Evreii israelieni sunt din ce în ce religioși

Evreii din Israel au devenit mai religioşi, potrivit unui studiu publicat joi de Institutul de Democraţie Israel (IDI), în colaborare cu Fundaţia AVI Chai. Studiul, intitulat “Un Portret al evreilor din Israel: credinţe, respectul si valorile umane ale evreilor din Israel “, a examinat nivelurile de religiozitate ale evreilor israelieni.

În comparaţie cu nivelurile din anii 1990, conform  unui raport făcut de ItonGadol, bazat pe datele colectate în 1991 şi 1990, se constată o scădere marcată în ataşamentul faţă de tradiţie şi religie evreiască înainte de începutul acestui secol, probabil ca rezultat al imigraţiei în masă a evreilor din fosta Uniune Sovietică.

Cu toate acestea, tendinţa s-a inversat între 1999 şi 2009, reflectând o schimbare în societatea israeliană. În plus, pentru a stabili că societatea israeliană, ca un întreg,  a devenit mai religiosă, studiul făcut de IDI a indicat că ambele comunităţi “respectă preceptele religioase mai strict decât au făcut-o în trecut”.

Conform studiului, majoritatea evreilor din Israel (85%) au spus că  este “important a se celebra sărbătorile evreieşti în mod tradiţional”. 90% din respondenţi au afirmat că celebrează Paştele Seder-ul. În ceea ce priveşte situaţia femeilor, studiul a relevat diferenţe semnificative de opinie privind rolurile de gen. Unele, 67 %, din comunitatea haredim consideră că soţul ar trebui să lucreze şi să îngrijească familia, iar  femeile să stea acasă și să aibă grijă de copii, în timp ce doar 35 % din comunitatea ortodoxă au susținut aceasta, și mai puţin de 20 % din comunitatea seculară au susţinut acest punct de vedere.

Aproximativ 73%  de evrei din Israel cred că Israel şi evreii din diaspora trebuie să aibă un destin comun, în timp ce 61% au considerat că mişcările conservatoare şi reformă trebuie să aibă un statut egal cu cel ortodox.

“Rezultatele sondajului arată că evreii din Israel s-au angajat la două valori importante: păstrarea tradiţiei evreieşti pe de o parte, şi de apărare a libertăţii individuale de alegere, pe de altă parte. Această combinație fascinantă este o sursă de tensiune, dar, de asemenea, este baza unui larg consens între israelieni şi evreii care vor să-și faciliteze coexistenţa în secolulal  XXI-lea “, a declarat Eli Silver, director al AVI Chai-Israel.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.