Ziua 6 – Rugăciune pentru poporul Fulani din Nigeria

Ziua a șasea – 16 august, 2010

Există probabil, peste 30 de milioane de Fulani în Africa, dar cei mai mulți nu cunosc Evanghelia. Aceștia sunt împrăștiați din Senegal până în Sudan la granița sudică a Deșertului Sahara (Sahel).  În Nigeria, mulți din cei 15 milioane de Fulani nigerieni locuiesc în locuințe mici și în orașele din regiunea nordică a Nigeriei, care este predominant alcătuită din musulmani. Există numeroase triburi și clanuri ale oamenilor Fulani dar în Nigeria aceștia se pot împărți în cinci mari grupuri: Adamawa (1,1 milioane de oameni), Haabe (2, 6 milioane), Sokoto (2, 7 milioane), Toroobe (7, 5 milioane) și Mbororo (2, 3 milioane).

Din punct de verede istoric, Fulani nomazi aveau viața centrată în jurul turmelor. Dar lucrurile s-au schimbat. Unii au abandonat turmele și acum sunt pescari. Alții sunt foarte educați, în special cei ce locuiesc în orașe care au foarte puțin sau chiar deloc de-a face cu vitele. Marea majoritate a poporului Fulani din Nigeria nu mai sunt nomazi.  Cei descriși mai jos, sunt în mare parte din zona rurală Mbororo din Nigeria. Gospodăriile lor sunt formate dintr-un lider, care este bărbat, din una sau mai multe neveste, 6 până la 12 copii și alți membrii ai familiei.

Dimineața:

Adulții se trezesc pe la ora 04: 30 dimineața pentru rugăciunea islamică. Bărbații își petrec dimineața ocupându-se de vaci și pregătindu-le pentru păsune. Femeile pregătesc masa, care constă dintr-o mămăligă cu sos de carne, și care este servită în jurul orei 10:30.

Prânz și după-amiază:

După ce mănâncă, cei mai tineri merg cu vacile la păscut. O familie tipică poate avea între 10 și 100 de vaci, precum oi și capre. Cei mai în vârstă pot merge în oraș în acest timp pentru a-și vizita prietenii. În timpul plantării și recoltării, mulți bărbați muncesc din greu la culturile lor. Femeile de multe ori merg și vând laptele în oraș. Ele de asemenea, se îngrijesc de lemne și de apa de zi cu zi pentru familiile lor.

Seara:

Seara, vacile se întorc și sunt legate pe timpul nopții. Familia servește masa în jurul orei 20:00. Apoi, aceștia stau de vorbă în jurul focului, până când merg la culcare. Femeile, copiii și bărbații mai în vârstă, de obicei dorm în colibe, în timp ce adolescenții dorm de cele mai multe ori afară, în aer liber.

Deși au avut ocazia să vizioneze filmul „Isus” și câteva secvențe ale Evangheliei, care au fost traduse în limba lor, totuși sunt foarte puțini creștini care reușesc să ajungă la acest popor.  Chiar și asa, Dumnezeu a făcut lucruri minunate și a adus câtiva oameni din acest popor la El. Mai multe despre convertirea lor, pe www.morethandreams.tv

Motive de rugăciune pentru Fulani din Nigeria

–          Rugați-vă pentru muncitori. Pur și simplu nu sunt suficienți creștini acolo care să proclame Vestea Bună a Evangheliei

–          Rugați pe Dumnezeu să atingă liderii Fulani și imamii ca aceștia să devină ascultători de Dumnezeu (Faptele Ap. 6 : 7)

–          Rugați-vă pentru o mai mare înțelegere între discipolii lui Isus și musulmanii din Nigeria. Pacea și refacerea relațiilor între musulmani și creștini reprezintă o necesitate majoră

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.