Spania este a cincea ţară din lume într-un clasament al ateismului

mapa_espana_provinciasDoar China, Hong Kong, Japonia şi Republica Cehă apar înaintea Spaniei în acest clasament, întocmit în urma unui sondaj Gallup.

Chiar dacă la nivel mondial religiozitatea este în creştere, în unele ţări tendinţa este tocmai contrară. Una din aceste ţări este Spania, unde conform unui studiu efectuat de WIN/Gallup International, 20 % din populaţie nu crede în Dumnezeu. Aceste date statistice, ce coincid cu ultimele sondaje efectuate de CIS, unde în ultimii ani procentul de atei şi agnostici era în jurul cifrei de 25 %. Adică unul din patru spanioli nu are nici un fel de afiliere religioasă, şi mai mult de jumătate din aceştia se declară atei.

Datele, publicate de agenţia Servimedia, revelă faptul că două treimi din populaţia mondială (63 %) se declară credincioşi. Thailanda este ţara cea mai religioasă din lume (cu 94 % credincioşi), urmată de Armenia (prima ţară creştină din acest clasament), Bangladesh, Georgia şi Maroc (toate acestea cu 93 %). Media internaţională de atei este de 11 %, tendinţa mondială actuală fiind de o religiozitate în creştere.

Ţara care se află în fruntea clasamentului ateilor este China, unde 61 % din cetăţeni spun că nu cred în Dumnezeu. O ţară în care credinţa creştină în variantă protestantă creşte cu paşi de giganţi, motiv pentru care unii prevăd ca în anul 2030, să fie ţara cu cel mai mare număr de creştini din lume.

În clasamentul ateilor, China este urmată de Hong Kong (cu 34 %), Japonia (cu 31 %), Republica Cehă (cu 30 %) şi Spania (cu 20 %). Zonele de pe planetă cu cel mai mare număr de credincioşi sunt Africa şi Orientul Mijlociu, unde mai mult de 8 persoane din 10 îşi declară credinţa; în timp ce 7 din 10 se declară credincioase în Europa Orientală şi America; şi 6 din 10 în Asia. Europa Occidentală şi Oceania sunt locurile în care opiniile sunt cel mai bine polarizate între acei ce cred despre ei că sunt religioşi şi cei ce declară că nu sunt. De exemplu, în această zonă din Europa 43 % declară că sunt credincioşi, în timp ce 37 % declară că nu sunt deloc. De asemenea, atât Europa Occidentală cât şi Oceania, sunt unicele regiuni din lume unde aproximativ jumătate din populaţie nu este religioasă sau este atee.

Conform preşedintelui WIN/Gallup International Association, „religia va continua să domine viaţa noastră zilnică şi vedem că numărul total de persoane ce se consideră religioase în actualitate, este relativ ridicat. De asemenea, cu tendinţa unei creşteri a religiozităţii între tineri la nivel global, putem asuma că numărul de persoane ce se consideră religioase va continua să crească”.

Surse: Protestante Digital, Spania Evanghelică

Un comentariu
  1. Nelu 13 octombrie 2015 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.