Nigeria: Creştinilor le e teamă să iasă din casă după lăsarea serii

christian manÎn Mubi (nord-estul Nigeriei), creştinii nu îndrăznesc să iasă din casele lor după ora 8 pm, susţin liderii bisericeşti. Şi multor creştini le e prea teamă de atacurile islamice extremiste pentru a lua parte la serviciile bisericii (Persecution.org).

În luna precedentă, membrii suspecţi ai grupării islamice extremiste Boko Haram au ucis opt membri ai Bisericii Brethren (EYN) în afara oraşului Mubi, printre alţii – ultimul în seriile atacurilor în sau în apropierea statului de graniţă cu Camerun, Adamawa.

“Criza a creat o mare greutate pentru creştini, căci chiar mişcarea de trai este restricţionată”, a declarat reverendul Daniel Yumuna, un secretar districtual al EYN. “Treburile tuturor membrilor bisericii s-au năruit din cauză că se confruntă cu atacuri în mod regulat, iar traiul, în general, a devenit foarte dificil aici nu doar pentru membrii bisericii noastre, ci şi pentru toţi creştinii din această zonă a ţării.”

Biserica EYN din Samunaka, de la periferia oraşului Mubi, a fost vizată pe 1 şi 4 februarie în atacuri asupra zonei, unde au fost ucişi cel puţin cincisprezece oameni: pe lângă cei opt creştini ucişi şi un membru al bisericii rănit de glonţ, potrivit liderilor bisericeşti, clădirea bisericii şi biroul pastorului au fost incendiate, precum şi unele case deţinute de creştini. Alte două biserici EYN au fost nimicite în flăcări în Huwim, districtul Mussa, pe 2 februarie, şi în Bita, districtul Gavva West, pe 3 februarie.

“În oraşul Mubi, creştinilor le este teamă să meargă la magazin pentru a cumpăra hrană şi alte lucruri necesare pentru supravieţuire”, a spus Yumuna. Creştinii din bisericile EYN, din alte părţi ale statului Adamawa – Song, Hong, Yola şi Maiha – au fost, de asemenea, destituite.

Autorităţile militare din Nigeria susţin că Boko Haram, care îşi are sediul în statul vecin Borno, este responsabilă pentru atacurile asupra creştinilor din Mubi. Gruparea islamică extremistă caută să impună sharia (legea islamică) în întreaga ţară. Forţa Muncii Solidare a Nigeriei, responsabilă de protecţie împotriva atacurile extremiste, l-a ucis pe comandantul Boko Haram din Mubi, Abubakar, în luna septembrie. Oficialii spun că militarii au arestat, de asemenea, 156 de membri ai sectei şi patru comandanţi ai săi.

Anul trecut, Boko Haram a ucis 46 de studenţi creştini la Politehnica Federală din Mubi. Studenţii au fost masacraţi sau împuşcaţi mortal când asaltatorii au venit din uşă în uşă ordonând tuturor să se lepede de credinţa creştină; acei studenţi care au refuzat să o facă au fost ucişi instant.

În decembrie 2011, aproape 30 de creştini au fost ucişi în oraşele Yola, Lamurde şi Mubi. Extremiştii musulmani au atacat o parohie a Bisericii Apostolice a lui Cristos din zona Nasarawa, Jimeta-Yola, ucigând 12 creştini; atacul din Lamurde, la aproape 50 de mile distanţă, a luat vieţile a patru creştini. În statul Borno, congregaţia EYN din Chibok şi-a pierdut pastorul şi zece membri în urma violenţelor Boko Haram din decembrie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.