5 minute cu K. P. Yohannan

       5min Continuă să privești la ceea ce face Isus

          Ioan Botezătorul era în închisoarea lui Irod. Știind că viața lui atârnă de un fir foarte subțire, el a trimis pe doi din ucenicii lui la Isus ca să-L întrebe: „Tu eşti Acela care are să vină sau să aşteptăm pe altul?” (Luca 7 : 20). Ce s-a întâmplat cu predicatorul puternic și neînfricat, care a chemat întreaga lui națiune la pocăință și a acuzat pe farisei, spunându-le că sunt pui de vipere?

            Ioan s-a născut din părinți bătrâni – un miracol. Probabil că Ioan i-a auzit de multe ori spunându-i: „Tu ești cel despre care a scris profetul Isaia, cel care are să vină în duhul lui Ilie pentru a pregăti calea Domnului.” Ioan nu avea nicio îndoială legată de cine era el și știa cum să le răspundă celor care îl întrebau dacă el este Mesia. „El (Ioan) a mărturisit şi n-a tăgăduit: a mărturisit că nu este el Hristosul.” „„Eu”, a zis el, „sunt glasul celui ce strigă în pustiu: „Neteziţi calea Domnului!”, cum a zis prorocul Isaia. El este Acela care vine după mine – şi care este înaintea mea – eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintei Lui.” (Ioan 1 : 20, 23, 27).

            La scurt timp după aceea, Ioan a declarat în mod public că Isus este Fiul lui Dumnezeu și Mesia Israelului: „Iată Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii!” (Ioan 1 : 29). Această declarație dovedește adânca revelație, cunoaștere, convingere și înțelegere pe care Ioan le-a avut despre scopul lui Dumnezeu.

            Cum a răspuns Isus confuziei lui Ioan?

            În închisoare, totuși, Ioan s-a întrebat dacă a făcut sau nu o greșeală fatală. Ioan Botezătorul – despre care Isus a mărturisit că este cel mai mare om născut pe pământ – a trecut prin cea mai grea confuzie și cea mai cumplită îndoială pe care cineva ar putea să le simtă: s-a întrebat dacă nu cumva a eșuat în misiunea lui și a îndreptat națiunea spre persoana greșită.

            Motivul confuziei sale a fost faptul că el s-a așteptat ca Isus să-Și folosească puterea ca să-L salveze și să-Și stabilească Împărăția.

            În mod uimitor, Isus nu l-a condamnat. Nici nu a spus ucenicilor lui Ioan: „Vreți să spuneți că Ioan v-a trimis ca să mă întrebați așa ceva? Asta arată că a pierdut-o complet. N-am crezut vreodată că va cădea pe drum la fel ca oricine altcineva.” Nu, Isus nu a zis așa ceva. În schimb, Isus a răspuns cu înțelegere și compasiune. Prima dată, El a vindecat mulți bolnavi, orbi și șchiopi, și a eliberat pe cei afectați de duhuri necurate.

            Apoi le-a răspuns ucenicilor lui Ioan: „Duceţi-vă de spuneţi lui Ioan ce aţi văzut şi auzit: orbii văd, şchiopii umblă, leproşii sunt curăţaţi, surzii aud, morţii învie, şi săracilor li se propovăduieşte Evanghelia. Ferice de acela pentru care nu voi fi un prilej de poticnire.” (Luca 7 : 22 – 23).

            Ceea ce Isus i-a spus lui Ioan este aceasta: „Ioan, este în regulă. Tu te aștepți ca Eu să pocnesc din degete și să te scot din închisoare. Tu ești un om drept și minunat, dar nu asta voi face acum. Când mă slujești pe Mine, vei trece prin multe momente de încercare. Dar, dacă vei continua să privești la ceea ce fac Eu, Domnul, atunci vei vedea că ai un rol în toate acestea. Ioan, nu uita că acești oameni orbi văd acum, cei șchiopi merg și milioane de oameni pierduți se întorc acum la Tatăl. Ioan, se merită.”

            Cum ne confruntăm cu alții oameni care trec prin probleme?

            Când eram tânăr, îmi amintesc cât de agresiv, mândru și sigur eram pe orice lucru.  Obișnuiam să fiu atât de critic și să judec alți frați și surori care treceau prin momente dificile de îndoială și confuzie. Unii din ei au vrut să renunțe la lucrare. În loc să arăt compasiune față de ei, veneam la ei cu versete din Biblie și le predicam.

            Uneori făceam același lucru cu soția mea. Într-o zi, când am ajuns acasă, ochii ei erau roșii și am întrebat-o ce e în neregulă. Dar înainte de a putea răspunde, i-am zis cinci referințe biblice.

„Poți, te rog, să încetezi să-mi ții predici?”, a zis ea. „Știu și eu aceste versete biblice. Toată ziua m-am frământat cu copiii și lucrurile din casă. Tot ce vreau e ca tu să pricepi prin ce trec eu.”

            Haideți să învățăm de la Isus!

            Data viitoare când îi vedem pe frații noștri descurajați și confuzi, să nu spunem cu gura: „Mă voi ruga pentru tine”, în timp ce în inimă spunem: „Ciudatule, chiar nu știi ceva mai bun?”

În schimb, să-i încurajăm să privească la ceea ce face Isus și să vadă diferența pe care viețile lor o fac pentru Împărăția lui Dumnezeu.

Și încă un lucru: Când a vorbit Isus mulțimilor despre Ioan, El nu a menționat niciodată despre îndoiala și confuzia lui. În schimb, El a făcut cea mai măreață declarație despre viața și lucrarea lui Ioan.

Putem și noi să facem același lucru cu frații și surorile noastre? Haideți să fim gata să uităm problemele și descurajările lor și să vedem lucrurile mărețe pe care Dumnezeu le face prin viețile lor. Apoi, haideți să credem că Dumnezeu va face lucruri și mai mărețe pentru ei în viitor.

 Dr. K. P. Yohannan,

Director și fondator Gospel for Asia

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.