Se repetă istoria? Evreii sărbătoresc Purim în umbra Iranului

purim-costume

Israeliţii ies în stradă în fiecare an să sărbătorească Purim. Este o şansă să te transformi în orice vrei pentru câteva zile. La Zidul vestic din oraşul vechi al Ierusalimului şi în sinagogile din toată ţara, dintr-un sul este citită cartea Estera. Pe străzi e o petrecere uriaşă în costume, relatează Charisma News.com

Sărbătoarea marchează victoria poporului evreu asupra răutăţii lui Haman, care a încercat să îi distrugă.

Regina Estera, care era evreică, fără ca împăratul Imperiului Persan să ştie, împreună cu verişorul ei, Mardoheu, a descoperit complotul şi a schimbat cărţile.

Derulăm cu 2500 ani şi vedem o paralelă şi astăzi.

„În trecut evreii din Persia au fost persecutaţi şi aproape distruşi. Acum avem ameninţarea din partea Iranului şi cumva se aseamănă cu situaţia de atunci”, a spus un bărbat israelit pentru CBN News.

„Oamenii din Israel sunt foarte îngrijoraţi de Iran. Cred că toată lumea ar trebui să fie îngrijorată despre ce se întâmplă cu programul nuclear din Iran”, a spus o femeie.

„Mereu, în fiecare generaţie se ridică cineva care vrea să omoare evreii şi apoi Creatorul lumii le răstoarnă planurile”, alt bărbat a declarat.

Ani de zile Iranul a ameninţat să distrugă Israelul. Dar acum comunitatea internaţională încearcă să negocieze cu Teheran pentru a reduce preocuparea sa pentru armele nucleare.

Premierul Israelian Benjamin Netanyahu a spus Congresului această săptămână că este o înţelegere nereuşită. „Aceasta nu opreşte drumul Iranului spre bombă; aceasta pavează drumul Iranului spre bombă”, a spus acesta legislativului american.

Mulţi văd discursul lui Netanyahu ca pe pledoaria Reginii Estera pentru poporul său. Şi în ciuda ameninţărilor Iranului, Israeliţii cred că încă odată vor supravieţui.

„Trei mii de ani în urmă, cineva din Iran a vrut să ne ucidă. Aceeaşi situaţie e acum, cineva din Iran vrea să ne omoare, dar noi vom învinge. Absolut, în mod sigur”, a spus un israelit pentru CBN News.

Care e părerea ta?

Adaugă comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine