Ziua 30 – Miscarea Tablighi Jamaat.

30 august,  2011

Miscarea Tablighi Jamaat.

Cel mai mare grup Misionar Islamist.

In ultimii ani, de la trei la cinci milioane de musulmani au facut cale catre Tongi la nord de Dhaka unde guvernul din Bangladesh le-a pus la  dispozitie o locatie de 160 acrii pentru o intalnire anuala.

Ei vin din peste 80 de tari pentru trei zile de ‘ljtema’ ceea ce este o adunare. Dupa “Hajj”,  ‘ljttema’ este cea mai mare intrunire.

Intalnirea  ‘Bishwa ljtema’ (intalnire globala) este sponsorizata de catre miscarea Tablighi Jamaat.(societatea de raspandire a credintei). Intalnirea se focalizeaza pe rugaciuni si meditatii.”  Discutiile despre politica nu sunt premise la intalnire” cerere adusa de catre Tablighi Jamaat.

Deseori referindu-se  simplu ca si TJ, grupul Tablighi Jamaat  este cel mai mare grup misionar din intreaga lume cuprinde Africa,  America de Nord, Asia,si in alta parte.Nu se stie cu exactitate numarul adeptilor dar se presupune a fi in jur de saptezeci- optzeci de milioane facand oficial cea mai mare miscare din interiorul Islamului.

Miscarea Tablighi Jamaat isi  focalizeaza atentia sa corecteze practica si doctrina musulmana. O parte implica izolarea de aceia care nu sunt Musulmani.’Le spunem la frati si la surori ca daca traiesc alaturi si se combina cu oameni care nu sunt musulmani devin musulmani slabi,’zice Naeem, un purtator de cuvant din Canada.” Le spunem  sa se separe, sa isi ridice scoli proprii si sa isi pertreaca timpul doar cu Musulmani. Aceasta este singura cale de a lupta cu fortele secularismului”.

T.J au devenit un success enorm ,deoarece unul din cei sase pasi cere ca adeptii sa plece in grupuri pentru zile sau saptamani la un moment dat;  isi petrec timpul de intinerirea propriei lor credinte.De asemenea sunt implicati in convorbire cu alti Musulmani pentru a creste practicile religioase.

Acestia sunt criticati de unele grupuri Islamice ca o secta exclusiva a caror invataturi ii exclude pe ceialalti Musulmani,care nu urmaresc definitia specifica a ceea ce inseamna  a transmite mesajul Islamului.

T.J se declarau pacifisti care tind sa ramana pe internet si departe de camerele de filmat.Dar mesajele lor au avut mare succes in locuri ca si Bangladesh unde dezastrele naturale si conflictele au fortat sute de tineri sa se refugieze in tabere pentru refugiati .”Tot ce doresc este sa ajute oameni” spune Anwar.’ Guvernul nu a facut nimic, dar gruparile religioase au fost acolo inca de la inceput.Ei ii castiga pe oamenii locali.

 

Rugaciuni propuse:

 

Membrii T.J se muta in toata lumea , rugati-va ca ei sa intalneasca crestini care sa le reflecte viata si dragostea Mantuitorului.

Rugati-va pentru Bangladesh  unde in jur de 85% din oameni sunt musulmani si care sufera cel mai cumplit din lume.

Suprapopularea,  saracia larg raspandita, si catrastrofele care includ inundatii, cicloane si foamete au atins tara puternic.

Dumnezeu deschide inima musulmanilor sa raspunda Evangheliei.

(Fapt.16 13:14).

 

Traducere de Imre Zsolt

Scrie un comentariu

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine