Revers – un proiect de evanghelizare urbană

Vineri, 9 noiembrie, ești invitat la un eveniment Revers la Biserica „Tabor” din Oradea.

Trupa Revers te invită cânți, să asculți, să te oprești și să te întrebi cine ești. și pentru că întrebările simple nu sunt întotdeuna cele mai ușoare, l-am invitat pe artistul plastic Dan Leș.

Prin evenimentele Revers ne propunem să aducem în discuție subiecte relevante pentru cei ce cred că viața adevărată merită examinată.

Vineri, 9 noiembrie, de la ora 18.00 la Biserica Penticostală „Tabor” din Oradea, iar apoi săptămâna viitoare turneul va contiua la Cluj, la Școala Biblică Cristos pentru România, avându-l ca invitat pe Marius Ban, profesor de apologetică la Colegiul Biblic Est European.

Ca să aflăm mai multe despre REVERS, am stat de vorbă cu Adi Vlașin, inițiatorul acestui proiect. Dintre gândurile exprimate de el, redăm câteva paragrafe.

Nu orice scânteie face parte din soare, nu orice cărare duce la destinaţie şi nu orice zâmbet este din dragoste. Aceste enunţuri pot continua, dar am vrut să stârnesc interesul prin înşiruiri care au mai degrabă o tentă poetică decât una a eficienţei. Vreau însă să fac o afirmaţie care are cam aceeaşi structură: ceea ce fac şi desfăşor nu e obligatoriu să arate cine sunt. Această frază nu îşi găseşte demonstraţia în faptul că se aseamănă prin formă cu cele de la început. Chiar mulţi dintre cei care citiţi aceste rânduri s-ar putea să nu fiţi tocmai de acord în primă fază cu această afirmaţie.

Nu e nevoie de abilităţi speciale pentru a vedea că lumea nu îşi găseşte locul, chiar dacă există teste de aptitudini sau de personalitate care într-adevăr îţi oferă o imagine mai bună cu privire la potenţialul tău şi nu numai. Deşi ajungem ingineri, medici, jurnalişti, sportivi sau actori, la un moment dat, parcă nu mai încăpem în propria noastră piele. Pentru că ceea ce facem nu poate răspunde în totalitate la întrebarea: “cine sunt?”. Totuşi, dacă ceea ce facem nu arată cine suntem, cum ne putem da seama de aceasta?

Astfel, Revers a iniţiat un proiect care poartă numele “Cine sunt?”. Scopul este de a înlătura superficialitatea care şi-a pus amprenta si de a da la o parte mitul nedeclarat: “Muncim ca să trăim şi trăim ca să muncim”, dar si de a depăşi pretextele ieftine cu ajutorul cărora ne împăcăm conştiinţa (o poziţie socială, o carieră, un statut) şi de a pătrunde în profunzimea acestei întrebări. Răspunsul ne va face să ne dăm seama că acţiunile ar trebui să fie un efect şi nu o cauză a ceea ce noi suntem, dar si a identităţii noastre. Ca oameni, avem nevoie să ştim de unde venim (originea), să ştim pentru ce trăim (rost/sens/menire), să ştim ce e bine şi ce e rău (moralitate) şi să ne cunoaştem destinaţia după moarte (pentru mine nu există hazard şi întâmplare). Doar aşa consider că putem atinge echilibrul. Vom reuşi să dăm la o parte superficialitatea, reticenţa şi indiferenţa care provoacă şi stă la baza dezumanizării. Aşa vom reuşi să acceptăm că există lucruri care se întâmplă involuntar de noi, că nu avem control absolut şi că dincolo de toate există Dumnezeu, şi asta nu ne face nişte limitaţi şi înguşti.

Cred că am dat atenţie îndeajuns curentelor lumii şi am încercat să fim ok din punct de vedere social şi prea puţin timp am avut pentru noi. Până la urmă toate maximele care au ajuns texte comerciale şi pe care le postăm noi pe Facebook pentru un anume rating, au un substrat consistent. Cei care le-au enunţat, şi-au dat seama că ceea ce are cu adevărat omul într-o viaţă e propria persoană şi totuşi, aceasta este neglijată cel mai mult! Aşa că nu e nevoie să vii la evenimentele organizate de trupa Revers din această toamnă şi primăvară. E îndeajuns să te aşezi pe un fotoliu şi să te întrebi: “cine sunt?”.

Revers este așadar mai mult decât o trupă. Este un proiect care se dorește a fi mobilizator, nelipsindu-i inovația și dinamica. Următorul eveniment Revers are loc la Cluj în 16 noiembrie.

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.