Fortăreaţa veche de 3800 de ani a fost descoperită în oraşul lui David

Cartea 2 Samuel descrie cucerirea Ierusalimului de către David din mâna iebusiţilor: “David zisese în ziua aceea: “Oricine va bate pe iebusiţi, să arunce în canal pe şchiopii şi pe orbii aceia care sunt vrăjmaşii lui David!… – de aceea se zice: “Orbul şi şchiopul să nu intre în casa Domnului.” (2 Samuel 5:8). După cincisprezece ani de săpături, posibilul loc al acelei victorii şi al canalului a fost inaugurat într-o ceremonie secretă care a avut loc înainte de Paştele evreiesc (Breaking Israel News).

Foto: Eli Mandelbaum/ IAA, via breakingisraelnews.com

Foto: Eli Mandelbaum/ IAA, via breakingisraelnews.com

Fortăreaţa, construită în urmă cu aproximativ 3800 de ani, se numeşte “Casa izvorului” datorită poziţiei sale faţă de gura izvorului Gihon. Acel izvor este acelaşi loc în care David l-a încoronat pe fiul său Solomon ca succesor la tron.

 “Când deschidem Biblia şi citim despre regele Solomon care a fost încoronat aici, la izvorul Gihon –  azi poţi veni să vezi: aici s-a întâmplat. Aici a început totul”, a declarat Oriya Desberg, managerul de dezvoltare în oraşul lui David.

Casa izvorului a fost o fortăreaţă canaanită construită în secolul al XVIII-lea î.Cr. şi este una dintre cele mai mari structuri preirodiene descoperite vreodată. A fost săpată în una dintre cele mai complexe şi unice lucrări isprăvite vreodată în Israel. Săpăturile, conduse de profesorul Ronny Reich, din cadrul Universităţii Haifa, şi Eli Shukron, din cadrul Autorităţii de Antichităţi din Israel, au fost desfăşurate timp de cincisprezece ani.

Foto: Eli Mandelbaum/ IAA, via breakingisraelnews.com

Foto: Eli Mandelbaum/ IAA, via breakingisraelnews.com

Locaţia şi construcţia fortăreţei servesc la protejarea izvorului şi permit accesul doar din partea  de vest, în oraş. “Pentru a proteja sursa apei, ei au construit nu doar un turn –  ci şi un pasaj fortificat ce permitea locuitorilor oraşului un acces sigur la sursa apei”, a spus arheologul Joe Uziel. “Această structură impresionantă a funcţionat până la sfârşitul Epocii Fierului şi a ţinut până când primul Templu a fost distrus, aşa că fortăreaţa a căzut în ruină şi a încetat a fi folosită.”

Care e părerea ta?

Adaugă comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine