Netanyahu: “Cei din spatele atacului vor plăti preţul întreg”

netanyahuLa o zi după ce doi soldaţi ai Forţelor de Apărare Israeliene au fost omorâţi de rachetele anti-tanc Hezbollah la graniţa de nord, Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a acuzat Iranul ca fiind responsabil de atac, anunţă CharismaNews.com

“Iranul se află în spatele atacului de ieri. Acelaşi Iran care acum încearcă să negocieze o înţelegere cu puterile lumii care îi va permite să dezvolte arme nucleare. Noi suntem ferm împotriva acestui acord”, a declarat Netanyahu la un serviciu memorial în cinstea fostului Prim ministru Ariel Sharon.

Netanyahu l-a citat pe Sharon, care a spus că puterile radicale din regiune îşi concentrau eforturile pe două direcţii: arme de distrugere în masă şi sponsorizarea terorismului din Liban, din Autoritatea Palestiniană şi din restul lumii.

“Această putere radicală de care vorbea Ariel Sharon a fost, şi încă este Iran. Astăzi Iran este cel care înarmează, organizează, sponsorizează şi trimite sateliţii terorişti la graniţele noastre, la nord şi sud”, a spus Netanyahu.

Miercuri, imediat după atac, Netanyahu a spus că “cei din spatele atacului de azi vor plăti preţul întreg”. Netanyahu a făcut remarcile când s-a întâlnit cu şefii de securitate la un briefing de urgenţă referitor la atacul mortal, în aparenţă o răzbunare pentru atacurile aeriene din Siria din 18 ianuarie în care luptători de elită iranieni şi Hezbollah au fost ucişi. Hezbollah şi Iran au atribuit lovitura Israelului şi au declarat că vor răzbuna morţile.

“De ceva vreme, Iran – prin Hezbollah – a încercat să stabilească un alt front terorist împotriva noastră de pe Înălţimile Golan. Noi luăm acţiuni puternice şi responsabile împotriva acestei încercări”, a mai adăugat Netanyahu.

“Guvernul Libanez şi regimul Assad împart responsabilitatea pentru consecinţele atacurilor care vin de pe teritoriile lor împotriva Statului Israel. În toate aceste evenimente, misiunea noastră este să apărăm Statul Israel. Unica noastră consideraţie este securitatea Statului Israel şi cetăţenii acestuia. În acest fel am acţionat şi tot aşa vom continua să acţionăm”.

Miercuri, Sgt. Dor Chaim Nini, 20, şi Maj. Yochai Kalangel, 25, au fost ucişi şi alţi şapte au fost răniţi când rachetele anti-tanc Hezbollah au lovit un convoi de maşini de patrulare israeliene. Forţele de Apărare Israeliene au răspuns imediat cu foc de artilerie înspre Liban, dar lupta a încetat spre seară. Incidentul a început în jurul orei 11:30 dimineaţă. Mai multe vehicule militare echipate de batalionul Tzabar din brigada Givati se întorceau dintr-o patrulare în zona Har Dov, după ce au fost trimise la graniţă cu mai multe zile în urmă, fiindcă tensiunea începea să crească. Când se întorceau pe ruta 999 – un drum civil – aproximativ 2 km de la graniţa şi nu departe de oraşul de frontieră Ghajar, o rachetă anti-tanc, aparent un Kornet, a lovit unul dintre vehicule. Ca rezultat un comandant de companie şi un alt luptător au fost ucişi. Comandantul de companie adjunct şi alţi şase au suferit răni uşoare şi medii.

WEB-Reuters-Israel-Funeral-Photog-Nir-Elias

Imediat după ce prima rachetă a lovit, soldaţii de la bordul celorlalte vehicule din convoi au debarcat, prevenind alte victime. O investigaţie iniţială a arătat că Hezbollah a tras cinci rachete anti-tanc, iar a şasea se presupune că a lovit o casă din Ghajar.

La scurt timp după incident, FAI a răspuns cu 50 obuze de artilerie şi cu 50 obuze de fum. Mai mult, militarii au luat o serie de măsuri pentru a preveni ulterioare infiltraţii teroriste şi posibile răpiri.

Într-un incident separat, au fost trase proiectile înspre poziţiile FAI din aria Har Dov şi pe Muntele Hermon.

Purtătorul de cuvânt FAI Moti Almoz a anunţat miercuri că focurile artileriei FAI nu a fost “obligatoriu ultimul răspuns”, adăugând că FAI a lovit o ţintă Hezbollah în Liban din aer.

Şeful Statului Major General FAI, Lt. Gen. Benny Gantz a convocat o adunare de urgenţă a Comandei de Nord. Un oficial de rang înalt FAI a explicat că “ne gândim la mişcările următoare. Nivelul nostru de pregătire este foarte înalt. Sunt întâlniri la diferite nivele şi vom vedea cum va decurge aceasta”.

Ministrul de externe Avigdor Lieberman, care acum vizitează China, a spus miercuri că “noi trebuie să ne desprindem de atitudinea actuală a Israelului şi să răspundem la acest foc de rachete pe teritoriul nostru suveran cu agresivitate şi forţă disproporţionată, în felul în care China sau SUA ar răspunde la o agresiune similară”.

Oficialii din securitate au presupus, oricum, că tensiunea va scădea în cele din urmă. Oficialii au remarcat că Hezbollah a ales un răspuns măsurat şi calculat la atacul aerian din 18 ianuarie atribuit Israelului. Hezbollah a ţintit doar poziţii militare, într-o arie care o vede ca teritoriu disputabil. Oficialii au spus mai departe că Hezbollah a trimis un mesaj Israelului prin UNIFIL(Forţele Interimare a Organizaţiei Naţiunilor Unite în Liban) că scorul a fost stabilit şi că nu va căuta să tensioneze mai mult situaţia.

2 Comentarii
  1. crestina 1 februarie 2015 Reply
  2. Nume* Daniel 4 februarie 2015 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.