18 creştini sunt arestaţi în Iran pentru plantarea de biserici în case

În ultimele trei luni, tribunalele iraniene au condamnat 18 creştini la închisoare, capetele de acuzare fiind evanghelizare şi plantarea de noi biserici clandestine în case.

iranian-president-hassan-rouhani

Președintele Hassan Rouhani – a promis libertate religioasă

Cei 18 au fost condamnaţi între a doua jumătatea a lunii martie şi a doua jumătate a lunii mai, conform unei informaţii emise de Radio Farda (radio din Iran). 13 dintre aceştia erau din localitatea Shahin Shahr şi formau parte dintr-un grup al bisericii, care au fost arestaţi în anul 2013. Perioada arestului, în care au fost interogaţi de nenumărate ori, a fost destul de lungă, fiind eliberaţi doar cu o lună înaintea procesului. Fiecare a primit o pedeapsă de un an închisoare şi interdicţia de a părăsi ţara timp de doi ani.

Ceilalţi cinci, care au fost condamnaţi de diferite tribunale de pe tot cuprinsul ţării, au fost condamnaţi cu pedepse cu închisoarea între 10 ani şi 9 luni.

Conform agenţiei Fox News, creştinii iranieni au fost condamnaţi conform articolului 500 din Codul Penal Islamic, care spune că „orice persoană care se amestecă în orice fel de propagandă contra Republicii Islamice Iran, sau în ajutorul grupurilor de opoziţie, va fi condamnată la închisoare între 3 luni şi un an”.

Când preşedintele Hassan Rouhani a venit la putere în 2013, acesta a promis că se va îmbunătăţi libertatea religioasă în ţară. Informaţia recentă că echipa naţională de fotbal a numit căpitan al echipei, pentru prima dată în istoria ţării, un creştin, a fost văzută de unii ca o astfel de evidenţă.

În schimb, o purtătoare de cuvânt al Elam Ministries a spus că acest lucru este doar un fel de reclamă de vitrină, atâta timp cât noii convertiţi la creştinism sunt în continuu arestaţi şi trimişi la închisoare. „Aceasta este o ţară în care nu se poate tipări Biblia în persană, limba naţională. Prea puţin interesează micile îmbunătăţiri ce se văd, într-o naţiune unde acest lucru nu este posibil”, a spus aceasta.

Numeroşi creştini întemniţaţi s-au confruntat cu prelungirea condamnării, inclusiv Farshid Fathi, care a pierdut un apel la sfârşitul lunii mai, pentru un an adiţional la pedeapsa iniţială de şase ani. Fathi s-a convertit de la islam la creştinism la vârsta de 17 ani şi este întemniţat din anul 2010.

Conform unui raport al ONU, din luna martie a acestui an, 69 de noi convertiţi la creştinism au fost arestaţi în Iran timp de cel puţin 24 de ore. „Autorităţile au continuat să se informeze, luând în vizor liderii bisericilor din case, în special cei de origine musulmană. Creştinii noi convertiţi de asemenea continuă să se confrunte cu restricţii la posibilitatea de a asista la sărbătorile religioase”, se spune în raport.

Un raport al Grupului Parlamentar pentru libertatea de religie sau de credinţă, publicat tot în martie, spune că: „orice creştin nou convertit în Iran, precum şi orice creştin care lucrează între persoanele de origine musulmană, se ştie că sunt deja supervizaţi de către Ministerul de Inteligenţă şi Securitate, sau acesta poate să-i identifice şi să înceapă monitorizarea lor, în orice moment”. (Christian Today)

Pentru Știri Creștine, Beni Drădici

Care e părerea ta?

Adaugă comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine