De ce ești nemulțumit deși ai multe?

nemultumire

Cu toții suntem copii nemulțumitori, într-o măsură mai mare sau mai mică, înțelegând prea puțin adevărul dragostei nemărginite a lui Dumnezeu pentru noi. Elisabeth Elliot

Nemulțumirea, implicit nerecunoștință sunt păcate atât de perfide și de viclene încât de multe ori nici nu ne dăm seamă când au apărut.

Nemulțumirea ne îndepărtează de Dumnezeu, ne îndepărtează de oameni, de bucuria vieții și de lucrurile frumoase care ne înconjoară.

Într-un mic orășel trăia o femeie cu cei doi feciori ai ei. Unul dintre feciori era negustor de umbrele iar celălalt își câștiga existența vânzând sandale. Această femeie era mai mereu tristă. Văzând-o mereu în această stare de tristețe, un om a întrebat-o:
– Ce te supără femeie? Ce necaz îți chinuie sufletul?
Femeia îi răspunse:
– Vezi dumneata, acum plouă. Din cauza vremii feciorul care vinde sandale are de suferit. Cum să nu fiu necăjita?
Peste câteva zile apăru și soarele dar mai puțin în inimă femeii căci ea tot tristă și abătuta era. Nedumerit acum, omul o întreba din nou:
Acum e soare, nu asta așteptai? De ce ești în continuare supărată?
– Ooo, vezi dumneata, celălalt fecior al meu vinde umbrele. Cine cumpără umbrele pe vremea asta însorită?”

Vine indubitabil, Solă Scriptură 2010

Se întâmplă de multe ori să avem atenția îndreptată doar spre lucrurile negative și să avem ochii închiși la celelalte binecuvântări. Sau alegem să gândim negativ și să vedem doar lipsurile noastre în loc să vedem multitudinea posesiunilor pe care le avem.

În loc să vedem și să apreciem toate binecuvântările pe care ni le-a dat Dumnezeu alegem calea compătimirii, victimizării, vedem numai greutățile, grijile, lipsurile și uităm să ne mai bucurăm de viață și de Dumnezeu. Uităm că El ne iubește și că este cu noi în fiecare moment al vieții noastre.

De ce apare nemulțumirea și ce putem face:

1. Ai așteptări nerealiste. Atâta timp cât tu îți faci așteptări prea mari de la viață, locul de muncă, familie sau prieteni este foarte probabil că așteptările tale să se destrame și într-un final să ajungi dezamăgit. Pentru că viață, familia, prietenii nu se vor învârti după așteptările tale. Un bun sfat ar fi să nu ne mai facem așteptări mari pentru a evită astfel să fim dezamăgiți și să apăra resentimentele.Concentrează-te doar pe Dumnezeu, nu pe așteptările tale!

2. Uitarea. Dumnezeu i-a avertizat pe israeliți, după ce vor intră în Țara Promisă, să nu-L uite pe Acela care i-a salvat din robie. În Deuteronom apare: ”Adu-ți aminte că ai fost rob..” (5:15), ”adu-ți aminte ce a făcut Domnul” (7:18), ”adu-ți aminte de tot drumul” (8:2). Și ce au făcut ei? Au uitat: ”..ai uitat de Dumnezeul care te-a intocmit” (Dt 32:18), ”au dat uitării lucrările Lui” (Ps 78:11).

Nu așa facem și noi? Uităm toate binecuvântările lui Dumnezeu pentru noi, uităm că El ne iubește și ne asigură tot ce avem nevoie, uităm că suntem mântuiți prin harul lui Divin. Și astfel apare nemulțumirea..pentru că uităm. Când nemulțumirea își face simțită prezența, să ne amintim cât de multe a făcut Domnul pentru noi, toate binecuvântările primite de la Dumnezeu, să ne aducem aminte că Dumnezeu este Unul bun, credincios și că avem totul doar de la El și că nu ne va lasă niciodată.

3. Dreptul personal. Suntem o societate atât de egoistă încât considerăm că este dreptul nostru să avem cât mai mult, că ni se cuvine cât mai multe. Mai tragic este că oricât am avea, tot nu ne mulțumim. Alergăm într-o goană nebună după tot- dar de fapt după nimic! Să facem o pauză din această alergare: nu avem nici un drept peste ce stăpânim, totul se datoareaza Unuia Singur și totul este al Lui, noi suntem administratori pe acest pământ. Cât despre a agonisi cât mai mult să nu uităm că vom părăsi pământul goi. Singură comoară este inimă..nu casă, mașină, carieră etc..

4. Comparația. Atâta timp cât te vei compară cu ce au alții vei fi nemulțumitor. Uită-te la ce ți-a dat ție Dumnezeu, nu altora. Sau să te compari cu alții prin prismă acțiunilor tale: de ex în famile îți pierzi aprecierea pentru celălalt partener dacă îl privești din prismă realizărilor tale. Fii multumior și apreciază pentru ceea ce face celălalt, nu tu!

5. Orbirea față de dragostea și harul lui Dumnezeu. Trebuie să înțelegem că noi suntem cei datornici, că orice binecuvântare pe care o primim nu o merităm și este dragostea lui Dumnezeu pentru noi, harului Lui vărsat în viețile noastre. Să încetăm să mai umblăm orbi, să deschidem ochii și să vedem doar dragostea Celui care a murit pentru noi!

Pentru ce a murit Domnul nostru Isus pe cruce? Că noi să fim iertați prin sângele Lui cel scump și să avem viață veșnică! Acesta ar trebui să fie un motiv de mulțumire și de bucurie în orice moment al vieții noastre, fie el și mai puțin plăcut.

Fii mulțumitor pentru că ai un Dumnezeu de nădejde și care mai presus de toate te iubește!!

Nu te uită la lucrurile acestea trecătoare, chiar dacă situația ta nu este una roz acum, mulțumește-i lui Dumnezeu pentru celelalte lucruri bune care le ai și care ți se întâmplă în viață.

Fii cu nădejde și fi mulțumitor! Bucură-te de viață și nu lasă nemulțumirea să-ți umbrească nici măcar o zi!

Vrei să fii mai mulțumitor? Poți începe cu acest exercițiu:

1) să nu spuneți nimic negativ despre soțul/soția ta, nici lui/ei și nici altcuiva.

2) Să spui cel puțin un cuvânt de apreciere partenerelui/ei cât și altora.

Scriitoarea și gazdă emisiunilor radio „Revive our hearts” și „Seeking Him”, Nancy Leigh DeMoss a propus a acest exercițiu celor care o urmăreau și uitați câteva dintre părerile femeilor care au participat la exercițiu:

1. „Am luat hotarea ieri dar deja am încălcat-o. Am nevoie de mega-ajutor. Ce m-a atras de 40 de ani la soțul meu a fost puterea lui tăcută. Dar acum este atât de tăcut și de comod, că mă scoate din sărite.”

2. „Cand am acceptat această provocare, credeam că eu rar îi adresez cuvinte de ocărâ soțului meua€¦Am fost surprinsă cât de des îmi veneau în minte lucruri pe care trebuia să le opresc cu mare efort să nu-mi scape de pe buze.”

3. „(..)Începând de azi îmi doresc să reating acel nivel de apreciere. De fapt, chiar acum, el este afară și tăie iarbă, în timp ce eu scriu acest email dar cum intră în casă o să-l laud pentru cât de bine arată curtea. Este o zi toridă iar el se străduiește să aranjeze curtea.”

Să începem și noi să apreciem mai mult tot ce avem și dacă începeți acest exercițiu lăsați un comment să ne spuneți cum evoluează procesul de apreciere.

Pentru Știri Creștine, Cristian Manta
www.crestemimpreuna.com/blog/

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.