Libertatea religioasă în America

America a fost de-a lungul generațiilor un punct de reper pentru restul lumii în privință libertății și în special a celei religioase. Pentru a afla și a se bucura de libertate au emigrat europenii și alții acolo. Iată că săptămâna trecută America nu s-a dezis de la acest rol fundamental pe care l-a jucat în istoria societății moderne. Săptămâna trecută, Tribunalul Suprem SUA a emis probabil cea mai importantă decizie din ultimii 50 de ani privind libertatea religioasă. Principiul pe care-l enunță e simplu: autorităţile civile nu pot impune bisericilor sau organizaţiilor religioase pe cine pot angajă sau destitui de la locul de muncă, atâta timp cât deciziile lor sunt bazate pe doctrina bisericească.

Comparați decizia asta cu o decizie emisă de CEDO anul trecut, despre care v-am informat, în care a găsit Biserica Luterană germană vinovată de discriminare pentru că a demis din funcția de organist al bisericii pe un homosexual pentru că trăia cu un alt bărbat. Tribunalul SUA afirmă că libertatea religioasă și de exprimare sunt cele mai importante din toate libertățile, iar restul drepturilor omului le sunt subordonate. Ironic, biserica data în judecată în SUA a fost tot Biserică Luterană, și plângerea a fost aceeași  discriminare. Tribunalul Suprem a reafirmat că tribunalele civile nu au jurisdicție asupra conflictelor între Biserică și angajații ei atâta timp cât principiile doctrinale ale bisericii justifica angajarea sau destituirea angajaților.

Administrația Obama a intervenit în caz cerând Tribunalului Suprem să decidă că dreptul la nediscriminare e mai important decât libertatea religioasă! Tribunalul i-a respins argumentel e, iar decizia finală a fost unanimă: 9-0. Decizia e foarte bună, zic comentatorii creștini, deoarece poate fi folosită în cazurile pe care cu siguranță homosexualii le vor aduce împotriva bisericilor plângându-se de discriminare. Printre altele, Tribunalul SUA a afirmat că ar fi de neimaginat ca o femeie să poată da în judecată Biserică Catolică pentru că nu i s-ar îngădui să primească funcția de preot în Biserică.


Scrie un comentariu

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine