Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Oficialii de la Vatican şi Iran sunt de acord pe teme de libertate religioasă

Oficialii din Iran si Vatican s-au intalnit la Teheran si au anuntat un acord asupra unui set de principii privind libertate religioasa si libertatea guvernului, raporteaza Catholic News Agency.
Guvernele, au declarat oficialii, trebuie sa «respecte» libertatea religioasa ca «un drept inerent la demnitatea umana» si trebuie sa respecte drepturile egale ale grupurilor religioase de a participa la viata politica a natiunii lor.
Consiliul Pontifical pentru Dialogul Inter-Religios si Centrul Iranian, centrul de baza pentru Dialogul Inter-Religios al culturii islamice si Organizatia Relatii au tinut cel de-al saptelea colocviu de la Teheran pe 9-11 Noiembrie.
Pe 16 Noiembrie, Vatican a lansat o declaratie ce cuprinde sase principii la care grupul a cazut de acord.
Printre acestea grupul a cerut crestinilor, musulmanilor si tuturor credinciosilor sa «coopereze in cautarea binelui comun». Ei au promis sa lucreze impreuna in «raspunderea la provocarile actuale, promovarea valorilor morale,  justitiare, valorilor pacii si protejarii familiei, protectiei mediului si resurselor naturale.
La problema sensibila a libertatii religioase, cele doua parti au convenit ca religia nu poate fi «limitata la sfera privata» ca o chestiune de preferinta personala. Religia, au spus ei, are «o dimensiune inerenta sociala» si credinciosii si communicative religioase «au un rol specific de jucat in societate, pe picior de egalitate cu ceilalti cetateni».
«Credinta, prin insasi natura sa, necesita libertate», au convenit cele doua parti. «Prin urmare, libertatea religioasa, ca un drept inerent la demnitatea umana, trebuie sa fie intotdeauna respectata de catre persoane fizice, actorii sociali si de stat. Fundalul cultural si istoric al fiecarei societati, care nu este in contradictie cu demnitatea umana ar trebui sa fie luat in considerare in aplicarea acestui principiu fundamental».
Urmatorul colocviu va avea loc la Roma in 2012.
Vaticanul a fost reprezentat de Cardinalul Jean-Louis Tauran, presedinte al Consililui Pontifical. In timp ce in Teheran, Cardinalul Tauran a emis o scrisoare de la Papa Benedict al XVI-lea la presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad.
Scrisoarea Papei a fost un raspuns la o scrisoare primita in octombrie de la Ahmadinejad, in care a cerut ajutorul Vaticanului pentru a aborda problemele de intoleranta religioasa, secularism si destramarea familiei.
In raspunsul sau, Papa a emis un apel prin care a subliniat faptul ca Iranul trebuie sa deschida discutiile bilaterale privind «statutul juridic al Bisericii Catolice din tara».
In prezent, catolicii sunt relativ liberi sa se inchine, dar Biserica nu are statut oficial legal in societatea iraniana.
Papa Benedict a spus ca «fundamentul ultim» al demnitatii umane este relatia individului cu Dumnezeu.

Sursa: www.christiantelegraph.com

Traducere de Daniela Cursaru

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.