Simona Caba – misionara săptămânii – Mozambique

Simona Caba este din Oradea, Biserica Penticostala Betel, am lucrat cu copii multi ani, s-a implicat evanghelizare si misiune impreuna cu tinerii de la biserica si cu parintii ei. A facut scoala biblica „Christ for the Nations” in Dallas 2001-2002 și în al doilea an a fost in cadrul Scolii de Misiune din CFNI unde am auzit prima data de misune externa. În 2002 a fost în prima calatorie in Mozambique de 6 saptămâni, în 2003 pentru 3 saptămâni in Haiti și 3 luni in Mozambique. Din 2004 ea lucrează ca și misionară în Mozambique (Africa)Scrisoarea de informare din decembrie 2009

A trecut aproape 1 luna de cand am trecut prin harul Domnului in noul an: plin de surprise, multe taine nedescoperite si multe promisiuni de implinit. Ma rog pentru voi: ca tot ce este adevarat, vrednic de cinste, drept, curat, vrednic de iubit, vrednic de primit, orice fapta buna si orice lauda – sa va fie suflarea, scopul, dorinta si rasplatirea voastra sfanta. Va multumesc din toata inima pentru credinciosia voastra fata de mine in timpuri grele sau bune. Sunteti un dar pretios de la Dumnezeu si o declaratie de dragoste a Lui in viata mea pentru care sunt atat de multumitoare.

Afrika pentru Isus, Massandza

In ciuda multelor obstacole, nu ne-am dat batuti şi în sfarsit avem un frumos acoperiş de tabla pentru biserica pe care o avem în Massandza. Putin mai departe de unde obisnuiam sa ne intalnim, mai in adancul junglei, mult mai aproape de oameni, într-un loc frumos, inconjurat de copaci mango am construit noul acoperiş pentru biserica noastra. Incă nu avem prea mulţi barbati în biserică (majoritatea dintre ei trăiesc în poligamie şi multi beau mult), dar femeile, copiii, tinerii şi liderul Almeida au fost acolo pentru a ne ajuta. Biserica e frumoasa şi va arata mai frumos atunci când va fi plina cu oameni. Suntem mai aproape de unele zone unde nu am evanghelizat pana acum, deci acesta este noul nostru plan. Ne dorim sa ajungem cu Evanghelia in toate aceste locuri noi pentru a spori Imparatia lui Dumnezeu!

Se ridica seceratori pentru Imparatia lui Dumnezeu

Acesta a fost scopul pentru prima noastră conferinţă din Decembrie în Inhaminga. Noi credem că Dumnezeu isi ridica o noua generaţie de ostasi care sa lupte în primele linii în razboiul spiritual: tineri care vor ramane integri şi curati, care le vor arata celor din jur  calea de urmat; oameni care vor ajunge atât de aproape de inima lui Dumnezeu, încât vor auzi bătăile inimii Lui pentru cei pierduti; vor fi pasionati pentru cauza şi vor lasa deoparte toate ambiţiile egoiste; acestia vor asculta din dragoste, fiind hotarati până la sfârşitul alergarii sa castige zi de zi noi teritorii pentru generaţia lor.

Împreună cu Susana si Paty am stabilit un program pentru cei 40 de tineri care au venit pentru prima conferinţă. Scopul a fost sa-i ţinem mereu ocupati: să înţeleagă din programul dur care incepea dimineaţa devreme, cat de serioasa este bătălia în care sunt implicati, cât de important este angajamentul lor fata de Comandantul lor şi cum sa transmita acest mesaj şi altora. A fost o bucurie pentru noi să-i avem pe Agostinho şi alti câtiva dintre evangheliştii nostri ca participanti. Ei sunt deja în prima linie, luptand pentru generatia lor; chemarea şi zbuciumul din sufletul lor pentru cei pierduti i-au făcut să părăsească totul şi sa-L serveasca pe Dumnezeu; care le va  descoperi mult mai mult din planurile şi din dorinţele Lui.

Dis-de-dimineata, inainte de răsaritul soarelui, am inceput cu inchinarea personala. Mulţi dintre ei au primit revelaţii uimitoare de la Dumnezeu în acele momente. După aceea de la ora 6 am avut cursa de obstacole. Gresind in citirea instrucţiunilor, ratacind drumul, intampinand dificultăţi in a găsi soluţii în această cursă, toate acestea i-au făcut sa se gandeasca mai mult la alergarea lor cu Dumnezeu. A fost un pic greu pentru mine şi Susana (organizare, predica, consiliere şi desfasurare), dar Dumnezeu ne-a dat putere supranaturala sa terminam „propria noastra alergare” in care ne-am angajat. Nu putem să uităm că suntem în luptă in prima linie şi avem în noi tot ceea ce este nevoie pentru a câştiga!

O mare binecuvântare a fost Cuvantul pe care Ellie l-a adus la această conferinţă. A fost ca o trezire inauntru nostru, ceva atât de necesar sa fie transmis de la o generaţie la o alta. Acesti tineri aveau nevoie să cunoască şi să înţeleagă inima şi povara liderilor lor, cei care au facut posiblila prezenta lor acolo. Într-un fel, acest grup special de tineri este ca o recompensa pentru soldatii pionieri care au început să lupte cu mult timp în urmă.

Tot ceea ce Dumnezeu a făcut în viaţa noastră în timpul acestor 4 zile a fost pecetluit în ultima zi printr-o rugăciune de consacrare. După ce au fost împărtasite cateva mărturii uimitoare, cu echipa am facut un lant de rugăciune. Toţi cei prezenti au venit pentru rugăciune si ungere. Prezenţa lui Dumnezeu a fost atât puternica în incapere, încat energia noastră s-a reimprospatat şi reînnoit în totalitate; cu atata bucurie – ca am putut începe următoarea conferinţă care a urmat peste doar 4 zile.

Noi ostasi pentru Împărăţia lui Dumnezeu

Din 24 pana in 27 decembrie am avut la Scoala Biblica din Inhaminga aproximativ 100 de tineri pentru a doua conferinţă. Unii proveneau din bisericile din jungla dimprejurul satucului Inhaminga: Mazamba, Nhamagaringa, Cicuziri, Massandza, Nhansoswe, Kamkomba şi Davila; altii veneau de mult mai departe: Muanza, Xiluviu, Mocumbeze şi Chimoiu.

Am păstrat o parte dintre tinerii care au participat si la prima conferinţă, ca sa impartaseasca şi sa dea mai departe ceea ce învăţasera. Tema a fost „O Viata Crestina Normala”, clădind o baza pentru viaţa lor de creştini: purtându-i prin sângele lui Isus, puterea Crucii, cele 2 imparatii şi puterea Duhului Sfânt. Multi dintre ei s-au intalnit pentru prima oara cu Isus,  au primit mantuirea si apoi multi au fost umpluti de Duhul Sfant. Dupa ce Patricia i-a învăţat despre Duhul Sfânt, pentru secţiunea următoare ne-am împărţit în 3 grupe: o grupa a fetelor, alta a baietilor adolescenti si alta a bărbaţilor tineri. În doar câteva minute după ce unii din ei si-au predat viaţa lui Isus, pe când ne aflam inca in rugaciune, au început să fie umpluti cu Duhul Sfânt. Pentru mine a fost una dintre cele mai frumoase experienţe din ultimele zile; a fost ca o rasplata: sa-i vad depăşindu-si ruşinea şi teama, ridicandu-si plini de curaj feţele şi mâinile lăudând pe Dumnezeu. Ce diferenţă a facut în lauda şi slujirea lor, în felul în care au primit Cuvântul şi in atât de multele marturii uimitoare de după. Cu siguranta s-au dus acasă schimbati. Fie ca Dumnezeu sa protejeze seminţa semănata în vieţile lor.

În prima zi a conferintei, l-am intrebat pe Dumnezeu ce simte în legătură cu tinerii acestia, care este planul Lui? M-am uitat la feţele lor: proveneau din locuri atât de
diferite, avand vise şi dorinţe atat de diferite, mulţi dintre ei aveau asteptari atat de mici şi nevoi atat de mari – toate acestea mi-au frant inima şi m-au facut sa-i iubesc atât de mult pe fiecare dintre ei. Mariano vorbea despre un an 2010 foarte diferit. Cred că asa va fi. La sfârşitul acestei conferinte am planuit, ca la sfârşitul fiecărei luni, în locuri diferite, sa avem seminarii de tineret, care vor acoperi tinerii din bisericile din aceea zona. Avem nevoie să protejam seminţa semănata acum şi sa construim pe această baza, sa nu-i lasam să continue singuri umblarea lor cu Isus.

Calatorim şi lucram mult cu cei din zonele cele mai izolate si indepartate, în special cu tinerii din aceste zone. Astfel ni-i se deschid ochii ca sa vedem dificultăţile atât de multe şi situaţiile grele prin care acesti tineri trebuie să treacă. Ii învăţăm cum să trăiască în puritate şi sfinţenie, cum să ramana in dreptate şi sa-si trăiasca viaţa pentru Isus. Ducandu-se acasă insa, se vor confrunta cu acelaşi stil de viata pe care obisnuiau sa-l duca şi pe care părinţii lor încă il mai duc. In această cultură, fetele nu pot alege cu cine şi cum să se căsătorească, astfel ca sunt obligate de părinţii lor să se mute şi să trăiască cu bărbati necreştini, care au deja cateva neveste şi sunt beti cele mai multe ori. Unele dintre aceste fete speciale care au fost cu noi la conferinta, au fost deja „vândute” de către părinţii lor spre a fi a doua, a treia sau a patra soţie unor bărbaţi betivi şi insensibili, care au început să plătească pentru ele cu ani în urmă. La majoritatea acestor fete, noii lor „proprietari” le interzic sa vina la biserică. Daca Dumnezeu nu intervine cu un miracol, lucrurile vor continua tot asa. Venind dintr-o ţară în care aceste situaţii sunt rezolvate de către poliţie şi lege, ştiu că „felul meu” nu va funcţiona aici. Trebuie insa să fie un plan, care aparţine lui Dumnezeu, avem nevoie să-l auzim clar şi sa ne supunem. Dumnezeu îi iubeşte pe aceşti tineri mai mult decât oricine şi planurile Lui sunt sa le dea un viitor şi o nădejde.

Sa ne rugam impreuna si sa continuam sa ne incredem in Dumnezeul nostru care poarta de grija acestei noi generatii care se ridica in Mozambique.

Simona Caba


3 Comentarii

  1. BADEA IOAN MIRCEA 12 martie 2010
  2. GEORGE 21 aprilie 2010
  3. Alex Palas 30 iunie 2010

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.