De ce trebuie sa voteze creștinii?

Campania electorală este în toi. Candidații cu cele mai mari șanse de a ajunge la Cotroceni își împart în fiecare zi mai mult injurii, decât idei. Pe cine să votăm? Cum să ne raportăm la alegerile prezidențiale de anul acesta?

votatAm auzit, chiar și printre creștini, de refuzul de a vota, sau de varianta anulării votului. De ce nu este înțelept și biblic să facem lucrul acesta?

Desigur, argumentul cel mai des întâlnit la cei ce refuză votul este că nimeni nu merită să fie votat! „Pe cine să votăm? Toți sunt niște hoți și mincinoși!”, spun cei mai mulți. Posibil să fie așa, însă noi trebuie să privim totul dintr-o perspectivă creștină, biblică.

Dincolo de orice fel de calcule ori furturi electorale trebuie să înțelegem că „Dumnezeu este Cel ce răstoarnă și pune pe împărați.” (Daniel 2:21). De asemenea, Scriptura spune: „Oricine să fie supus stăpânirilor celor mai înalte; căci nu este stăpânire care să nu vină de la Dumnezeu. Şi stăpânirile care sunt, au fost rânduite de Dumnezeu.” (Romani 13:1)

Aceste versete – și altele pe care nu le menționăm aici – indică destul de clar că Dumnezeu este direct interesat de ascensiunea (sau căderea) autorităților statului. Textul din Romani ne oferă și o explicație: autoritățile sunt rânduite în vederea limitării răului din societate.

Până la un punct – fără a deveni o obsesie – trebuie să fim interesați se profilul moral, spiritual și profesional al candidaților la președenție. Este important să votăm o persoană pe care, în lumina unor analize și prin călăuzirea Duhului Sfânt, o considerăm cu cele mai mari șanse de a promova valorile și etosul creștin.

Vom obiecta, poate, că deși Dumnezeu este în controlul istoriei, la cârma națiunii pot ajunge și dictatori, cum a fost și cazul României de dinainte de 1989. Este adevărat, dar tot la fel de bine să observăm ce s-a întâmplat cu toți dictatorii lumii, care a fost destinul lor final.

În concluzie, reținem următoarele:

1. Creștinul trebuie să fie interesat în mod direct de soarta națiunii, deoarece Dumnezeu este interesat de acest lucru.

2. Trebuie să evităm ignoranța, să încercăm să conștientizăm, pe cât posibil, profilul moral al candidaților și să-l votăm pe cel ce promovează valorile biblice, creștine.

3. Faptul că sunt situații în care la conducere ajung oameni cu un caracter slab și idei eronate nu anulează domnia lui Hristos peste univers și istorie.

4. Cei ce sunt „sarea pământului” și „lumina lumii” trebuie să fie primii care dau „semnalul domniei lui Hristos”, chiar și peste alegerile prezidențiale.

Pentru Știri Creștine, pastor Costel Ghioancă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.