Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Papa Francisc va predica la o reuniune de carismatici în Roma

Încă o dată Suveranul Pontif ne surprinde prin gestul său de a participa la cea de a 37-a Adunare Naţională a Reînnoirii Carismatice Catolice din Italia.  Este pentru prima dată când un papă va participa la o astfel de întâlnire.

carismatici 2

Acest fapt a fost făcut public de către Secretariatul de Stat din Vatican, printr-un comunicat de presă, încă din luna ianuarie. „O mare de recunoştinţă va inunda poporul Reînnoirii Carismatice când va afla această ştire”, se poate citi în comunicatul oficial înaintat preşedintelui acestei organizaţii.

Deşi aceste reuniuni anuale aveau loc în Rimini (pe coasta Adriatică), anul acesta, datorită prezenţei papei Francisc, reuniunea se va desfăşura pe Stadionul Olimpic din Roma, în perioada 1 – 2 Iunie. Se estimează că aproximativ 50 000 de persoane din Italia şi alte ţări din lume, aparţinând acestei mişcări, vor participa la această întâlnire.

Prezenţa papei la o întâlnire de carismatici va fii un fapt istoric şi inedit în acelaşi timp, în istoria acestei mişcări de reînnoire a Bisericii Catolice. S-a întâmplat de mai multe ori ca diferiţi lideri ai RCC, să se întâlnească la Vatican cu papii anteriori, dar este pentru prima dată când papa va ieşi dintre zidurile Vaticanului ca să participe la o întâlnire specifică a Reînnoirii Carismatice. Nota de presă mai notează, referindu-se la scenariul Stadionului Olimpic din Roma, că este pentru prima dată când papa vizitează unul dintre „areopagurile” timpurilor noastre, unul dintre locurile simbolice ale capitalei de pe cele şapte coline.

Despre interesul Vaticanului faţă de fenomenul penticostal şi în special al papei Francisc, am mai scris în câteva rânduri pe acest blog, folosind aceleaşi surse, de provenienţă catolică. Îngrijorarea catolicilor privind exodul masiv al credincioşilor acestei biserici spre bisericile penticostale şi carismatice, în special în America Latină, i-a determinat pe aceştia să studieze fenomenul mai în profunzime şi să stabilească noi strategii (celelalte articole le puteí citi în Categoria Vatican).

Vizita proaspătului înscăunat la Vatican, papa Bergoglio, în Rio de Janeiro (Brazilia) în luna Iulie 2013 cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Tineretului, se înscrie tot pe această linie. La întoarcere, papa Francisc a oferit în timpul zborului spre Roma, o conferinţă de presă, unde un ziarist i-a pus următoarea întrebare:„Mişcarea Reînnoirii Carismatice Catolice, este una din bazele prin care se evită exodul catolicilor spre bisericile penticostale?”

Iată răspunsul papei:„În urmă cu mai mulţi ani, spre sfârşitul anilor 70, începutul anilor 80, eu nu puteam să-i văd. Odată vorbind cu ei, am rostit această frază: „aceştia confundă o celebrare liturgică cu o şcoală de samba”. Aceasta este ceea ce am zis. Mi-a părut rău. Apoi i-am cunoscut mai bine. Este de asemenea adevărat că mişcarea, cu buni consilieri, a parcurs un drum bun. Şi acum cred că mişcarea în general face mult bine Bisericii. În Buenos Aires, eu îi adunam destul de des şi odată pe an celebram Misa (Sfânta Cină) cu ei în catedrală. I-am ajutat întotdeauna, după ce m-am convertit, când am văzut lucrurile bune ce le făceau. Deoarece în acest moment în Biserică – şi aici lărgesc puţin răspunsul – cred că aceste mişcări sunt necesare. Mişcările de reînnoire sunt un har al Duhului”.

Dar cum se poate susţine o astfel de mişcare atât de liberă, a întrebat din nou ziaristul?

„Dar şi Biserica este liberă”, a răspuns papa. „Duhul Sfânt face ceea ce vrea. De asemenea El face pacea, dar cred că mişcările sunt un har: acele mişcări care au spiritul Bisericii. De aceea cred că Mişcarea de Reînnoire Carismatică nu numai că serveşte pentru a evita ca unii credincioşi să treacă la confesiunile penticostale, ci aceasta serveşte biserici înseşi. Ne reînnoieşte. Şi fiecare caută propria lui reînnoire, după carisma proprie, încotro îl conduce Duhul”

Adunarea Naţională a Reînnoirii Carismatice Catolice de anul trecut,a contat cu prezenţa monseniorului Rino Fisichella, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare. Cu această ocazie, monseniorul Fisichella, a spus participanţilor: „Azi dimineaţă înainte de a pleca, m-am întâlnit cu papa Francisc. I-am spus: Sfinte Părinte, plec imediat spre Rimini unde mă voi întâlni cu mii şi mii de credincioşi aparţinând Reînnoirii Carismatice, bărbaţi, femei, tineri. Papa, cu un zâmbet prelung mi-a zis: spune-le că îi iubesc mult” !    

Despre această reuniune din Roma, din 1, 2 Iunie, a vorbit şi Pino Scafuro, coordonator al RCC în Buenos Aires şi vicepreşedinte al Frăţiei Mondiale a Comunităţilor Reînnoirii Carismarice, într-un interviu acordat agenţiei Zenit.

„Va fi o întâlnire internaţională a Reînnoirii Carismatice Catolice în multiplele ei expresii. Încă un gest al Sfântului Părinte faţă de apropierea lui de această mişcare, aşa cum a făcut-o deja în Argentina. Această întâlnire va fi o mare binecuvântare” a spus Scafuro. „Papa Francisc a recunoscut această mişcare ca pe un „curent al harului”. Aceasta înseamnă că nu are un fondator uman. A fost suscitată de către Duhul Sfânt. Şi această realitate ne angajează în libertatea Duhului, care face pacea”.

Mai multe detalii despre Reînnoirea Carismatică Catolică, despre începuturile, creşterea şi dezvoltarea acesteia, precum şi despre deschiderea Bisericii Catolice spre astfel de fenomene, începând cu Conciliul Vatican II, vă voi prezenta într-un articol viitor.

Surse: Religion en Libertad (1)Religion en Libertad (2)
Pentru Știri Creștine, Beni Drădici

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Un comentariu
  1. Nume* Samuel C. 24 mai 2014 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.