Siria: Statul Islamic a răpit 90 de creştini

54eca4b81acce_Reuters630

Minoritatea creştină asiriană a fost ţinta lor, spune grupul sirian pentru drepturile omului bazat în Londra. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un grup din Marea Britanie care monitorizează conflictul de patru ani din Siria, a declarat că cel puţin 90 de asirieni au fost luaţi captivi, relatează Evanghelical Focus.com

Majoritatea victimelor sunt din satul Tal Shamran, la aproximativ 45 km de Hassakeh. Informaţia a fost confirmată de conducerea grupului A Demand For Action ( Un Apel La Acţiune), care studiază minorităţile religioase din Orientul Mijlociu, şi care a raportat că bărbaţi, femei şi copii au fost răpiţi într-o serie de raiduri lângă oraşul Tal Tamr. Unii asirieni au reuşit să scape şi să fugă în est, înspre oraşul controlat de kurzi, Hassakeh. Activiştii raportează că luptătorii ISIS s-au strecurat printr-un şir de sate de-a lungul malurilor râului Khabur luni, în zori.

MĂRTURII

“Sunt fără speranţă. Nu pot să fac nimic altceva decât să mă rog pentru ei”, spun rudele.

Staţia de radio online a Statului Islamic, al-Bayan, a difuzat marţi că membrii lor au răpit “zeci de cruciaţi”. Osama Edward de la Reţeaua Asiriană pentru Drepturile Omului bazată în Suedia, care are rude în zonă, a declarat pentru BBC că mătuşa soţiei sale şi verişoara sa au fost printre ostatici. “Soţia mea a încercat să sune la casa verişoare ei şi cineva a răspuns la telefon şi a spus: Nu este casa lui Akram. Aceasta este casa Statului Islamic”.

O femeie asiriană din Tal Shamran care trăieşte în Beirut a spus că nu a reuşit să facă contact cu cu membrii familiei sale. “Reţelele de telefonie au fost tăiate, telefoanele mobile le-au fost închise. Au fost măcelăriţi? Sunt încă în viaţă? Căutăm veşti. Familia mea m-a vizitat luna trecută şi s-a întors în Siria. Erau conflicte, dar era normal, nimic excepţional. Mă simt fără speranţă. Nu pot să fac nimic decât să mă rog pentru ei”, a declarat aceasta.

LUPTE LÂNGĂ GRANIŢA CU TURCIA

Observatorul Sirian a mai spus că în Tal Tamr au fost confruntări grave între Statul Islamic şi Unitatea Kurdă pentru Protecţia Populară. Luni, Unitatea şi oficialii kurzi au spus că militanţii ISIS au fost forţaţi să se retragă 5 km de oraşul Tal Hamis, spre est.

Creştinii au constituit aproximativ 10% din populaţia Siriei de 22 milioane, înainte de răscoala împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, care a început cu aproape patru ani în urmă. Asirienii, care erau în jur de 40 000 în Siria, sunt creştini nestorieni şi vorbesc siriacă, o formă de aramaică, limba Lui Cristos. Mulţi asirieni au fugit în Siria nu doar să scape de conflictul din ţară, dar şi de atacurile violente din partea grupurilor extremiste ca ISIS, care a forţat creştinii care trăiect pe terotoriile controlate de ei fie să se convertească la islam, fie să plătească o taxă religioasă, fie să înfrunte moartea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.