Este vorba de un fragment din Evanghelia după Marcu şi a fost găsit pe o mască a unei mumii din Egipt.
Papirusul utilizat pentru construcţia unei măşti a unei mumii în Egiptul antic, se pare că acesta conţine copia celei mai vechi Evanghelii, găsite până în prezent. Este vorba de un fragment din Evanghelia după Marcu, care a fost scris în primul secol, mai concret între anii 80 – 90, după cum au semnalat experţii.
Cu toate că mumiile faraonilor egipteni foloseau măşti făcute din aur, oamenii simpli trebuiau să se conformeze cu măşti făcute din papirus, vopsea şi adeziv. Având în vedere cât era de scump papirusul în acea vreme, destul de des era utilizată pentru această tehnică, foi pe care înainte s-a scris un anumit text.
În cazul acestei copii a Evangheliei care a fost găsită recent, experţii au datat-o cu ajutorul analizei altor documente care s-au găsit pe aceeaşi mască. De asemenea, s-a realizat o datare cu ajutorul carbonului 14. Toate acestea au făcut ca experţii să situeze acest fragment în primul secol, aproximativ în perioada 80 – 90 D.H.
Cele mai vechi texte ale Noului Testament de care dispunem sunt datate în secolul II D.H. Mai concret, cel mai vechi document cunoscut este papirusul Rylands care conţine două fragmente din Evanghelia după Ioan şi este datat de către paleografi renumiţi între anii 117 – 130 D.H.
În ultimii ani oamenii de ştiinţă au dezvoltat o nouă tehnică care permite ca adezivul cu care este lipită masca, să se dezlipească fără a deteriora scrisul de pe papirus. În acest fel, zeci de oameni de ştiinţă şi experţi în domeniu, lucrează pentru a descoperi texte din antichitate.
„Recuperăm în acest fel documente vechi, din secolele I, II şi III. Documente nu doar creştine şi biblice, ci texte greceşti clasice, comerciale, documente cetăţeneşti sau scrisori personale”, a explicat unul dintre experţii responsabili de această lucrare, Craig Evans.
Într-o declaraţie la Live Science, Evans a indicat că documentele includ texte filosofice, copii ale poetului grec Homer, în timp ce scrisorile comerciale şi personale, uneori au scrisă data, ceea ce sunt foarte utile în investigaţie.
Dar cu toate acestea, acest mod de lucru are un dezavantaj. Procesul permite descoperirea de noi documente dar distruge masca mumiei, motiv pentru care s-a generat o intensă dezbatere între oamenii de ştiinţă, dacă acest procedeu trebuie continuat a fi utilizat sau nu.
Dar Evans este foarte convins şi a evidenţiat că aceste măşti care sunt distruse, scot la lumină în schimb noi texte care aduc numeroase date asupra istoriei umanităţii. „Nu este vorba de distrugerea unei piese de o mare valoare muzeistică”,a punctat expertul.
De asemenea, a precizat că proprietarii măştilor acelor mumii, conservă proprietatea asupra papirusurilor (ce conţin documente importante), după ce se dizolvă adezivul cu care erau lipite de măşti.
Craig Evans, profesor la Acadia Divinity Scool, din New Scotland – Canada, a declarat că toate aceste documente pe care au reuşit să le recupereze, inclusiv fragmentul din Evanghelia după Marcu, vor fi publicate de către Brill Publisher, înspre finalul anului.
„Am găsit şi alte documente cum ar fi predici creştine, pe lângă alte documente seculare, aşa că avem toate motivele să ne continuăm munca. Este ceva foarte emoţionant”, a terminat Evans.
Dacă se confirmă această descoperire, avem de-a face cu primul document biblic ce provine din primul secol, scris la mai puţin de o generaţie de la original. Evanghelia după Marcu a fost prima dintre cele patru evanghelii, scrisă aproximativ la începutul anilor 50, părerea bibliştilor fiind că atât Matei cât şi Luca s-au bazat pe aceasta atunci când ei au scris propriile lor Evanghelii. Tocmai pentru acest fapt, descoperirea unui fragment din Evanghelia după Marcu, scris în secolul I, ar aduce un plus de credibilitate asupra documentelor Noului Testament şi asupra acurateţei textului biblic.
Surse: Protestante Digital; The Christian Post
Pentru Știri Creștine, Beni Drădici