Interviu cu Ryan Shaw, autorul cărții "Trezirea Uriașului"

Ryan Shaw, este coordonatorul international al Mișcării Voluntare a Studentilor 2 (SVM2). Născut în Papua Noua Guinee, într-o familie de misionari americani, până la vârsta de 7 ani a trăit în mijlocul junglei printre oamenii de culoare, după care a plecat cu familia în California. La 19 ani a vizitat din nou Papua Noua Guinee, unde Dumnezeu l-a provocat: „Ryan, ți-ai da tu viața pentru națiunile pământului?” Momentan își desfăsoară lucrarea ca misionar în Izmir, Turcia.

Reporter: Pentru început am dori să ne spuneţi câteva lucruri despre dvs., cu ce va ocupaţi şi care e scopul cu care aţi venit în România?

Ryan Shaw:
Sunt directorul internaţional al Mişcării Voluntare a Studenţilor 2 (SVM2). Această organizaţie are scopul de a mobiliză la misiune tineri din diferite contexte; de exemplu în România, motivul pentru care suntem aici e că vrem să dezvoltăm parteneriate cu organizaţii precum Tineri Pentru Misiune, o organizaţie ce trimite misionari. Există mai multe agenţii care trimit misionari, am avut întâlniri cu liderii organizaţiilor, MMU, APME. Totodată sunt biserici care susţin misonarii, şi parteneriate între agenţii şi biserici, cum e Agenţia Kairos care e conectată cu o biserică.

Prima dată luăm legătură cu agenţiile misionare, cu bisericile şi cu şcolile biblice, cum sunt cele care pregătesc tineri să devină păstori, şi cu organizaţiile care lucrează cu studenţi din campusurile universitare, precum Alege Viaţă sau OSCER. Scopul acestor parteneriate este de a mobiliză împreună cât mai mulţi români să se implice în misiune transculturală, să meargă la grupurile etnice neevanghelizate. Chiar acum sunt aproximativ 175 de misionari români pe termen lung care se implică în misiune transculturală şi totuşi ştim că pot fi mai mulţi. Ideea este că organizaţii diferite să lucreze împreună şi să slujească tineri adulţi. Cum ar putea aceste grupuri să se dedice să crească numărul de misionari transculturali? O pot face prin educare, informare, prin oferirea unor unelte. Această e ceea ce numim o mişcare naţională de misiune. M-am întâlnit cu români pentru a dezvoltă aceste parteneriate. Avem o echipă din România, eu sunt doar un străin, vreau doar să ajut la formarea viziunii, să pun lucrurile împreună şi apoi plec. Facem asta în multe ţări: în Nigeria, în Ghana, în Camerun, în Africa de Sud, şi alte ţări africane. Dumnezeu atinge naţiunile, kenienii, ganezii, vor să fie folosiţi de Dumnezeu în misiune, şi Dumnezeu îi provoacă. Vreau să le acord ajutor în lidership.

Reporter: De când aţi început acesta lucrare în România?

Ryan Shaw:
În România suntem doar la început. Acum un an am început să discutăm cu diferiţi lideri, şi am dezvoltat un parteneriat între organizaţii. De exemplu în Bucureşti în ultimele 5 zile ne-am întâlnit cu 5 lideri ai marilor organizaţii, şi vrem să dezvoltăm relaţiile între aceste organizaţii.

Reporter: Când am auzit despre cartea dvs., după titlu am avut impresia că este scrisă în mod special pentru români. Spuneţi-ne ce v-a determinat să scrieţi acesta carte şi cui vă adresaţi?

Ryan Shaw:
Cartea a venit în urmă unei cercetări, am călătorit peste tot în Statele Unite, în Canada, Europa de Est, România, Africa, Portugalia, şi m-am întâlnit cu liderii din mai multe lucrări care sunt focalizate pe tineri. Am luat interviuri, am stat jos că şi acum, am pus o grămadă de întrebări şi am aflat care sunt tendinţele care se referă la tineri şi la misiune: Se implică ţinerii? Nu se implică? De ce se implică? De ce nu se implică? Care sunt problemele? Care sunt provocariile? Care sunt uneltele de care au nevoie? Cercetarea s-a desfăşurat în 2002 şi în 2003, şi apoi am strâns toate aceste informaţii din toate întâlnirile şi cercetările pe care le-am făcut, şi din aceste informaţii am văzut tendinţele, oamenii începeau să spună lucruri asemănătoare. Şi aceste informaţii le-am pus împreună, câteva capitole sunt bazate pe răspunsurile care le-am luat din aceste interviuri, şi din toate acestea am clarificat o viziune, am identificat problemele, provocariile şi cum le putem depăşi. O mare parte din carte este bazată pe aceste informaţii. Sper să va inspire, şi vreau totodată să fie o unealtă educaţională, şi să arate oamenilor care sunt provocările legate de misiunea transculturală. Cartea a fost scrisă în 2006, cercetarea a avut loc mai devreme. Da o imagine internaţională a mişcării voluntare de misiune.

Reporter: Din câte aţi observat situaţia din România, încotro ne îndreptăm cu misiunea?

Ryan Shaw:
Unul din lucrurile pe care le-am observat când am făcut cercetările în România, este că atunci erau doar câteva organizaţii care să trimită misionari români, erau foarte puţine. Când am făcut aceste cercetări erau doar 4, acum sunt 12. În doar 6 ani acest număr s-a triplat, de la 4 la 12, poate chiar mai multe. Este o tendinţa foarte încurajatoare pentru că acum drumurile încep să se deschidă că mai mulţi români să plece, şi nu mai există nici o scuză, există o cale. Ce gândesc despre România? În primul rând cred că are oamenii credincioşi care sunt dedicaţi scopurilor lui Dumnezeu, aveţi o biserică mare formată din oameni născuţi din nou. Apoi, când vorbesc despre voi vorbesc de intreaaga biserică a României, trupul lui Hristos, bisericile au bani, bisericile sunt bogate, problemă nu sunt banii, problemă e cum sunt distribuiţi. Păstorul care coordonează finanţele are viziunea că oamenii lui să devină misionari, şi astfel banii o să fie daţi, dar dacă el nu are acesta viziune probabil că acei bani vor merge spre proiecte de clădiri, spre căldură. Aveţi oameni, aveţi finanţele, şi nu în ultimul rând aveţi structură, aceste agenţii misionare. Există aceste trei puncte care sunt deja formate, aşa că nu mai aveţi nici un motiv să nu va implicaţi. Există şcoli pentru formare, că Şcoală Internaţională de Ucenicie (DTS) de la Medias, sau cea din Costanta, şcoală care se focalizează pe misiunea între musulmani.

Reporter: Va rog să adresaţi un mesaj pentru cititorii site-ului nostru, Ştiri Creştine.ro

Ryan Shaw:
Mesajul meu este simplu: Daţi-va pe voi înşivă în totalitate în al iubi pe Hristos din toată inimă. Acesta e cel mai important lucru. Dumnezeu cere oamenilor lui să-I fim cu toată inimă dedicaţi , să renunţăm la tot, şi nimic să nu ne împiedice să mergem înspre Dumnezeu. El nu e doar Salvator, da, e Salvator pentru toată omenirea, dar acum devine Stăpân şi Domn, şi mulţi oameni nu au ajuns să înţeleagă că El este Stăpân, este Domn al întregii lor vieţi. Lasă-l pe Dumnezeu să te folosească aici în România şi în întreagă lume pentru gloria Lui. Să ai o pasiune pentru ceea ce te-a creat Dumnezeu, lucruri specifice, daruri pe care care ţi le-a dat Dumnezeu şi foloseşte-le pentru gloria Lui. Acesta este mesajul meu!

Reporter: Vă mulțumim pentru timpul acordat și vă dorim multă binecuvântare în tot ceea ce faceți!


Interviu realizat de Vio Pop, pentru StiriCrestine.ro

Comanda cartea „Trezirea Uriasului” de Ryan Shaw

1 comentariu

  1. gusty 14 martie 2010

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.