Staţia metro L’ENFANT PLAZA din Washington, DC, într-o zi friguroasa, pe 12 ianuarie 2007. Un om cu o vioară a cântat şase piese de Bach, timp de 45 de minute. In timpul acesta, aproximativ 2000 de oameni au trecut prin acea statie, majoritatea în drum spre serviciu. După vreo trei minute, un om între două vârste l-a observat şi s-a oprit să-l asculte pentru câteva secunde, apoi a grăbit pasul, mânat probabil de programul său strict.
4 minute mai târziu: Violonistul a primit primul său dolar, o femeie i l-a aruncat în pălărie, fără să se oprească.
6 minute: Un tânăr se reazemă de perete ca să-l asculte, după care se uită la ceas şi pleacă în trap uşor spre peron.
10 minute: Un copil de 3 ani se opreşte în faţa muzicianului, dar maică-sa îl trage grăbită de hăinuţă. Copilul se mai opreşte odată să-l privească pe violonist, dar maică-sa îl împinge nervoasă înainte, aşa că cei doi se mişcă, el întorcând capul din când în când. Lucrul acesta se repetă cu mai mulţi copii, iar părinţii îi împing de la spate, grăbiţi să ajungă la treburile lor.
45 minute: Muzicantul a cântat în continuare. Numai şase oameni s-au oprit să-l asculte pentru câteva momente. Circa 20 au aruncat nişte bani. Omul a colectat în total $32.
Dupa o ora: El a terminat de cântat şi s-a lăsat tăcerea. Nimeni nu l-a observat, nimeni nu l-a aplaudat… Nimeni n-a remarcat, dar acesta era Joshua Bell, unul dintre cei mai buni muzicieni ai lumii. El a interpretat câteva din cele mai dificile piese scrise vreodata, pe o vioara estimată la $3,5 milioane. Cu câteva zile înainte, umpluse o sala de concerte din Boston.
Valoarea medie a biletelor $100.
Povestea este adevărată. Concertul din staţia de mertro, a fost organizat de către Washington Post, ca un experiment social asupra percepţiei, gustului şi priorităţilor oamenilor.
Problemele care s-au pus:
*Intr-un loc public, la o oră nepotrivită, suntem în stare să percepem frumuseţea?
*Ne oprim s-o admirăm?
*Putem, oare, să recunoaştem talentul într-un context neaşteptat?
O concluzie posibila în urma acestui experiment, ar fi aceasta:
Dacă nu avem câteva momente să-l ascultăm pe unul dintre cei mai buni solişti ai lumii cântând cea mai bună muzică scrisă vreodată pe unul din cele mai bune instrumente făcute vreodată, oare, de cât de multe alte lucruri, minunate, ne lipsim în existenţa noastră?
Da asa este.Oamenii nu au timp pt Dumnezeu dar pt lumea aceasta au suficient timp de a petrece asa cum vor ei.Unii oameni trec pe langa Dumnezeu in fiecare zi si nu il baga in seama,nu au timp pt el.Alti oameni se opresc o clipa se uita catre al dar dupa cateva secunde pleaca si il lasa acolo parasit.Iar alti oameni se opresc langa Dumnezeu si asculta ce El vorbeste si nu se mai duc de langa el.asa ar trebui sa fim si noi sa stam langa Domnul tot timpul sa il petrecem alaturi de el.Isus este cel care a murit pt noi pe o cruce si pe un deal care se numeste GOGLOTA.Acolo Isus a sters pacatul tau cel amar si te-a spalt prin sangele lui.Isus este cel care iti da viata si este cel care ne iubeste atat de mult incat si-a dat Fiul sau sa moara pe cruce unde a fost rastignit iar din coasta lui a curs mult sange.Cuiele care le-a avut in maini batute au fost pacatele lumii acestea care la vandut pe Isus pe gunoaie si pe poftele lumesti.Isus vrea sa ne daruiasca viata vesnica si plina de fericire si dragoste,dar noi ce ii oferim lui Isus?mediteaza la viata ta omule,nu amana pe maine decizia de a fi cu Isus in cerul Sau.poate vei spune ca astazi nu e momentul potrivit de a te preda Domnului,poate vrei maine si tot amani asa si cand te vei hotari poate va fi prea tarziu.nu amana hotararea de a fii impreuna cu Isus.Lasate condus de El chiar daca cei din jurul tau vor rade de tine si vor zice ca ai inebunit de te-ai pocait.Tu nu te teme si nu te lasa batut de ei.Chiar daca cei din jurul tau te vor dispretui sa stii ca langa tine ai un Dumnezeu care nu te va lasa de mana si va fi cu tine mereu.El va lupta pt tine!pocaiestete omule ca sa nu-ti pierzi sufletul ridicati privirea in sus stai de vorba su Isus,pocaiestete omule pana inca nu ii terziu,pana inca mai e har si totul primesti in dar,.