Ziua 13 – Rugaţi-vă pentru triburile irakiene (30 Zile de Rugaciune pentru Lumea Musulmana)

3 Septembrie 2009 Ziua 13
Rugaţi-vă pentru triburile irakiene

Un mare procentaj din arabii irkieni îşi au obârşia în unul din cele câteva triburi confederationale. Fiecare dintre aceste grupuri este împărţit în triburi, clanuri, case şi familii extinse. În ţară există probabil 20-30 de confederaţii cu peste 100 000 de persoane şi poate mai mult de 1000 de organizaţii tribale. Tribalismul este un concept central în identitatea culturală irakiană. „Cultura irakiană este construită în mare parte pe tradiţiile tribale. Din punct de vedere cultural, nu veţi putea înţelege Irakul fără să înţelegeţi importanţa tribului” Triburile sunt grupate în federaţii (qabila), clanuri (fukhdh), case (beit) şi familii extinse (khams). O khams este formată din toţi născuţii de parte bărbătească care au acelaşi stră-stră-străbunic (cinci generaţii de bărbaţi în aceaşi familie). Biblia ne spune că oamenii din fiecare trib (seminţie) şi limbă vor sta într-o zi în faţa tronului Lui Dumnezeu. (Apocalipsa 5:9).

Câteva dintre confederaţiile tribale:
Muntafiq
Zubayd
Dulaym
‘Ubayd
Khaz’al
Bani Lam
Al Bu Muhammed
Rabi’a
Ka’b
Shammar
Anaza
Bani Tamim
Zafir
Bani Malik
Khaza’il
Bani Ka’b
Jubour
Azza

  • Motive de rugăciune
    • Durerea şi suferinţa poporului irakian este foarte mare. Rugaţi-vă pentru vindecarea rănii şi pentru o renaştere a societăţii irakiene după ani de zile de vărsări de sânge, privaţiuni şi disperare. Vedeţi baza de date pe următorul site www.iraqbodycount.org/
    • Rugaţi-vă pentru conducătorii triburilor, clanurilor, caselor şi familiilor extinse. Dumnezeu doreşte ca întregile confederaţii, triburi şi clanuri să se aibă parte de salvarea Sa. Rugaţi-vă ca mulţi dintre ei să găsească o nouă viaţă în Cristos. O schimbare şi speranţă adevărata poate fi găsită doar în Mesia. Liderii tribali ar trebui să înveţe de la Isus despre slujire, conducere şi umilinţă. Utilizaţi lista de mai sus în rugăciunile dumneavoastră.
    • Un mare procentaj din credincioşii irakieni au trebuit să părăsească ţara. Irakul a devenit un loc foarte periculos pentru credincioşi.

Întrebări simple
Una dintre marile diferenţe între normele culturale islamice şi vestice poate fi observată dintr-o simplă conversaţie. În multe din societăţile islamice unui bărbat nu îi este permis să întrebe despre soţia altui bărbat într-o conversaţie directă. El poate doar să întrebe „cum merg lucrurile acasă?” în loc să întrebe „ce mai face soţia ta?” Câteodată poate fi interpretat greşit, nepoliticos şi chiar suspicios ca un bărbat să întrebe direct despre soţia altui bărbat, mai ales dacă aceştia doi sunt prieteni.

SCRIPTURA ŞI CULTURA

Chiar dacă diferenţele religioase dintre Creştini şi Musulamni sunt semnificative, câteodată diferenţele culturale sunt izvorul a şi mai mari neînţelegeri şi sursa neîncrederii. Perspectivele diferite pot prezenta oportunitatea de a învăţa unii de la ceilalţi. Diferenţele culturale pot inhiba sau pot stimula abilitatea de a-L proclama pe Cristos. La fel se petrece şi cu abilitatea Musulmanilor de a primi mesajul. Mai jos puteţi găsi o listă cu diferenţele principale dintre cultura vestică şi multele culturi islamice africane şi orientale. (Aceste caracteristici sunt egneralizări. Pot exista nenumărate excepţii în diferite naţiuni şi limbi):

Societăţile vestice:
Individualismul, independenţa şi iniţiativa sunt încurajate
Timpul are valoare (timpul exact, de exemplu: cineva va sosi la timp)
Orintare spre viitor (analizarea oportunităţilor şi prevederea problemelor)
Accent pe performanţă (abilităţile şi realizările sunt importante)
Libertatea de a arăta slăbiciunile
Egalitatea în relaţii/comunicare directă
Gândire anlitică/accent pe concepte.

Societăţile africane şi orientale:
Comunităţi/accentul pe grup
Accent pe evenimente (timpul în general, de exmplu cineva va veni doar la evenimente)
Orientare spre prezent (trăieşte clipa, acţionează atunci când apare criza)
Accent pe statut (clasa, vârsta, familia şi reputaţia sunt importante)
Teama de a arăta slăbiciuile sau eşecurile (culturi temătoare)
Comunicare indirectă (grijă să nu jigneşti sau să nu dezonorezi)
Gândire holistică/experienţă/accent pe circumstanţe.

StiriCrestine.ro publica zilnic in aceste 30 zile motivatia de rugaciune pentru musulmani. Alatura-te si tu acestui proiect prin rugaciune. In engleza pe site-ulwww.30-days.net gasiti mai multe informatii despre acesta.

Pentru a primi pe e-mail stirile va rugam sa va inregistrati aici!

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.