Grupul „Creştini Uniţi Pentru Israel” din SUA a ajuns la 2 milioane de membri

Creştini Uniţi Pentru Israel este cel mai mare grup pro-Israel din Statele Unite. Organizaţia a fost fondată de păstorul John Hagee în februarie 2006 în San Antonio. Într-un comunicat de presă al Christians United for Israel (CUFI) acordat mai întâi celor de la Right Turn, anunţă că membrii ei au trecut de pragul de 2 milioane. Aceasta întrece cele mai proeminente organizaţii evreieşti pro-Israel, relatează Washington Post.com

Conform CUFI, aceasta a „operat  sute de mii de  emailuri oficialilor guvernamentali, a ţinut 2162 evenimente pro-Israel în oraşe în jurul ţării, a obţinut mai mult de 1,2 milioane de fani pe Facebook, a adus 304 păstori cunoscuţi în Israel în 12 Tururi de Leadership Pastoral, a antrenat mai mult de 2500 studenţi despre cum să susţină mai bine Israelul, în prezent a consacrat departamente în universităţi în 140 campusuri precum şi o prezenţă activă la alte 163 universităţi”.

APTOPIX_Israel_Para_850559n

CUFI ţine un summit anual la Washington unde între 4000 şi 4500 activişti pro-Israel participă la un program de trei zile şi apoi merg la Capitol Hill să facă lobby la membrii din ambele partide. Poate să se laude că are membri din fiecare district al Congresului în America.

Directorul executiv David Brog a spus într-un interviu telefonic că atunci când a început în 2006, prima sarcină a CUFI a fost să folosească ce era deja acolo. „Numărul unu a fost să luăm suportul adânc pentru Israel de la moment din comunitatea creştină şi să îl organizăm”.

Acum, cu o adevărată mişcare populară în spate, CUFI întreprinde discuţiii interne de fond fie pentru a intensifica relaţiile în Hill printr-un oficiu la Washington pentru lobby, fie pentru o posibilă dezvoltare a unui Comitet de Acţiune Politică (PAC) care ar putea strânge bani pentru candidaţi şi să se antreneze în activităţi electorale. Ultima, mai ales în alegerile primare Grand Old Party – Partidul Republican (GOP), ar fi un impuls substanţial pentru prietenii adevăraţi ai Israelului şi o mare problemă pentru pretendenţi.

Pentru Hagee, necesitatea unui „AIPAC Creştin”, organizaţie americană care face lobby pentru Israel, era evidentă înainte ca Preşedintele Obama să ajungă la Casa Albă. „Am început CUFI în timpul administraţiei Bush când acolo era fără îndoială un preşedinte pro-Israel.  Auzeam cum Ahmadinejad ameninţa să şteargă Israelul de pe hartă”. Cu alte cuvinte, ameninţarea pentru Israel nu este nouă pentru Hagee şi membrii săi, care iau Scriptura literalmente şi cred că „Israel nu ocupă pământul; a fost un pământ dat”, conform Bibliei.

Cu toate acestea, el subliniază că americanii, evanghelici sau nu, sunt în mod uimitor pro-Israel.

„În ultimul sondaj făcut, 72% din poporul american susţine Israelul. Aş mai adăuga că doar 16 procente susţin Congresul SUA”.

Indiferent de tensionarea recentă a relaţiilor SUA-Israel, membrii lui Hagee cred cu pasiune că Israel mult timp va dăinui.

Hagee spune că creştinii care citesc Biblia găsesc mesajul pro-Israel al CUFI atractiv în mod natural, dar evenimentele recente cu siguranţă au contribuit la creşterea membrilor în comunitatea evanghelică şi dincolo de aceasta. „Aşa cum oamenii devin mai conştienţi de ameninţarea nucleară a Iranului asupra Israelului şi a măcelului  ISIS şi a islamului radical asupra creştinilor, ei înţeleg cât de critică este situaţia Israelului în Orientul Mijlociu”.

Pentru Hagee, logic este numai să susţinem dreptul la existenţă a unui aliat democrat şi dreptul la existenţă înăuntrul unor graniţe sigure. El adaugă: „Iar linia verde de la 1967 nu este o graniţă sigură”.

Evident, el este la curent cu atitudinea administraţiei curente faţă de Israel. Răspunzând unei menţiuni recente a unui înalt oficial care îl insulta pe Prim-ministrul Benjamin Netanyahu, el nu îşi ascunde indignarea. „Este pur şi simplu neruşinat pentru un înalt oficial folosirea unui epitet indecent la adresa primului ministru al Israelului. Imaginaţi-vă ce ar spune dacă era vorba de Rusia sau Iran. Comportamentul său este nepotrivit cu conducerea americană”. Hagee crede că preşedintele ar fi trebuit să demită oficialul.

El este adânc deranjat de politica Americii din Iran, pe care o vede cum acceptă cerinţele Iranului. „Sancţiunile sunt singurul lucru la care Iranul a răspuns vreodată pozitiv. „Negocierile sunt fără roade şi fără sfârşit de ambele părţi. Iranul pur şi simplu trage de timp, până într-o zi când vor anunţa că fac parte din clubul nuclear”.

Dacă Congresul chiar vrea să fie prieten cu Israel, el îndeamnă la trecerea la sancţiuni adevărate. Cât despre aventura Autorităţii Palestiniene la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite şi apoi la Curtea Penală Internaţională, Hagee a declarat: „Orice uz de aceste instituţii de către AP spune mai multe despre instituţii decât despre Israel.  Dacă AP continuă în ameninţarea sa de a continua procedurile pentru crimele de război, CUFI va susţine încetarea oricărui ajutor palestinian”.

Care e părerea ta?

Adaugă comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine