Franţa oferă azil creştinilor refugiaţi din Mosul

Potrivit ultimelor rapoarte, guvernul francez a oferit azil creştinilor din Mosul care au fost forţaţi de ISIS să se refugieze. Guvernul francez spune că „este gata să ofere azil creştinilor irakieni forţaţi de militanţii islamişti să plece din oraşul nordic irakian Mosul”. Doi miniştri francezi au declarat: „Suntem gata, dacă ei doresc asta, să ajutăm la facilitarea azilului pe teritoriul nostru.” Această propunere a fost stabilită într-un mesaj comun venit din partea Ministrului de Externe francez Laurent Fabius şi Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve. Sâmbătă, partidul de opoziţie de extremă dreaptă Frontul Naţional din Franţa a organizat un miting la Paris în sprijinul creştinilor irakieni (Christians in Pakistan).

Christians-in-pakistan-france-offers-asylumAproape toţi creştinii au fugit din Mosul după ce gruparea Statul Islamic (IS), care a pus mâna pe o bună parte a regiunii nordice irakiene, le-a spus să se convertească la islam, să plătească o taxă sau vor muri. Irakul este patria uneia dintre cele mai vechi comunităţi creştine. “Noi le oferim (creştinilor) trei opţiuni: islamul, contractual dhimma – ce implică taxa jizya; dacă refuză acestea, nu vor avea altceva decât sabie”, menţionează declaraţia IS. În faţa acestei împrejurări există teama că această comunitate creştină veche de 1600 de ani a dispărut din Mosul. Patriarhul Louis Sako, un cleric creştin din Irak, a spus că “potrivit estimărilor sale, înainte de apariţia IS, Mosul a avut o comunitate creştină de 35.000 de oameni – în comparaţie cu 60.000 care erau înainte de 2003”.

Sarab Hazem, locuitor din Zehoor, un cartier din Mosul, a spus: “Înainte nu erau atacuri asupra creştinilor când ISIS a capturat oraşul într-o ofensivă-fulger în iunie, deşi luptătorii ISIS au capturat şi au înlăturat poliţiştii, agenţii de securitate şi soldaţii. Nimeni nu ştie ce s-a ales de ei.”

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.