Bucuria a inundat străzile Egiptului. Mubarak a demisionat

Acum câteva ore străzile principale ale Egiptului erau aglomerate de mulţimea care mărşăluia în semn de protest, cerând demisia preşedintelui Hosni Mubarak. Câteva minute în urmă , vicepreşedintele Omar Suleiman a anunţat că Hosni Mubarak a renunţat la preşedinţia Egiptului. Strigătele de proteste s-au transformat în chiote de bucurie. Milioane de oameni din întreaga ţară celebrează victoria dorită.

Potrivit BBC News, televiziunea de stat egipteană a precizat că Hosni Mubarak a transmis responsabilitatea conducerii ţării Consiliului Superior al Armatei. Piaţa „Tahrir” este  „în extaz”, oamenii flutură steagurile şi strigă de bucurie, relatează BBC.

Cum arată Egiptul văzut prin ochii unui român prezent la faţa locului? Din motive de securitate, nu putem da numele, dar persoana în cauză ne spune. „Câteva minute în urmă erau mii de oameni care mărşuluiau în semn de protest. Acum toţi strigă „Egiptul e liber, Egiptul e liber”. Puterea a fost predată armatei, ceea ce înseamnă că până la următoarele alegeri , ţara va fi condusă de armată. Sincer, nu ştiu ce să aştept de la tot ce se întâmplă. Sper şi mă rog ca aceasta să fie cea mai bună decizie pentru ţară. Eu nu pot să simt cu bucuria lor, pentru că nu am trăit ca ei 30 de ani sub acest regim ca să pot trăi acum cu ei din plin gustul libertăţii. Preşedintele Mubarak a condamnat persecuţia creştinilor, a încercat să îi lipsească de putere dar i-a protejat. A menţinut pacea cu statele vecine. Nu au avut niciun război în timpul lui. Nu ştiu de ce poporul nu îl mai vrea. Cred că Dumnezeu ţine totul în control.”Vicepreşedintele Asociaţiei Egiptenilor din România, Mobasher Abdalla a declarat pentru Realitatea TV: „Sunt clipe de victorie, mare bucurie, mare bucurie pentru Egipt. Felicitări pentru toţi egiptenii, aceasta este o mare victorie. Dumnezeu este sus, Dumnezeu să ajute poporul egiptean în continuare. Şi noi, egiptenii din România vom fi alături de bucuria celor din Egipt şi vom celebra marea victorie aşteptată peste 30 de ani în faţa Ambasadei Egiptului de la Bucureşti.”

O româncă stabilită de ceva timp în Egipt a declarat pentru acelaşi post de televiziune prin telefon: „Sunt aici implicată în domeniul învăţământului. Nu cred că această schimbare va aduce ceva îmbunătăţiri pentru mine. Cred că ceea ce a adus poporul la această stare este situaţia economică, sărăcia, lipsa locurilor de muncă şi condiţiile de trai la limita existenţei. Acum urmează un proces de tranziţie pentru Egipt, nu cred că îmbunătăţirile vor veni atât de repede. Oamenii se bucură enorm, încerc şi eu să mă bucur pentru ei.”

19:46 În faţa Ambasadei Egiptului din Bucureşti deja s-a adunat un grup de egipteni cu tricolorul ţării şi celebrează victoria de acasă. Aceştia îşi împărtăşesc bucuria împărţind bomboane jandarmilor care păzesc Ambasada Egiptului la Bucureşti 🙂

Urmăriţi LIVE pe: BBC, Realitatea TV.

Doina Bejenaru

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.