Lansarea partidului Uniunea Creștin Democrată din Romania (UCDR)

IMG_4506

Sambătă 11 ianuarie 2014 a avut loc la Cluj-Napoca lansarea oficială a partidului Uniunea Creştin Democrată din România (UCDR). UCDR este cel mai nou partid înfiinţat pe scena politică romanească, înscris în Registrul partidelor politice în data de 22 octombrie 2013, în urma unui proces care a durat mai bine de doi ani.

UCDR işi bazează doctrina pe principiile biblice ale libertăţii şi democraţiei, ale unitătii sociale, familiei şi credintei în Dumnezeu. La lansare au fost prezenţi membri ai grupului de iniţiativă care au pus bazele proiectului, reprezentanţi din 22 de judeţe şi municipiul Bucuresti, personalităţi din mediul politic, religios şi cultural.

Evenimentul a fost deschis cu rugăciunea „Tatăl nostru” urmată de o scurtă introducere făcută de preşedintele interimar Valentin Licxandru. Acesta a prezentat cadrul înfiinţări partidului şi obiectivele pe care şi le propune. Astfel, în perioada următoare se doreşte înfiinţarea filialelor judeţene şi organizarea la nivel naţional. Totodată el a subliniat faptul că nu se doreşte legarea de alianţe sau intrarea în parteneriate cu alte partide politice pentru următoarele alegeri (alegerile europarlamentare), ci se urmăreşte susţinerea unor candidaţi independenţi apropiaţi ca ideologie de cea a partidului. Licxandru a scos în evidentă şi faptul ca UCDR nu a fost înfiinţat ca să servească jocurilor politice a celor de pe scena publica actuală din România, iar încercările unor formatori de opinie rău în tenţionaţi de a subordona UCDR unei tabere sa alteia care probabil vor urma fac parte dintr-un joc la care partidul nu doreşte sa ia parte, ci mai degrabă intenţionează să îşi educe electoratul în acest sens.

Următorul vorbitor a fost Victor Fărăgău, unul dintre fondatorii partidului, care a descris modul în care proiectul UCDR a prins viaţă şi cum a ajuns ca pană la urmă să se finalizeze cu înfiinţarea unui partid politic. Dânsul a introdus noţiunea de “politicieni fără buzunare”, care să garanteze o generaţie nouă de reprezentanţi ce nu sunt corupţi sau în teresaţi de foloase proprii, ci îşi doresc să reprezinte electoratul în adevăratul sens al noţiunii.

IMG_4490Seria expunerilor a continuat cu un discurs al prof. univ. Vasile Boari, fondatorul catedrei de ştiinţe politice a Universităţii Babes Bolyai Cluj, care a prezentat o motivaţie biblică a implicării creştinilor în politică şi administraţie, făcând o paralelă între sistemul politic clasic ce are la baza “Principele” lui Machiavelli şi sistemul politic lăsat de Dumnezeu pentru administrarea resurselor pământului. Concluzia discursului domnului Boari este că aversiunea faţă de implicarea în politică a creştinilor practicanţi este nejustificată şi chiar dăunătoare, lăsând loc de desfăsurare politicienilor ineficienţi.

A urmat un discurs susţinut de dl. Hong Key Chung, delegat pe probleme de economie a comunităţii sud-coreene, unul din colaboratorii comitetului de iniţiativă. Acesta a reluat motivele implicării creştinilor în politică şi a făcut o comparaţie cu societatea sud-coreeană unde o mică parte a comunităţii a produs schimbări majore. Totodată dansul a scos în evidenţă şansa pe care România o are cu un astfel de partid, care luptă impotriva corupţiei şi a ineficienţei administrative.

Ultima în tervenţie în plenul conferinţei a constat în prezentarea programului politic şi motivarea necesităţii apariţiei unui partid eminamente creştin-democrat, expusa de Adrian Petrice, membru în grupul de iniţiativă al partidului. Acesta a început prin a motiva faptul că apariţia unui partid nou, cu o nouă abordare a politicii vine să împlinească o nevoie a societăţii romaneşti, în sensul reabilitării sensului iniţial al politicii: acela de a urmări interesul general, cu respectarea libertaţii individuale. Pentru că politica este cu şi despre oameni, demnitatea umană trebuie să fie cel mai inalt principiu în politică. Forţa acestui proiect nu stă în oamenii care au avut viziunea de a crea un partid nou, nici în cei cei care au contribuit la materializarea acestei viziuni, ci în valorile moralei creştine, care i-au motivat și îi motivează pe acești oameni în fiecare zi.

Petrice a făcut apoi o scurtă trecere în revistă a ideilor şi principiilor ce stau la baza platformei UCDR. Amintim o parte dintre acestea:
– principiul personalismului, care este o alternativă la individualism (liberali) şi colectivism (socialişti): o persoană nu este nici autosuficientă, dar nici nu poate fi considerată o rotiţă într-un angrenaj social; fiecare persoană este unică şi indispensabilă.
– familia ca cea mai importanta comunitate, celula de bază a societăţii;
– administrarea responsabilă – omului i s-a încredințat de către Dumnezeu administrarea resurselor naturale, iar administrarea cu înţeleptiune a acestora dovedește respect față de Creator şi față de semeni;
– principiul subsidiarităţii – puterea potrivită la locul potrivit, adică o descentralizare eficientă şi practică;
– transparenţă şi responsabilitate, tragerea la răspundere a reprezentanţilor politici de către electorat;
– principiul solidarităţii – trăirea după regula de aur, şi anume ‘tot ce vreţi ca oamenii să vă facă, faceţi-le şi voi la fel’.
Moderatorul evenimentului a fost dl. Gabriel Cabau, unul dintre membrii grupului de iniţiativă.

Alegerea oraşului Cluj-Napoca pentru lansarea partidului nu este întâmplătoare, asa cum reiese din discursurile vorbitorilor, ci este oraşul de reşedinţă (sediul social) al partidului şi totodată unul din centrele majore în afara capitalei atat din punct de vedere politic, cât şi economic, cultural şi social.

IMG_4502UCDR – un partid politic nou, pentru un alt fel de politică
Uniunea Creştin Democrată din România (UCDR) a apărut din dorinţa de a oferi cetăţenilor României o alternativă autentică la actualele partide politice, care în ultimii 23 ani au condus, toate, pe rând sau în coaliţii, aceasta ţară, având rezultate pe care le vedem şi le simţim cu toţii. Suntem deplin conştienţi de faptul că lipsa alternativelor reale şi încrederea scazută în oamenii politici au determinat scăderea interesului pentru viaţa politică. Acest lucru trebuie să se schimbe, daca vrem ca România să se îndrepte într-o direcţie bună. Credem că, fiind cetăţenii acestei tări, fiecare suntem răspunzători de starea României, de aceea nu venim să aruncăm cu pietre, ci vrem să ne asumăm responsabilitatea de a contribui la schimbarea în bine a României. Atunci când lucrurile nu merg bine, lipsa reacției, datorate nepăsării sau inerţiei, înseamnă complicitate.

A venit vremea pentru reclădirea încrederii că lucrurile se mai pot schimba, pentru renaşterea speranței că aceasta ţară se poate ridica prin muncă şi responsabilitate. Vrem să promovăm un mod de a face politică bazat pe valori, în care interesele particulare sau de grup să nu prevaleze în dauna intereselor publice.

9 Comentarii
 1. Nume* Dan Stoican 14 ianuarie 2014 Reply
 2. Relu 15 ianuarie 2014 Reply
 3. Ion Burciu 15 ianuarie 2014 Reply
  • George 16 ianuarie 2014 Reply
   • Ion Burciu 16 ianuarie 2014 Reply
 4. Nume*Rodica Rauca 16 ianuarie 2014 Reply
 5. Nume* Fischer 17 ianuarie 2014 Reply
 6. Stefan* 7 februarie 2014 Reply
 7. Ioan 11 noiembrie 2015 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.