Nicolas Winton, omul care a salvat 669 de copii evrei a ajuns la vârsta de 105 ani

winton_14180În 1939, Nicolas Winton a fost creierul unei operațiuni mulțumită căreia mulți copii, majoritatea evrei, au ieșit din fosta Cehoslovacia înainte de a începe Al Doilea Război Mondial.

Conform site-ului taringa.net, o expoziție din Praga, numită “Arca lui Noe”, îl amintește pe Nicolas Winton, cunoscut ca “Schindler cel britanic”, care a salvat aproape 700 de copii cehi, majoritatea evrei, din mâna extremiștilor naziști.

Motivul expoziției este aniversarea de 105 ani ai domnului Winton, care a fost decorat cu onoriul cel mai însemnat în statul ceh, “Leul alb”. Winton, în acele timpuri un angajat în vârstă de 29 de ani la o bancă anglo-cehă, a condus operațiunea administrativă și logistică între Praga și Londra înainte de ajungerea naziștilor. Opt trenuri au ieșit din Praga la 1 septembrie 1939.

If-its-not-impossible-book-coverEste emoționant să citești acum scrisorile de mulțumire ale beneficiarilor: “Mii de părinți din țara noastră vă mulțumesc din toată inima, nu vom uita ce ați făcut pentru noi.” Cu trecerea anilor, s-a reușit strângerea în jurul lui Winton a unei mari familii, care se numește acum “Familia lui Nicky”.

Expoziția este compusă din 19 mărturii ale acestor “fii a lui Winton” cu fotografii care le traversează viețile lor, pe lângă date despre Cehia din acele timpuri.

Winton a fost ultima dată în Cehia în 2011, având vârsta de 102 ani, pentru a asista documentarul “Familia lui Nicky” realizat de Matej Minac.

Nepotul său Laurence Watson a mărturisit că se simte mândru de ceea ce bunicul lui a făcut și a declarat: “Tot timpul s-au întâmplat lucruri rele în lume, războie și conflicte. Citim în ziare în fiecare zi, dar de așa puține ori cunoaștem pe cineva care să facă ceva cu privire la ce se întâmplă. Asta a făcut bunicul meu, el a zis: cineva trebuie să facă ceva și eu sunt acela.”

NGW-Children09

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.