Bazilica „Naşterea Domnului” din Betleem intră în Patrimoniul UNESCO

Bazilica „Naşterea Domnului” din Betleem (Cisiordania), locul în care spune tradiția că a fost nașterea lui Isus Hristos, şi partea veche a oraşului Betleem au fost acceptate să intre în Patrimoniul Mondial UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură). 

Aceasta a fost inclusă vineri de către Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO,  printr-o procedură de urgenţă, cu 13 de voturi pentru, șase împotrivă şi două abţineri, după întâlnirea de la Sankt Petersburg.

Oficialii palestinieni au solicitat în ianuarie 2011, printr-o cerere, ca atât bazilica cât și orașul vechi Betleem, în special ruta de pelerinaj, a cărei axă este strada Steaua, pe care se spune că Maria şi Iosif ar fi venit din Nazaret, să fie inclusă în Patrimoniului Mondial UNESCO. După respingerea primei cereri, a fost depusă încă o altă cerere care a fost acceptată acum.

În ultimii ani, Autorităţile Naţionale Palestiniene (PNA) au promovat un proiect de reabilitare a bazilicii şi se aşteaptă ca, odată intrată sub Patrimoniului Mondial, acest proiect să fie pus în pratică.

„Astăzi este o zi de mare bucurie care va fi amintită, o zi când poporul palestinian și-a reafirmat angajamentul de a proteja ansamblul arhitectural expus la risc „, a declarat purtătorul de cuvânt al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

În oraş, vestea a fost întâmpinată cu mare entuziasm şi zeci de oameni au sărbătorit în stradă cu focuri de artificii. Celebrarea oficială de includere în lista UNESCO a bazilicii şi a părții vechi a Betleemului va avea loc pe 07 iulie, în centrul oraşului. Primarul adjunct al Betleemului speră că noua stare a orașului va încuraja turismul și va revigora economia.

Acesta este primul obiectiv palestinian înscris pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Israelul a afirmat că nu are “nicio obiecţie” la înscrierea bisericii în Patrimoniul mondial, dar a contestat recurgerea la procedura de urgenţă, apreciind că acesta este un mod de a lăsa să se înţeleagă că Israelul nu protejează obiectivul, unul dintre cele mai importante locuri creştine.

De asemenea, o stradă din oraşul Betleem va purta numele lui Vladimir Putin (link)

Care e părerea ta?

Adaugă comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine