Moralitate fără credință? Cei bogați cred că e posibilă, cei săraci spun că nu e posibilă

PG-belief-in-god-03-13-2014-01Un nou sondaj realizat de Pew Research ne arată că în țările mai bogate sunt mai puțini care cred că religia este necesară pentru a fi moral.

În Ghana și Pakistan, doar 1% au spus că este posibil să trăiești o viață morală și dreaptă fără o credință religioasă. Ghana se afla pe locul 82 în clasamentul produsului intern brut (PIB) la nivel global în 2012 în timp ce Pakistanul era pe locul 43.

În Egipt și Iordania, care erau pe locul 38 și 92 în clasamentul PIB-ului la nivel global, doar 4% din oameni cred că moralitatea este posibilă fără credință. În El Salvador și Filipine, această cifră a fost de 7 %.

În contrast în Franța și China a cincea și a doua dintre mari economii la nivel mondial, procentul oamenilor care cred că este posibil să fi moral fără religie este de 85 respectiv 75 la sută.

Cifrele sunt similare și în Marea Britanie, a șasea cea mai mare economie din lume, unde 78% cred că biserica și Biblia nu sunt necesare pentru a fi o persoană morală.

Excepția cea mai notabilă este în Statele Unite, unde 46% cred că este nevoie de Dumnezeu pentru a fi un om moral, și 53 % cred că nu este nevoie.

În țările mai bogate apar alte tendințe: În SUA, Canada, Israel, Franța, Italia, Grecia, Spania, Germania și Republica Cehă, la oameni care au studii universitare se observă o probabilitate mai mare ideea că religia nu este necesară pentru a fi moral.

Pentru mai multe date consultați graficul din partea dreaptă!

Care e părerea ta?

Adaugă comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine