
Ieri, 4 decembrie 2012, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea poetului evanghelic COSTACHE IOANID.
Duminică, 9 decembrie, se va comemora viața acestui om al lui Dumnezeu care a suferit pentru credință, alături de un alt erou al credinței care s-a născut în 1912: CONSTANTIN CARAMAN, la Biserica “Filadelfia” din București, ne informează blogul Răscumpărarea Memoriei.
Costache Ioanid (1912 – 1987) a fost unul dintre cei mai cunoscuți poeți creștini români atât în România, cât și în străinătate. Multe dintre poeziile sale au fost puse pe melodii, fiind astfel cântate în bisericile, în special neoprotestante, din întreaga Românie și de peste hotare.
A murit chiar de Ziua Recunoștinței, în noiembrie 1987.
Constantin Caraman, ,,cel mai faimos penticostal român persecutat”, după cum îl prezintă Lect. univ. dr. Valeriu Andreiescu în Istoria Bisericii Penticostale, pastor penticostal și colaborator de încredere al lui Richard Wurmbrand, a fost închis timp de 15 luni datorită implicării sale în activitatea subterană de distribuire a materialului religios în România și URSS. Urmărit de Securitate, Constantin Caraman a fost anchetat, arestat şi ,,a executat munci forţate la „Canalul morţii” Dunăre-Marea Neagră între 1951 – 1952. El a devenit mai târziu un reprezentat al tuturor creştinilor persecutaţi şi a fost din nou închis (1963 – 1964; 1971 – 1972; 1977)”, ne informează site-ul Istorie Evanghelică.

ce oamaeni :x!
Costache Ioanid e unul dintre poetii mei preferati .
Imi aduc aminte cu placere de fratele Constantin Caraman deoarece pentru prima data am auzit cuvintul Lui Dumnezeu vestit de el .in anul 1968 in luna octombrie.
Pentru mine a avut un impact mare deoarece in urma predicii am hotarit sa-l urmez pe Domnul
Slavit sa fie Domnul
Costache Ioanid a fost unchiul meu preferat,un om talentat, dar mai ales cu un comportament deosebit, ceeace si explica daruirea lui pentru Domnul si, mai ales, slujirea sa cu devotament, indiferent de rigorile vremii.Inca mai pastrez pe peretii casei mele cateva picturi, realizate de acest talentat om, care imi amintesc cu deosebita placere de acesta, facandu-ma sa meditez la ce inseamna sa fii daruit numai faptelor bune si dragostei pentru Mantuitor.