Nicola Legrottaglie – fotbalistul din „Il Calcio” căruia nu-i este rușine de Evanghelia lui Hristos

„Sunt unul dintre cei care a avut totul în viață: bani, femei, faimă. Dar atâta timp cât Dumnezeu lipsea din inima mea, eu eram un bărbat neliniștit, nesatisfăcut, plin de îndoieli și niciodată fericit. Când cineva Îl cunoaște pe Isus, se simte o nouă făptură, o persoană ce în sfârșit a găsit o nouă viață.”

Nicola Legrottaglie

Așa începe ultima carte scrisă de Nicola Legrottaglie, intitulată „Il mio amico Gesu – perche il Vangelo ha cambiato la mia vita” (Prietenul meu Isus – pentru că Evanghelia mi-a schimbat viața).

S-a născut în anul 1976 în Gioia del Colle, provincia de Bari – Italia. Și-a început cariera de fotbalist în anul 1994 la Bari. A ajuns ca să joace la echipe de renume precum Juventus Torino și AC Milan, iar la echipa națională a Italiei a fost selecționat de şaisprezece ori. În prezent joacă la Catania, fiind de fapt spre sfârșitul carierei sportive. Într-un cuvânt, privind doar cele două echipe celebre la care a jucat, am putea spune că ar fi putut avea totul ca să fie fericit în viață. Și totuși ceva îi lipsea acestui sportiv de performanță. „Până la vârsta de 28 de ani am dus o viață greșită. Citind Biblia, pas cu pas, simțeam că îmi umplea golul din interior. Ieșeam cu prietenii, mergeam la chefuri, mă întorceam târziu, dar odată ce ajungeam acasă, mă întrebam cu ce rămâneam din noaptea aceasta. Juve a împlinit visul vieții mele, am muncit din greu toată viața mea pentru a ajunge acolo și totuși mă simțeam gol și singur. Cred că nu L-aș fi găsit pe Dumnezeu, dacă nu aș fi ajuns să beau paharul până la fund, să-i simt dizgustul și neîmplinirea. Am putut avea pe orice femeie și după ce o aveam, nu mă mai interesa deloc de ea și asta m-a făcut să mă simt murdar. Aș fi putu ca să mă căsătoresc cu femeia nepotrivită, și să avem copii care ar fi fost nefericiți, și acest lucru ar fi dat naștere la o altă nefericire. Îi mulțumesc Domnului că m-a ajutat. Isus a spus odată unei femei ce simțea și ea ca mine de altfel un gol profund în interiorul ei. „Oricui bea din apa aceasta îi va fi iarăşi sete. Dar oricui va bea din apa pe care i-o voi da Eu, în veac nu-i va fi sete; ba încă, apa pe care i-o voi da Eu se va preface în el într-un izvor de apă care va ţâşni în viaţa veşnică” (Ioan 4:13-14).  Isus mi-a umplut golul din inima mea până la punctul că în ultimii ani am început să dau și altora”.

Ocazia s-a ivit în anul 2005 când juca la Juventus. Unul dintre colegii lui, un jucător din Paraguay, pe nume Tomas Guzman, care era un creștin autentic, a fost cel care l-a condus pe Legrottaglie spre Hristos. „Dumnezeu mi-a pus în cale pe acest frate drag, pentru propriul meu bine. Aveam nevoie de cineva din anturajul meu care să mă ajute să mă apropii de Dumnezeu.”

Cei mai mulți nu l-au înțeles, fie că erau colegi sau erau ziariști. Fiind un bun jucător, firește că era sub privirile permanente ale presei, dar ori de câte ori era invitat în fața unui microfon, nu s-a ferit să dea socoteală de noua lui viață și de experiența pe care a avut-o cu Hristos. Unii ziariști mai cârcotași încercau chiar să sugereze că el ar fi de fapt victima unor experiențe mistice oculte. Odată, la o astfel de întrebare, Legrottaglie răspundea: „Nu a fost deloc ceva mistic. A fost doar o căutare, o căutare sinceră. Când ajungi la punctul din viață cînd realizezi că ai atâtea întrebări fără răspuns, atunci vei începe să cauți răspunsuri. Așa că a fost doar o căutare, nu am văzut nimic mistic, nu am văzut nicio lumină, nicio imagine, nu am văzut nimic. Am văzut doar inima mea plină de durere, o inimă ce căuta ceva adevărat pentru a înțelege adevărata motivație pentru a trăi. Această investigație m-a condus la o cunoaștere adevărată și sinceră de ceva adevărat, de Isus, ce era acolo, care există.”

Noua lui viață pe care a găsit-o cu Hristos l-a transformat într-un credincios veritabil și un slujitor fervent în câmpul Evangheliei. A pus pe picioare o organizație misionară Mission Paradise, care are drept scop predicarea Evangheliei prin organizarea de întruniri în diverse locuri din Italia cât și prin intermediul televiziunii. „Astăzi îmi dau seama că adevăratul creștinism este o formă de viață. În fiecare dimineață mă trezesc și realizez că posed această minunată relație cu Isus, Domnul vieții mele. Aș putea să spun că, de când L-am cunoscut pe Isus, a început de fapt viața mea, totul de dinainte nu valorează nimic. Și tocmai aceasta vreau să scot în evidență prin mărturia mea. Cine este Isus pentru mine? Totul. Am început să învăț a trăi cu adevărat, datorită Domnului Isus, El este modelul, punctul de referință pentru tot ce fac și pentru tot ce vorbesc.”

Nicola Legrottaglie2

De asemenea, s-a dovedit a fi și un prolific scriitor. Până în prezent a scris și publicat patru cărți. Pe lângă titlul pe care l-am amintit mai sus, a mai scris și „Ho fatto una promesa – perche la fede ha cambiato la mia vita” (Eu am făcut o promisiune – deoarece credința mi-a schimbat viața) în care își descrie propria lui convertire; „Cento volte tanto – con la fede vivo meglio” (Mai bine de o sută de ori – prin credință trăiesc mai bine) în care tratează probleme relaționate cu credința în Dumnezeu precum castitatea și anumite probleme etice cum este avortul, introducerea pilulei RU 486 (pilula de a doua zi) și vedetismul în sport, căruia nu se sfiește să-i dedice critici. „Mi-am dat seama, în timp ce creșteam spiritual, că în fotbal nu există loc pentru Dumnezeu și mai ales există foarte puțin curaj de a face un pas în față și a spune ceea ce gândești cu adevărat. Este mai comod să fii și tu ca ceilalți, pentru a evita probleme și să nu fii ridiculizat.”

A treia carte este „L´Amore vince tuto – la fede spalanca il mio cuore ogni giorno di piu” (Dragostea învinge total – credința îmi deschide inima zilnic) în care tratează problema dragostei superficiale și apoi a dragostei profunde atunci când Îl întâlnești pe Hristos. Nu ocolește nici probleme sensibile cum ar fi familia „modernă”, avortul, eutanasia și comportamentul homosexual, toate fiind tratate dintr-o perspectivă biblică foarte strictă. „Acum câțiva ani, dacă vorbeai de Nicola Legrottaglie, nu puteai să nu asociezi cuvântul „dragoste” cu o defilare de fete frumoase, rezultatul unor cuceriri, nopți de petreceri sau povestiri amoroase. După ce m-am întâlnit cu Isus, am început să experimentez adevărata DRAGOSTE. A fost un proces gradual ce-l transforma pe jucătorul de la Juventus și l-a dus să descopere că dragostea este destinul tuturor oamenilor: fiecare dintre noi este în realitate rezultatul unui mare proiect de  dragoste gândit de Dumnezeu Însuși încă de la început. Nimeni nu poate trăi fără să iubească și fără să fie iubit.” 

A trebuit de multe ori să se confrunte cu potrivnici, în special colegii lui fotbaliști, care și ei se considerau religioși. „Isus a demonstrat că este Dumnezeu când a declarat că El ne iubește și apoi și-a arătat dragostea dându-Şi viața pentru copiii Lui. Harul Său, care este un tezaur, ne convertește în făpturi noi și numai atunci depășim acel statut exterior și steril de membru într-o anumită biserică, în care trăiesc atâția falși creștini. Pocăința este începutul. Pentru a fi eliberați de păcat trebuie să ne schimbăm prima dată mintea noastră și să părăsim vechiul mod de a gândi. Trebuie să învățăm să ne rugăm nu cu anumite formule, ci cu o atitudine a inimii. Dumnezeu nu are nepoți, El are doar fii.”

Nicola Legrottaglie face parte și din organizația Atleții lui Hristos, organizație ce grupează majoritatea sportivilor de performanță din lume de credință creștină evanghelică, alături de sportivi precum Kaka Izecson, Radamel Falcao, Juan Carlos Valeron, Marco Senna, Ricardo Oliveira sau George Foreman. Conform profilului personal de pe Wikipedia, Nicola Legrottaglie este considerat ca fiind unul dintre cei mai religioși sportivi din Italia, citând Biblia ca fiind cartea lui favorită și care l-a ajutat să redescopere bucuria de a trăi și dragostea pentru aproapele său. În anul 2012 a primit premiul ECMM pentru etică în fotbal, acordat de către COEMM (Comitetul de etică pentru o lume mai bună).     

 Pentru Știri Creștine – Beni Drădici (Spania)

Care e părerea ta?

Adaugă comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine