Gândul lui Dumnezeu, fericirea noastră.

Mulți își amintesc scena faimoasă din primul film Peter Pan, în care Peter este în dormitorul copiilor. Aceștia îl văzuseră zburând și ar fi vrut să zboare și ei. Au încercat să zboare de la podea, s-au urcat în pat și la fel, au încercat iarăși, însă toate încercările lor au fost sortite eșecului.

„Cum faci să zbori?”, a întrebat John. Și Peter a răspuns: „Trebuie să te gândești la lucruri plăcute, să ai gânduri frumoase și ele te vor ridica în aer.”

Un alt moment frumos este în filmul Hook. Filmul urmărește viața unui bărbat în vârstă care are propria familie și care descoperă că el a fost Peter Pan. Trebuie să se întoarcă în Neverland însă are o mare problemă. Nu-și mai amintește cum să zboare. Știe că trebuie să se gândească la lucruri plăcute, să aibă gânduri frumoase, însă tot nu poate să se dezlipească de pe pământ. În final, se gândește la familia sa și gândurile cu privire la aceasta îl fac să zboare, să se înalțe din nou.

Gândurile lui Dumnezeu cu privire la noi și familia noastra sunt gânduri frumoase, plăcute, multe, mai multe decât boabele de nisip (ps.139:18), gânduri de pace și nu de nenorocire, ca sa ne dea un viitor și o nădejde (Ier. 29:11).

Gândurile noastre nu sunt gândurile lui Dumnezeu. Și pentru că nu sunt, și pentru că acestea se materializează de cele mai multe ori, da, căsnicia pentru mulți devine „singurul război în care, în cele din urmă, la sfârșitul zilei vei împărți acelasi pat cu dușmanul”, și nu va fi bucățica de cer, colțul acela de Rai promis reciproc inca din prima zi.

Nimic nu este mai ușor decât a gândi, tot așa cum nimic nu este mai greu decât a gândi bine si corect. În aceași idee, viața noastra de familie nu se ridică mai presus de măsura gândurilor noastre. Gânduri care de altfel sunt păcătoase și corupte. De aici și imperativul de a cunoaște gândul lui Dumnezeu, planul Său cu privire la noi și familia noastră. Când vom cunoaște și vom trăi gândul Lui, întotdeauna fericirea Sa va deveni fericirea și împlinirea noastră. Care ar fi gândurile Sale?

În primul rând gândul lui Dumnezeu pentru căsnicia noastră este ca El să fie în centrul activităților și a preocupărilor noastre. Familia trebuie să fie clădită pe Isus Hristos, casa să ne fie pe Stâncă. Dacă cariera, copiii, soțul ori soția sunt principalele noastre obiective, Dumnezeu nu este onorat. Mai întâi El, apoi celelalte! Devenim robii lucrurilor care ne atrag atenția în viața de familie. De aceea, sănătatea, fericirea, singurul loc sigur este în Dumnezeu, scopul și centrul tuturor activităților noastre.

Apoi gândul lui Dumnezeu pentru căsnicia noastră este ca El să fie Domn peste diferitele etape și faze ale vieților noastre. Căsătoria presupune schimbare. Schimbare a atitudinilor, a stărilor etc. R. Wurmbrand spunea la un moment dat că atunci când cineva se căsătorește, se căsătorește cu mai multe persoane. Ești cumva la 20 de ani, ești altcumva la 25, 30, 50, 70. Omul se schimbă. Uneori în rău, alterori în bine.

De obicei, când cei doi devin trei, patru, cinci… când aceștia părăsesc cuibul, când sunt probleme financiare, în astfel de momente, căsnicia este vulnerabilă și fragilă. Schimbările pot să îndepărteze pe cei doi însă gândul și planul lui Dumnezeu rămâne, Acesta putând interveni în fiecare etapă și fază a vieților noastre.

În cele din urmă când suntem preocupați de gândul lui Dumnezeu în propria căsnicie înțelegem că Dumnezeu este mult mai măreț decat noi sau problemele noastre. Nu suntem perfecți și unde sunt doi oameni imperfecti laolaltă sunt și probleme, tensiuni. Realitatea însă este că avem un scop împreuna mult mai înalt, gânduri care vin direct de la Dumnezeu. Nu putem lăsa ca durerile, iritările, amărăciunea să ne fure plăcerea și posibiliatea de a trăi visul, gândul lui Dumnezeu pentru propria familie.

Atât de des atracția fizica, interesele comune, starea financiară reprezintă lipiciul în multe căsnicii. El însă dorește ceva mai mult pentru noi și viitorul nostru. Are un scop, gânduri specifice pentru noi care trec dincolo de fărămiturile care mențin pulsul în multe căsnicii. Dumnezeu doreste să ne fie totul în căsnicie, El să fie în gândul nostru, motivațiile și în faptele noastre pentru că viața de familie, căsnicia este un parteneriat spre gloria lui Dumnezeu. Iar când acest parteneriat funcționează, când gândul lui Dumnezeu devine și gândul nostru, numai de aici și… fericirea noastră.

Marius Zărnescu, echipa StiriCreștine.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.