„Experiențe sau coincidențe” – de Sorin Dumitru Cigher

experienteExperiențele noastre sunt realități pe care le recunoaștem, uneori ca având proveniență divină, însă alteori le neglijăm, considerându-le simple coincidențe. Nu le băgăm în seamă, așa cum am făcut și eu ani de zile; am trecut cu vederea și nu le-am dat mare importanță.

Într-o zi, după o discuție cu unul dintre cumnații mei, Liviu Cîrstean, povestind și încuranjându-ne reciproc, mi-a sugerat să le așez pe hârtie și să scriu o carte. Am ezitat o vreme, dar presiunea interioară a biruit, așa că, am luat pixul să le notez și, spre suprinderea mea, erau atât de proaspete de parcă le trăiam a doua oară!

Astăzi, după ce-am rememorat trecutul, nu accept coincidențe, ci la fiecare pas pot declara, cu toată convingerea, că Domnul Dumnezeu este Cel care supraveghează și nimic nu se petrece fără ca El să dea startul! Cred în Suveranitatea lui Dumnezeu și accept neputințele mele. Cred că Dumnezeu s-a implicat în viața mea încă din fragedă copilărie. Am notat începutul umblării cu El și continuarea vieții sub consecventa oblăduire a Sa.

Sunt experiențe pe care, ca cititor, le-ai avut și tu cu siguranță. Cred c-au fost momente de imaturitate în perioada începutului de credință și aceste experiențe au avut rolul de-a încuraja și de-a consolida credința. Uneori experiențele trec dincolo de rațional pentru că umblăm cu un astfel de Dumnezeu, transcendent.

Povestea vieții, derulată pe fragmente în paginile următoare, începe cu vârsta de trei ani și continuă cu diverse evenimente petrecute în satul natal, Tămașda, jud. Bihor. Am crescut într-o familie cu cinci copii: Daniel (decedat la 31 de ani), Adrian și Adriana (gemeni), eu, născut la data de 07.07.1977 (în copilărie, tata îmi spunea șeptic) și Corina, sora cea mai mică. Continui descriind cel mai important eveniment din viața mea, întâlnirea cu Hristos! Viața se derulează în sat, urmează un an de zile în armată, mutat în mai multe locuri din țară, apoi, pentru o perioadă, mă opresc în Arad, la muncă și la pregătirea pentru lucrare; aici sunt prezentate alte aspecte de maturizare în credință. Continui cu plecarea la seminar și întâmplările care-au urmat-o. O scurtă vreme trăită în Italia, apoi finalizarea studiilor și căsătoria. Relatările merg mai departe cu experiențe minunate, dintr-un concediu în Grecia. Vorbesc, apoi, despre începutul lucrării în Apuseni, în Abrud, o perioadă de zece ani, în care-am asistat la evenimente minunate petrecute în biserică și în afara ei. S-au născut copiii și multe bucurii împreună cu lacrimi, dar peste toate a supravegheat Dumnezeu. Explic înființarea Asociației Speranță pentru Apuseni, implicarea în proiectul ProAfrica, vizitele în Germania și-n Africa și suprizele făcute de Dumnezeu. Am trăit, efectiv, minuni și pentru că le-am catalogat astfel, mă feresc să le explic. Am accentuat că Dumnezeu nu este străin de rugăciunile noastre, ci se implică, este prezent și atunci când noi nu-L resimțim. Chiar dacă eu am oscilat uneori, El întotdeauna a fost statornic și credincios!

Lucrarea se apropie de final prezentând felul în care Dumnezeu ne-a schimbat macazul, adică plecarea din Apuseni spre Sibiu. A fost prezent și-n momentele de frământare și-n cele de bucurie; L-am simțit, L-am văzut la lucru mai ales atunci când soluțiile umane au ajuns la capăt…

Nădăjduiesc ca, lucrarea de față, să fie pentru toți o încurajare, iar dacă sunteți ispitiți să acceptați coincidențele, vă încurajez să faceți o introspecție, să depănați amintirile, să le analizați și, vă asigur, Îl veți identifica pe Dumnezeu în toată măreția Sa! Așadar, recunosc experiențele și nu accept coincidențele, pentru că sunt convins că nimic din ce trăim nu e întâmplător.

Avem un Dumnezeu mare, un Dumnezeu viu, un Dumnezeu care locuiește printre noi și căruia Îi pasă. Nu trebuie să fim atrași doar de senzațional, de evenimentele ce depășesc raționalul, ci să privim la pașii mărunți ai vieții, la stropii de rouă, adică binecuvântările care se aștern zilnic peste familiile noastre, la evenimentele considerate banale pentru că ne-am obișnuit cu ele însă remarcabile pentru cei care conștientizează suveranitatea lui Dumnezeu!

Doresc să scot în evidență că Biblia rămâne singura carte prin care Dumnezeu ne descoperă realitatea vieții, prin ea ne raportăm la faptele experimentate. Ceea ce ni ne întâmplă nu poate fi catalogat ca fiind de sorginte divină, dacă nu este confirmat de Cuvânt. Așadar, analizează-ți viața și ia aminte la trăirea zilnică; poate că Dumnezeu îți trimite impulsuri, de încurajare sau de cercetare, și tu rămâi indiferent!

  Dumitru Sorin Cigher 

experiente2

Recomandări

 Cartea conține întâmplări adevărate povestite într-un mod inspirativ despre un Dumnezeu adevărat! Umblarea cu El este departe de a fi monotonă. Să Îl urmăm cu credincioșie!

Dr.Adrian Giorgiov, pastor al Bisericii Creștine Baptiste Maghiare din Oradea și președintele Asociației ITM Romania 

Puse cap la cap, în ordine cronologică, experienţele pastorului Sorin Cigher ne fascinează prin sinceritate, ne stârnesc curiozitatea prin permanentul imprevizibil în care Îl întrezărim pe Dumnezeu şi ne pun pe gânduri în privinţa vieţii noastre de credinţă. Cititorul, care e dispus să mediteze la cele scrise în această carte, va constata că norocul, şansa, coincidenţa, chiar şi misterul sunt simple mituri şi că există o realitate care explică totul: Dumnezeu. Eu cred că această carte este scrisă spre gloria Celui Atotputernic.

Daniel Tanc, pastor al Bisericii Creștine Baptise Golgota din Oradea

 Viaţa nu este o parcurgere monotonă a unor secvenţe de timp, ci episoade de instrucţie şi formare. O dovedeşte din plin cartea pe care o ţineţi în mână. Ţesută din întâlniri modelatoare, surprize de fapte miraculoase şi experienţe motivatoare, autobiografia tânărului pastor, Sorin Cigher, este demonstraţia fermă a dragostei şi suveranităţii lui Dumnezeu. Este un frumos studiu de caz, un jurnal pastoral pilduitor, un traseu spiritual ce invită la reflecţie si speranţă.

Un martor al acestui itinerarVasile Duma,  pastor al Bisericii Baptiste Golgota, Arad

Apreciez hotărârea și efortul lui Sorin de a finaliza acestă lucrare ale cărei fragmente le-a relatat oral până nu de mult, însă Dumnzeu a hotărât să-l îndemne s-o scrie, ca să fie o mărturie vie pentru cei de azi și pentru cei de mâine.

Este o carte ce merită citită pentru a înțelege modul divers de intervenție al lui Dumnezeu și pentru a ne împrospăta convingerea că El e în acțiune și în vremurile grele pe care le traversăm cu toții. Experiențele relatate îți captivează atenția, îți întăresc credința și îți dau impulsul de-a păși cu încredere spre ceea ce ne rezervă ziua de mâine.

Liviu Cîrstean, membru al Bisericii Creștine Diakonia, Suceava 

Într-o lume în care creștinismul se îndreaptă spre o teologizare separată de praxis, autorul reușește într-un mod plăcut să prezinte un jurnal de experiențe  captivante, prin care să provoace contemporaneintatea la o umblare autentică cu Dumnezeu. Mesajul cărții slujește ca o invitație la redescoperirea prospețimii și aventurii împreună cu un Hristos viu și personal.

Asist.univ.dr.Radu Câmpean, pastor al Bisericii Creștine Baptiste Betania din Sibiu

Miracolul ca întâmplare personală este absent din litera tiparită a vremurilor noastre. Din păcate, e solicitat tot mai mult în latura sa pur documentară, informativă, fără să-l mai asumăm. Din fericire, jurnalul acesta este opusul. El are un rol profilactic pentru cei care trăiesc cu simțul spiritului atenuat, dislocat, atrofiat.

Prin lucrarea de față, autorul devine discipolul experienței sale, pe care o trăiește fără rest, instalat în absolutul ei. Ansamblul de policromie și coerența îl fac ușor digerabil, potrivit oricărui tip de metabolism lăuntric.

Este o atenționare că uneori parăsești nedumerit mările calde ale vieții, pentru a te aventura în vâltoarea contemporană, iar (și) atunci,  mai mult ca oricând, ai nevoie de o ancoră stabilă, unică în Univers, de Isus, răspunsul lui Dumnezeu la marile crize ale omenirii.

Nistor Popa, pastor al Bisericii Creștine Baptiste din Racovița, Sibiu

 

Cartea costa 26 lei plus taxele postale și se poate comanda prin posta la adresa: Cigher Dumitru Sorin, str. Verzariei nr.2, Sibiu, cod 550049.

Prin email: baptisem@yahoo.com sau telefon 0744557454.

Se mai poate comanda online la libraria Speranta din Sibiu.  

 

Care e părerea ta?

Adaugă comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine