Nu aveam acea pace interioara: pace cu mine si pace cu Dumnezeu – Interviu cu Loredana Radu

Relatia cu Dumnezeu ma implineste si-mi da sens.

Prin tot ce fac vreau sa straluceasca si sa se vada El.

Am fost uimita ca solutia lui Dumnezeu era o cale ciudata pentru mine, si anume: in locul meu a murit Cristos – Fiul Sau.

Loredana Radu este medic. Este o fire vesela, optimista si dinamica. A avut in viata momente dramatice inainte de a-L accepta pe Isus Cristos ca Domnul si Mantuitorul ei personal, inainte de schimbarea vietii ei.

Loredana Radu:

Mama a decedat cand eu aveam 7 ani. Cu ajutorul tatalui meu si cu educatia lui de a lupta, am depasit momentul.

La sfarsitul liceului nu gaseam raspunsuri la intrebarile care ma framantau: Cine sunt? De unde vin si incotro ma duc? Simteam tot mai des un gol in sufletul meu.

Dupa ce L-am intalnit pe Isus Cristos cel viu, viata mea s-a schimbat radical. Am inteles cine sunt, incotro ma indrept, care este sensul vietii mele si care este identitatea mea cea noua.

Reporter:

Cine esti? Incotro te indrepti? Care este sensul vietii tale si care este identitatea ta cea noua? 

Loredana Radu:

Am aflat cu mare uimire si bucurie ca sunt creatia lui Dumnezeu si ca m-a creat dupa chipul si asemanarea Sa. M-a creat ca sa traiesc in relatie cu El, sa-L cunosc pe El si sa-L fac cunoscut si altora. Ma indrept inspre El.

Nu stiu tot ce este dincolo, in Cer. Stiu doar o farama pe care Isus ne-a descoperit-o cand a fost pe pamant, dar cred din toata inima ca toate promisiunile Lui sunt reale. Vreau sa raman cu El pana la capat si vreau sa ajung la El.

Reporter:

Ai fost invatata la facultate ca NU esti o creatie a lui Dumnezeu, ci esti un produs al evolutiei?

Din pacate, inca se mai invata in majoritatea scolilor romanesti aceasta minciuna a diavolului: ca provenim dintr-o evolutie oarba si ca nu suntem creati de Dumnezeu.

Loredana Radu:

Cea mai dura confruntare am avut-o cand mi-am pregatit lucrarea de diploma din =Complicatiile imediate si precoce ale avortului la cerere=. Discutand despre valoarea omului si a fiintei umane, colegii mei sustineau foarte ferm ca pana la varsta de 3 luni fatul nu este o fiinta umana.

Reporter:

De ce au ales varsta de 3 luni? De ce nu au ales varsta de 2 luni si jumatate sau de 7 luni si o zi? 

Loredana Radu:

Unii, sub influenta faptului ca avortul este legal in Romania pana la trei luni, altii spuneau ca primele faze sunt identice cu dezvoltarea la reptile si alte explicatii din evolutie.

Reporter:

Legat de raportarea valorilor noastre morale si etice la legi omenesti si la cei care fac legile, intr-un interviu pe tema legalizarii concubinajului am intrebat-o pe o doamna deputat: =Cum se raporteaza parlamentarii din Romania la Biblie si la Dumnezeu atunci cand voteaza legi?=. Pur si simplu n-a avut raspuns.

Nu ne putem raporta valorile morale si etice la legi date de oameni, care se schimba de seara pana dimineata. Chiar daca ei spun ca pana la 3 luni fatul poate fi omorat prin avort, tot crima se numeste. Ei au legalizat o crima !

Loredana Radu:

Stiinta recunoaste clar ca viata incepe in momentul conceptiei si multi oameni cunosc acest adevar. Dar este foarte avantajos sa se perpetueze o minciuna in sistemul medical, deoarece adevarul este dezavantajos si ar duce la pierderi financiare pentru medicii care efectueaza avorturi.

Unii prefera sa creada o minciuna, chiar daca ei cunosc si stiu adevarul. Ei vor suferi consecintele faptului ca neaga si refuza adevarul.

Reporter:

Prima lege data chiar in noaptea Revolutiei din 1989 de insusi Ion Iliescu, a fost chiar legea liberalizarii avorturilor in Romania – lege prin care mamele puteau sa-si ucida copiii, iar medicii puteau sa ucida copiii altora. Dar sa revenim…

Loredana Radu:

Moartea mamei mele a zguduit universul meu de copil si a avut un mare impact emotional asupra mea. Dar fiind o fire luptatoare si vesela, am rezistat.

Reporter:

Daca erai o fire vesela si dinamica, de ce ai avut nevoie de aceasta schimbare uriasa si de Cristos in viata ta?

Loredana Radu:

Pentru ca, desi aparent imi mergea bine si cei din afara nu puteau intui nevoia mea de Cristos sau nevoia de a ma pocai, aveam momente in intimitatea mea cand ma intrebam: =Care este rostul meu in viata? Ce directie am?=. Nu gaseam nici un sens si nici un rost in toate acestea.

M-am implicat si in yoga pentru ca intuiam ca intrebarile mele au raspunsuri legate de Dumnezeu, dincolo de ce pot intelege eu.

Reporter:

Yoga spune: =Goleste-ti mintea de orice, nu te gandi la nimic, trezeste sarpele Kundalini din tine si vei fi fericit!=. Apoi vine diavolul si pune stapanire pe mintea ta…

In crestinism insa, Dumnezeu nu este o forta sau o energie impersonala, ci este o Persoana reala, cu care comunicam si al carui Fiu – Isus Cristos – a murit in locul nostru.

Loredana Radu:

In yoga tinta este sa te detasezi de realitate, sa te pierzi undeva in Nirvana, intr-un fel de dumnezeu al lor, care este o forta cosmica impersonala si neimplicata in istorie.

Reporter:

Sa iti anulezi ratiunea si personalitatea ca sa atingi culmi spirituale. Iar diavolul si o armata de demoni tocmai asta asteapta: sa-ti blochezi ratiunea ca sa preia ei controlul.

Din aceasta cauza Dumnezeu ne spune in I Petru 5: =Fiti treji si vegheati! Pentru ca potrivnicul vostru, diavolul, da tarcoale ca un leu care racneste si cauta pe cine sa inghita=.

Loredana Radu:

Ai mei erau nelinistiti cu privire la mine – ma detasam de ei si de prieteni, nu mai eram sensibila la suferintele celorlalti. Eram cu universul meu si cu telurile mele.

Dar prietena mea cea mai buna a inceput sa inteleaga tot mai mult mesajul Bibliei. in entuziasmul ei a inceput sa-mi spuna si mie ce descoperea ea.

O vedeam ca se schimba si ca intelege Biblia, pe care eu n-o pricepeam. Am inceput candva sa citesc Biblia, dar am inceput cu Geneza si cand ajungeam pe la insiruiri de nume ziceam: =Gata, nu-i de mine! Nu pricep nimic!=. si renuntam. Ar fi trebuit sa incep cu Evanghelia dupa Ioan.

L-am intrebat odata pe un coleg: =Tu crezi ca exista Dumnezeu?=. Spre uimirea mea, el a raspuns: =Dumnezeu nu exista! E doar o scornire a omului=. El era ateu convins.

Reporter:

Multi oameni vorbesc despre Dumnezeu. in yoga, in islamism, in budism, in hinduism, in orice religie se vorbeste despre Dumnezeu. Dar diferenta este ca in crestinism Isus Cristos este Cel care ni L-a descoperit pe Tatal, pe Dumnezeul cel adevarat si viu, iar restul sunt doar nascociri ale oamenilor. Doar Dumnezeul Bibliei este Cel viu si adevarat – este o Persoana cu care putem comunica.

Loredana Radu:

Acelasi coleg mi-a spus: =Ai 20 de ani si nu stii ce crezi! Stai pe marginea unei balti si incerci apa cu piciorul=.

Atunci m-am gandit: =Eu ce cred? Cum imi conduc viata? Cine ma ghideaza? incotro ma duc?=.

Am renuntat la yoga si am dorit sa inteleg crestinismul: cine este Dumnezeu si ce vrea El de la mine.

Mi-am dat seama ca am nevoie de claritate, de un crez si de principii pe care sa-mi zidesc viata. Mi-a fost foarte clar ca yoga n-a putut sa-mi ofere lucrul acesta pentru ca golul din sufletul meu era inca prezent. Nevoia mea de semnificatie, de implinire si de sens nu disparuse.

Atunci am zis: =Nu prea stiu cum este crestinismul si nu pricep Biblia. Eu merg rar la biserica si nu-L cunosc pe acest Dumnezeu. Despre Isus Cristos nu stiu mai nimic. Dar vreau sa merg pe calea aceasta!

Daca Tu esti Dumnezeu si existi, si daca Biblia este Cuvantul Tau, eu vreau s-o inteleg! Ajuta-ma s-o inteleg si ajuta-ma sa Te cunosc pe Tine!=.

Pentru mine pacatul era o notiune destul de vaga, pentru ca am fost crescuta moral si n-am facut rele: n-am omorat pe nimeni, n-am fost implicata in relatii pacatoase. Eu consideram ca nu am probleme in domeniul acesta.

Dar citind si continuand sa ma rog si sa cer de la Dumnezeu sa ma lumineze, mi-am dat seama ca El defineste ca pacat chiar si indiferenta si nepasarea fata de El. Am inteles ca pacat este orice tendinta din mine de a face rau, chiar si numai de a gandi rau, de a nu ma potrivi cu standardele si cu planul pe care El il are pentru mine.

Am fost uimita sa-mi dau seama ca asta inseamna pacat. si daca asta inseamna pacat, eu ma incadram. Eu nu-L cunosteam pe Dumnezeu si nu stiam ce vrea de la mine. Viata mea nu era implinita. Simteam ca am o problema.

Reporter:

Aveai =punctajul= pentru o =viza= pentru iad. 

Loredana Radu:

Eram aproape.  Mai mult, m-a coplesit gandul ca daca voi muri in clipa urmatoare, eu nu sunt pregatita sa dau ochii cu un Dumnezeu care este Sfant si care are anumite standarde si anumite cerinte pentru viata mea. Aproape ca eram disperata si ma intrebam: =Ce-i de facut?=.

Dar ma bucur foarte mult ca tot in Biblie si in cartile despre Biblie, pe care le-am citit ca sa o pot intelege, am vazut ca Dumnezeu pregatise o Cale.

Mi s-a daramat si conceptia ca Dumnezeu este un politai care sta dupa mine sa-mi vaneze toate micile greseli. Am fost uimita sa aflu ca ma iubeste foarte mult si ca intentia Lui cu mine este sa-L cunosc, sa ma bucur, sa am o viata plina de semnificatie si de sens, sa traiesc o viata din abundenta aici pe pamant.

Am fost uimita ca solutia lui Dumnezeu era o cale ciudata pentru mine, si anume: a murit Cristos in locul meu.

Cand citeam din Evanghelii viata Domnului Isus, ma intrebam: =Omul acesta n-a facut nici un rau, n-a avut nici un pacat. De ce-a fost crucificat?=.

Pana la urma am inteles. Am inteles ca a murit pentru mine sI iN locul meu. si am inteles ca este singura modalitate prin care relatia mea cu Dumnezeu se poate restabili si pot vedea clar cine sunt eu, cine e Dumnezeu, ce-a pregatit El pentru mine aici pe pamant si dincolo, in Cer.

Am inteles ca e nevoie sa-L invit pe Isus in viata mea, ceea ce am si facut, pentru ca-mi doream toate promisiunile si toata viata pe care o intrezaream.

in ’97 am mers intr-o tabara crestina, organizata de pocaiti. Nu stiam exact ce inseamna aceasta, eu nu ma consideram pocaita. Aveam multe prejudecati despre ei: ca nu sunt intelectuali, ca nu se stiu distra, ca toata ziua stau cu nasul in Biblie si se roaga.

Spre uimirea mea, acei tineri erau toti studenti la medicina, din toata tara. Erau veseli si foarte liberi in manifestare. Am facut drumetii impreuna, am spus glume. Toate erau facute curat. N-am auzit un cuvant vulgar si m-a impresionat foarte mult lucrul acesta.

I-am intrebat pe multi dintre ei: =Ce s-a intamplat in viata ta? Cum ai devenit asa? Te-ai nascut intr-o astfel de familie sau ai devenit ulterior crestin nascut din nou?=.

Mare mi-a fost uimirea sa constat ca toti aveau un element comun, desi unii proveneau din familii de pocaiti, iar altii nu. Toti si-au inteles nevoia de iertare, nevoia de impacare cu Dumnezeu, nevoia de Isus Cristos. Toti au avut un moment in viata cand au spus: =Da!= si au luat o decizie.

Unii au experimentat o transformare emotionala sau rationala, altii au avut certitudinea, pe baza Scripturii, ca viata lor va fi altfel din acel moment.

Reporter:

Elementul acesta comun este descris de profetul Isaia: =Pedeapsa care ne da pacea a cazut peste El= – peste Domnul Isus Cristos – =si prin ranile Lui suntem tamaduiti=. Atunci cand un om pacatuieste, isi pierde pacea. Iar ca sa aiba din nou pace, are nevoie

sau de pedeapsa,

sau de iertare.

Dumnezeu ne ofera in dar iertarea, iar pedeapsa a primit-o Fiul Sau – Isus Cristos.

Acei tineri au acceptat IERTAREA pe care o ofera Dumnezeu, ca sa primeasca in dar PACE cu Dumnezeu.

Loredana Radu:

Au acceptat iertarea si apoi au acceptat conducerea Lui in viata lor. Am facut si eu acelasi lucru. Am spus:

=Doamne, ma caiesc de stilul meu de viata si inteleg ce inseamna pocainta. Ma caiesc ca am fost indiferenta fata de Tine, Dumnezeul real, fata de Fiul Tau si de solutia Ta pentru mine. Ma caiesc de faptul ca mi-am urmat pornirile mele, ambitiile si planurile mele.

iti multumesc ca ai platit Tu pentru pacatele mele. iti multumesc ca ai inviat ca sa invii in mine o noua viata si o alta perspectiva. Vreau sa Te cunosc si sa Te urmez!=.

Familia a fost socata de decizia mea. Aveau multe prejudecati. Cea mai mare neintelegere a lor a fost: ce dezamagire profunda am avut eu? Ce suferinta imensa am avut eu astfel incat a trebuit sa ma pocaiesc? Exista inca prejudecata ca doar atunci cand ti se intampla un necaz ai nevoie sa te intorci la Dumnezeu ca sa te ajute.

Le-am explicat ca n-am avut vreo dezamagire profunda sau suferinta mare. Viata imi era echilibrata, dar neimplinita. Aveam acele intrebari care nu-mi dadeau pace.

Am intrat in Biserica si am intalnit oameni care mi-au oferit raspunsuri. M-am indragostit cu totul de Isus. Eu n-am mai intalnit pe nimeni ca El. Tot ceea ce spune El in Biblie se implinea in viata mea practica. Rugaciunile mele capatau raspuns si m-a cucerit cu totul.

Fiind o fire entuziasta, le spuneam tuturor ce-am descoperit, cum s-a schimbat viata mea si ce mi-a dat Isus. Pentru familia mea m-am rugat asa: =Doamne, nu vreau sa piara! Vreau sa Te cunoasca si ei, sa experimenteze si ei bucuria iertarii si siguranta ca vor ajunge la Tine!=.

Reporter:

Dorinta de a spune imediat si altora, pe autobuz, in tren, in familie, oriunde ai fi, poate fi exemplificata astfel: daca am sti ca blocul in care ne aflam, peste 3 minute se va darama din cauza unei bombe sau a unui cutremur, am fugi si am bate la toate usile: =Fugiti repede in strada. Cladirea cade in 3 minute. Veti muri cu totii daca nu iesiti!=.

Asa se intampla cand un om se intoarce la Dumnezeu si le spune si altora. Le spune ca vor muri si vor merge in iad daca nu-L primesc pe Dumnezeu ca stapan al lor.

Loredana Radu:

Dumnezeu mi-a spus: =incepe sa traiesti ce spui!=.

Viata mea se schimbase. A fost un proces care a inceput atunci cand L-am acceptat pe Cristos ca Domn si Mantuitor, ca si Conducator al meu. Este ceva similar cu nasterea, cresterea si dezvoltarea unui copil.

Argumentul decisiv pentru mine a fost cand am avut de ales intre urmatoarele variante:

1. Isus Cristos a fost un mincinos si El a dus in eroare miliarde de oameni.

2. Isus Cristos a fost nebun si S-a inselat pe Sine si

i-a inselat si pe altii.

3. Isus Cristos este FIUL LUI DUMNEZEU, si tot ce a spus este adevarat si se va implini.

Vazandu-I viata si integritatea, vazand ca nu se incadra nici in prima alternativa, cea de a fi un mincinos, nici in a doua, de a fi nebun, a ramas doar a treia alternativa: ca este Fiul lui Dumnezeu care a venit la noi sa ni Se descopere, sa ne arate inima lui Dumnezeu, caracterul Lui, planurile Lui pentru noi. Sunt convinsa de acest adevar.

Nu-I pot multumi indeajuns lui Dumnezeu ca mi-a deschis ochii sa-L gasesc chiar din tinerete. De multe ori spun: =Doamne, ce frumoasa-i tineretea cu Tine! Ce sanatos ai planuit sa traiasca omul in viata, sa fie implinit, sa aiba speranta, sa aiba o calauza pe pamantul acesta=.

Puterea care ma tine este promisiunea lui Cristos: =Eu ma duc sa va pregatesc un loc. si dupa ce Ma voi duce si va voi pregati un loc, Ma voi intoarce si va voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu sa fiti si voi=.

N-as schimba cu nimic starea mea de acum, speranta pe care o am si puterea de a face fata vietii.

Reporter:

Cel mai important moment va fi cand se vor citi numele, cand vom sta in fata lui Dumnezeu si se va deschide Cartea Vietii. Avem certitudinea inca de acum ca numele noastre sunt deja scrise in Cer. Ce fericiti vom fi cand ne vom auzi strigati acolo.

Dar pana atunci, avem posibilitatea si datoria sa traim ca si cetateni demni ai Cerului, ca oameni care-L avem pe Cristos in noi si ale caror trupuri sunt temple vii. Noi suntem Templul Duhului Sfant.

Noi toti, cei care L-am acceptat pe Cristos ca Domn si Stapan in viata noastra, alcatuim Biserica Lui – acest organism viu, format din oameni, NU din pietre, nici din smoala. Din oameni care sunt =pietre vii=.

Loredana Radu:

Am descoperit in Cristos o libertate extraordinara: libertatea relatiei personale cu El si faptul ca atunci cand il iubesc pe Dumnezeu pot sa fiu libera.

Relatia cu El ma implineste si-mi da sens, deoarece am inteles ca sunt chemata sa-L cunosc si sa-L fac cunoscut, sa fiu o ambasadoare a Lui aici pe pamant. Oriunde merg, sa traiesc ca o fiica a Lui, sa fiu integra, sa nu permit compromis in viata mea. Prin tot ce fac eu, sa straluceasca si sa se vada El.

Reporter:

Esti deja =cetatean= al Cerului. Ai =pasaportul= in buzunar, prin faptul ca L-ai acceptat pe Isus Cristos ca Domn, Stapan si Mantuitor al tau. Doar ca inca nu traiesti in tara pe care El a promis-o. Dar in acea dimineata frumoasa, cand vom trece =dincolo=, atunci ne vom intra in drepturi si vom beneficia de tot ceea ce ne-a pregatit Dumnezeu.

Biblia este un fel de =carte de instructiuni= pentru cetateni ai Cerului, care inca mai sunt pe acest pamant.

Dragul nostru cititor, iti dorim sa experimentezi dragostea lui Dumnezeu, pacea lui Dumnezeu care intrece orice pricepere. si apoi sa ne ocupam fiecare locurile pe care Dumnezeu ni le-a pregatit in Cer. Nu datorita faptului ca noi am fi sfinti, sau ca unii ar fi mai sfinti decat altii, ci datorita faptului ca pentru fiecare dintre noi a murit Domnul Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu.

Pentru Stiri Crestine, Ioan Ciobota

5 Comentarii
  1. Popescu 16 august 2010 Reply
    • Ionela Baloi 18 august 2010 Reply
  2. malecul 18 august 2010 Reply
    • Vio Pop 18 august 2010 Reply
    • Ionela Baloi 19 august 2010 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.