sa transmita Evanghelia.

1973

Tractate in limba spaniola sunt lasate din barci sa pluteasca in Cuba. Guvernul comunist chinez ordona ca toate bisericile sa fie inchise.

1974

Somalia, Etiopia, Yemenul de Sud, Irakul, Angola si Mozambic cad in mainile comunistilor desi VOM trimite 30000 de Nou Testamente in Angola si Mozambic.

1976

VOM aprovizioneaza crestinii din Cambogia cu orez.

1977

Copiii din Rusia sunt tinuti in azile psihiatrice pentru ca refuza sa il renege pe Cristos.

1978

Comunistii din Etiopia ucid in masa crestinii. VOM raspunde ajutand familiile martirilor.

1980

VOM incepe lucrul in Afganistan si Nicaragua.

1982

VOM tipareste literatura crestina in mai mult de 200 de dialecte din India. Literatura este impartita in Nepal, Bhutan, Pakistan si Bangladesh. In Polonia, crestinii se strang in biserici desi multi cleri sunt batuti si arestati. VOM trimite literatura crestina anti-comunista. Credinciosii se roaga pe campul de lupta in Cehoslovacia. VOM ajuta copiii acestora cu mancare, jucarii si carti. Sase prese de tiparit subterane sunt la munca in China printand imnuri, Evanghelii si carti crestine.

1983

VOM introduce pe ascuns mici brosuri despre Cristos in Tibet. Sute de misionari sunt ucisi in Nicaragua de catre Sandinistas(gherile comuniste). VOM ajuta crestinii din Nicaragua sa transporte literatura ca sa impartaseasca pe Cristos cu dusmanii lor.

1984

300 de pastori din Etiopia au scapat de inchisoare. Putinele biserici care au ramas deschise sunt pline, in special cu tineri. Sendero Luminoso (Calea luminoasa) –  gherile comuniste din Peru, Columbia, Ecuador, El Salvador si Nicaragua terorizeaza satele sarace si asupresc crestinii care ameninta puterea lor comunista.

1985

In URSS, prizonierii sunt obligati sa accepte falsa confesiune; copiii sunt fortati sa depuna marturie impotriva parintilor lor, si o catedrala regala este convertita in Muzeul ateismului. VOM incurajeaza cititorii sa le scrie prizonierilor.

1986

Crestinii din Germania de Est sufera in spatele Zidului. O biserica este aruncata in aer ca sa se faca mai mult spatiu pentru construirea Zidului Berlinului. VOM distribuie literatura in limba araba si limba turca in Sudan, Egipt si Turcia.

1987

Crestinii infometati din Mozambic cer canoe pentru a calatori si a impartasi Evanghelia cu dusmanii lor comunisti. VOM ii aprovizioneaza cu canoe impreuna cu mancare si haine. Lucrarea VOM este tradusa in limba urdu in Pakistan. VOM aprovizioneaza cu pelerine de ploaie, cizme si corturi crestinii care se intalnesc in secret in afara Rusiei. Lucrarea cu trasnmisia crestina este terminata in noua limbi europene, chineza si cateva limbi asiatice.

1988

200 de credinciosi sunt spanzurati in Iran iar 800 sunt inchisi.

1989

Un numar estimat la 1000 de protestanti sunt masacrati la Tienanmen Square in Beijing, China. Pe data de 9 noiembrie, Zidul Berlinului este dat jos. Un pastor roman se roaga in Timisoara. Curand dupa aceasta, sute de romani protesteaza impotriva regimului lui Nicolae Ceausescu. Soldatii sunt doborati de catre oamenii care condamna politia secreta.

Comunismul cade in Romania.

1990

La cateva zile de la noile granite deschise in Romania, lucratorii VOM aduc camioane pline cu ajutoare si material crestin oamenilor din Romania si altor tari eliberate. Richard si Sabina se intorc in Romania dupa 25 de ani de exil. Richard predica mesajul de dragoste si iertare.

1991

Un nou birou VOM este deschis oficial in Cherkassy, Ucraina. 10 tone de literatura si ajutoare sunt trimise in graba spre Siberia. In 26 decembrie, Uniunea Sovietica oficial se desparte, aducand un sfarsit la conducerea unui  partid comunist prezent inca din 1917. VOM isi mareste activitatea in Arabia Saudita, Cuba, Tibet si Vietnam.

1995

Casa copiilor Agape se deschide in Romania. Distributia de biblii din China creste. VOM trimite aproximativ 100000 de pelerine in Rusia asigurate de familiile crestine din America. Satele tribale din Vietnam primesc pentru prima data biblii scrise in limbile lor materne. Crestinii din Pakistan incep sa primeasca ajutor din partea celor de la VOM

1996

Bibliile pentru Fundatia Natiunilor Captive sunt stabilite, aducand o crestere substantiala a distributiei de biblii in tarile inchise. VOM incepe sa transmita programe evanghelice in Orientul Mijlociu, Prima Zi Internationala de Rugaciune pentru Biserica Persecutata este celebrata.

1999

Radicalii hindu maresc persecutiile asupra crestinilor in unele zone din India. Incepe programul pentru Sudan – Sudan Blankets of  Love(Paturile de dragoste in Sudan). VOM publica primul Nou Testament in limbile farsi/engleza paralel pentru iranieni.

2000

Misiunea medicala in Pakistan incepe. Sabina Wurmbrand moare in 11 august.

2001

In 17 februarie, Richard Wurmbrand moare. Proiectul Christam Care pentru Egipt incepe sa ajute copiii crestini.

2003

VOM isi extinde programul Action Pack ca sa includa Irakul. La cererea crestinilor irakieni, VOM inunda Irakul cu literatura crestina. Programul Academic „Biserica Persecutata” – un vis al pastorului Wurmbrand – este lansat in parteneriat cu Universitatea Oklahoma Wesleyan.

2004 – pana in prezent

Crestinii sufera datorita credintei lor in mai mult de 52 de natiuni ostile. (2009). Cinci din aceste tari – Cuba, Coreea de Nord, China, Vietnam si Etiopia – au fost pe lista de tari restrictionate a celor de la VOM pentru mai bine de 30 de ani.

Informatii traduse de pe site-ul www.rw.persecution.com
Traducere pentru StiriCrestine.ro de Ionela Baloi

2008 –  StiriCrestine.ro a primit permisiunea de la Vocea Martirilor Canada (The Voice of the Martyrs Canada) pentru a traduce si publica in limba romana stirile.

Pe site-ul www.richard-wurmbrand.ro este sunt mai multe informatii despre Richard Wurmbrand

La 24 martie 1909 s-a născut la Bucureşti, într-o familie de evrei, cel care mai târziu a fost gratulat cu titlul de “Apostolul Pavel al Cortinei de Fier”. Personalitate marcantă a secolului XX, un lider creştin atipic care nu poate fi asociat unei denominaţiuni sau vreunui curent doctrinar, un evreu mesianic ajuns la Hristos după ce i-a fost ucenic lui Marx, un om torturat pentru credinţă care a avut numai cuvinte de milă şi dragoste faţă de torţionarii săi, un luptător neînfricat pentru drepturile bisericii prigonite de pretutindeni, fondator al unei organizaţii respectate – Vocea Martirilor, un predicator extrem de apreciat, poliglot, dar şi un scriitor prolific ale cărui cărţi au fost traduse şi multiplicate mai mult decât cele ale oricărui alt român, un om care alături de Alexandr Soljeniţîn a jucat un rol crucial în atragerea atenţiei opiniei publice internaţionale asupra ororilor din spatele Cortinei de Fier – acestea sunt doar câteva faţete ale personalităţii sale complexe care au cucerit pe cei care au avut şansa să vină în contact cu el.

Impactul său a fost atât de mare că i-a speriat pe organizatorii concursului “Mari Români”, ajungând la un moment dat în fruntea ierarhiei, situându-se în final, după obişnuitele jocuri de culise balcanice, pe un extrem de onorant loc cinci, devansând multe personalităţi galonate ale neamului românesc.

Anul 2009 a fost declarat Anul Wurmbrand. Citi mai multe despre asta pe site-ul www.richard-wurmbrand.ro

1 comentariu

  1. danutz3l 26 martie 2009

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.