Vechi manuscrise evreieşti au fost descoperite în Afganistan

Aproximativ 150 de documente, datând din secolul 11, au fost găsite în provincia afgană Samangan. Acest tezaur reprezintă o descoperire nemaiîntâlnită până acum în istoria evreilor, el datând din Evul Mediu. 

O ascunzătoare cu pergamente vechi evreieşti din nordul Afganistanului, care a fost descoperită recent, a creat o adevărată furtună printre oamenii de stiință, care consideră că aceste documente ar putea dezvălui un aspect nemaiîntâlnit până acum, al evreilor din epoca medievală, potrivit Sott.

Autorităţile culturale de la Kabul au avut reacţii diferite referitoare la această descoperire, despre care oamenii de ştiinţă cred că provine din Afganistan, argumentând că limba iudeo-persană folosită în manuscrise este similară  altor manuscrise evreieşti afgane. Universitatea Ebraică a estimat că valoarea documentelor evreiești descoperite este de câteva milioane de dolari.

În contextul actual de incertitudine, Arhivele Naţional, din Kabul au păstrat închise cele mai multe din documentele de colecție – unele dintre ele datând din secolul al V -lea pentru a preveni furtul.

Tezaurul a fost scos din Afganistan și se află în prezent în posesia unor colecționari privați de antichități din Londra. Este probabil ca aceste documente să fi aparținut unor negustori evrei care au straăbătut Drumul Matăsii, până în Asia Centrală, a declarat Michael Law, un doctorand englez de la Universitatea Oxford.

Care e părerea ta?

Adaugă comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine