Papa Francisc îi îndeamnă pe liderii G20 să exercite presiuni asupra susținătorilor jihadistilor

papaPapa Francisc a îndemnat marţi, într-o scrisoare adresată Australiei, gazda următorului summit G20, la exercitare de presiuni asupra susţinătorilor jihadiştilor din Orientul Mijlociu, dar şi la luptă împotriva unui sistem economic de excludere care favorizează recrutarea de terorişti, relatează AFP.

„Lumea întreagă aşteaptă de la G20 un acord tot mai larg care ar putea conduce, prin intermediul sistemului legal al Naţiunilor Unite, la încetarea definitivă a agresiunii injuste împotriva unor diferite grupări religioase şi etnice din Orientul Mijlociu”, scrie papa în această misivă adresată premierului australian Tony Abbott, gazda summitului care va avea loc la Brisbane pe 15 şi 16 noiembrie.

Referindu-se la creşterea influenţei organizaţiei Stat Islamic în Siria şi în Irak, papa argentinian apreciază că „soluţia nu poate fi exclusiv de natură militară” şi subliniază că trebuie, înainte de toate, de pus capăt sprijinului pe care grupările teroriste îl primesc pe cale „politică” sau prin intermediul „comerţului ilegal cu petrol şi livrărilor de arme şi tehnologii”.

În scrisoare, Papa le cere participanţilor la summitul G20 să nu se limiteze la „declaraţii de principiu” şi le reaminteşte, totodată, că excluderea economică şi socială, în principal şomajul în rândul tinerilor, favorizează „activitatea infracţională şi chiar recrutarea de terorişti”.

În plus, Suveranul Pontif denunţă „forme de agresiune mai puţin evidente dar, la rândul lor, reale şi grave”, menţionând, în special, „abuzurile sistemului financiar”.

Este pentru a doua oară când papa Francisc trimite o scrisoare înainte de deschiderea unui summit G20. Înainte de deschiderea summitului de la Sankt Petersburg, care a avut loc în septembrie 2013, el i-a scris preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a invita statele membre G20 să „abandoneze căutarea inutilă a unei soluţii militare” la conflictul din Siria.

Sursa: Mediafax

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.