Netanyahu: Duşmanii care caută să distrugă naţiunea evreiască „nu vor reuşi”

Cu ocazia adunării naţionale de azi pentru jălirea celor care au pierit în Holocaust, statul Israel a organizat ceremonia oficială a Zilei de Comemorare a Holocaustului la Muzeul Memorial al Holocaustului Yad Vashem, duminică seara, anunţând începutul perioadei de comemorare. Asistată de lideri israelieni, demnitari străini, supravieţuitori ai Holocaustului şi familiile lor, toţi cei adunaţi la Yad Vashem au comemorat cele şase milioane de evrei nevinovaţi măcelăriţi de mâinile naziştilor. Şase supravieţuitori ai Holocaustului au aprins torţe la ceremonie, una pentru fiecare milion de evrei omorâţi (Breaking Israel News).

Benjamin Netanyahu vorbind în cadrul ceremoniei de comemorare a Holocaustului, la Yad Vashem (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Benjamin Netanyahu vorbind în cadrul ceremoniei de comemorare a Holocaustului, la Yad Vashem
(Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Prim-Ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele Shimon Peres au vorbit în cadrul ceremoniei. Prim-Ministrul a declarat că lumea nu a reuşit să acţioneze când a venit vorba de salvarea evreilor şi de tratarea cu seriozitate a ameninţărilor naziste. El a criticat liderii mondiali dinaintea şi din timpul Holocaustului care „au refuzat să accepte realitate” şi „au respins retorica nazistă criminală”.

 „Cum e posibil ca atât de mulţi oameni să nu înţeleagă realitatea? Adevărul tragic şi amarnic este acesta: nu e vorba că ei nu au văzut asta. Ei nu au vrut să vadă asta. Şi de ce nu au ales să vadă adevărul? Deoarece ei nu au dorit să înfrunte consecinţele acestui adevăr”, a declarat Netanyahu.

Netanyahu a făcut o paralelă între actualele tensiuni politice cu Iranul şi lecţiile învăţate din Holocaust. El a întrebat dacă lumea a învăţat din istoria sa şi din „greşelile trecutului”. „Astăzi, noi ne confruntăm cu ameninţări reale şi pericole directe”, spus dumnealui. „Chem puterile lumii să insiste ca Iranul să renunţe definitiv de la capacităţile sale de a produce arme nucleare.”

„Astăzi, exact ca atunci, sunt acei care resping retorica extremă a Iranului ca aceia care servesc scopurile interne”, punctat Netanyahu. „Şi exact ca atunci, aceia care fac asemenea afirmaţii se autoînşală. Ei fac o greşeală istorică.”

El a adăugat că Israelul nu va sta cu mâinile în sân şi ar putea acţiona în caz de nevoie. „Poporul Israel este puternic”, a declarat Netanyahu. Prim-Ministrul s-a adresat celor care îl batjocoresc din cauză că vorbeşte „adevărul lumii”.

„Nu ezit să vorbesc adevărul lumii, chiar şi când sunt înfruntat de atâţia ochi orbi şi urechi surde. Este pur şi simplu dreptul meu, este datoria mea. Este o datorie şi sunt preocupat de toate vremurile, dar în special de această zi, în acest loc”, a declarat dumnealui.

Prim-Ministrul a spus că Israelul nu va păstra tăcerea şi va striga naţiunilor lumii pentru a le aduce adevărul, oricât de jenant ar fi. „Astăzi nu ne este teamă să spunem adevărul liderilor lumii, aşa cum este scris în Biblie: ‘Voi vorbi despre învăţăturile Tale înaintea împăraţilor, şi nu-mi va roşi obrazul…Ascultaţi, căci am lucruri mari de spus, şi buzele mi se deschid ca să înveţe pe alţii ce este drept.’”

Cu puterea uneia dintre cele mai puternice armate din lume aparţinând statului evreu, Netanyahu a jurat că naţiunea evreiască nu va mai experimenta niciodată un alt Holocaust. „În această zi, în numele poporului evreu, declar tuturor celor care au căutat să ne distrugă, tuturor celor care vor mai căuta să ne distrugă; nu aţi reuşit şi nu veţi reuşi.”

Care e părerea ta?

Adaugă comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine