Ziua a 29- a- Qizilbash din Afganistan

29 august, 2011

Limba: Dari
Populație: 316000

Numele de Qizilbash, care în limba turcă înseamnă „Capete Roșii”, este dat unor grupuri de militanți șiiți care au contribuit la aflarea dinastiei Safavid din Iran (1501-1722). Numele provine de la felul în care aceștia își acoperă capul, cu 12 semne distincte, care indică faptul că aceștia aparțin ramurei islamice șiite, Twelver. Twelver este grupul șiit principal. Oamenii Qizilbash din Afganistan sunt descendenți ai trupelor lăsate în urmă de către Nadir Shah, în timpul  „Campaniei Indiene”, din anul 1738.

Ei au deţinut posturi importante în birourile guvernamentale în trecut, iar astăzi muncesc în comerţ sau sunt meşteşugari. Ca și vorbitori musulmani șiiți de limba persană (farsi), oamenii Qizilbash constituie o parte importantă și influentă în politica societății Afganistanului.

Nu există credincioşi printre Qizilbash.

 

Sugestii de rugăciune:

 

Lăudați pe Domnul prin cântări. Proclamați suveranitatea lui Dumnezeu, având ca și text versetele din Psalmul 72:5-8, 12-14 (Gândiţi-vă la sărăcia şi la violenţa din Afganistan).

Rugați-vă pentru uși deschise printre Qizilbash.

Rugați-vă pentru lucrători din rândul creștinilor afgani care să meargă cu Evanghelia la Qizilbash.

Din anul 2008 există o Biblie tradusă complet în limba lor (Dari), dar foarte puțini oameni au Biblii. Rugați-vă ca Dumnezeu să deschidă uși și în acest domeniu.

Rugați-vă pentru compasiune și pace. Afganii au trecut printr-o serie de războaie teribile.

 

Traducere de Ionela Băloi

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.