Africa: Masaii, mai aproape de Dumnezeu!‏

masai

Masaii sunt considerati cei mai duri, neinfricati, veritabili razboinici ai Continentului Negru care au bagat spaima atat in populatiile bastinase, cat si in autoritatile coloniale europene, fiind celebri pentru ritualul de a bea sange, si pentru vestmantul lor colorat, mai exact shuka, traditionala panza rosie, simbol al puterii.

Pentru ei, fecare zi este dura, oamenii trebuind sa lupte pentru supravietuire si sa invete cum sa fie cat mai necrutatori.

Nu le pasa de trecerea timpului. De aceea, singurele lor repere temporale sunt rasaritul si apusul soarelui.

A fi copil nu este lucru usor. Baietii sunt trimisi sa pasca vitele de indata ce abia invata sa mearga, fiind testati si „intariti” periodic de membrii tribului, prin batai destul de dure. Fetele, trebuie sa stie sa gateasca si sa mulga vacile, iar mai tarziu sa construiasca colibe, lucru destinat numai femeilor.

Totul devine mult mai dureros la adolescenta, cand le sunt impuse ritualuri oribile. Pe la 13-15 ani, persoanele de ambele sexe au parte de circumcizie. Nu numai ca trec prin dureri groaznice, dar nu au dreptul sa arate ca sufera, trebuie sa para de neclintit, caci altfel se vor face de ras in fata societatii. Pentru fete, aceasta practica este mult mai dureroasa, si periculoasa, multe fete infectandu-se grav, apoi murind, altele ramanand mutilate si traumatizate pe viata. In prezent se duc tratative serioase pentru interzicerea acestor practici nefolositoare si extrem de periculoase.

Ar fi foarte multe lucruri de povestit despre viata acestora, dar dorind sa ne ajutam, am trecut la actiune.

Prin implicarea noastra in viata foarte grea a acestor femei masai, dorim ca ele sa aiba sansa de a-si trimite copiii la scoala, in special pe fetele ce sunt considerate de tati, doar ca surse de imbogatire si mana de lucru, viitoare sclave din alta familie.

masai1Copiii care vor avea sansa sa faca scoala, vor putea sa aiba servici in orasele din apropiere, si vor putea sa isi ajute familia sa iasa din saracia extrema in care isi duc viata.Educatia este cheia dezvoltari si transformarii gandirii pentru a inlatura ideologii gresite despre practicile acestea inumane, si pentru a ajuta la dezvoltarea unui sistem de sanatate mai riguros pana in inima fiecarui trib.

Pentru inceput, am ales 10 femei, care au primit consiliere spirituala, care a si dat roade spre slava Domnului, cateva dintre ele predandu-si vietile in Mana lui Dumnezeu, dar care au fost ajutate si financiar. Dorim sa le deschidem ochii si sa inteleaga practicile gresite pe care le promoveaza in vietile lor si sa lucreze manual diverse suveniruri, pe care sa le vanda turistilor care viziteaza rezervatia naturala Masai Mara. Din banii primiti din vanzari, isi achizitioneaza alte lucruri de care au nevoie pentru a face noi produse pentru vanzare.

Femeile pot sa ia tancuri de apa cu imprumut, pe care le platesc ulterior din profitul pe care il fac din acest proiect. In acest moment, femeile aduc apa de la rau, unde au cladit pietre pentru a forma mici baraje. Apa aceasta pe care o beau, trebuie sa mentionam ca este locul de adapost pentru hipopotami, crocodili, si locul din care se adapa multe alte animale ce isi impart teritoriul cu al masailor.

Prin toate aceste actiuni, il prezentam pe Dumnezeul cel adevarat, iar vestea buna a impacarii omului cu Dumnezeu este dusa pe pamanturile Masai.Au fost organizate intalniri si cu lideri Masai, carora li s-a explicat dezavantajul circumciziei fetelor, si cat de avantajati ar fi daca copiii lor ar merge la scoala si er fi educati.

masai2Cu ajutorul Domnului, am trimis la o scoala biblica pe un masai adevarat cu o istorie tulburatoare, dar un copil al lui Dumnezeu, care se straduieste sa isi ajute poporul sa se departeze de toate practicile oribile ce sunt impotriva lui Dumnezeu, si totdata impotriva propriului corp.

Dorim sa construim pe pamant masai o biserica si o scoala, doua entitati de o importanta majora pentru raspandirea Cuvantului lui Dumnezeu si promovarea educatiei in randul copiilor care nu au in acest moment nici o sansa pentru a merge la scoala.

Domnul sa lucreze cu putere in mijlocul acestor oameni, pentru ca sa-L cunoasca pe Dumnezeu, sa isi schimbe gandirea si viata, si sa isi mantuie sufletele.

Ce minunat este sa fim impreuna lucratori pentru Dumnezeu!

Gabi Condor

masai3

Pentru mai mai multe detalii, va rugam sa vizitati site-ul nostru: www.thehopeinafrica.ro

 

Care e părerea ta?

Adaugă comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine