Indonezia demolează biserici pentru a-i potoli pe musulmanii înfuriaţi

indonesia-church-burningsAutorităţile provinciei Aceh din Indonezia a început să demoleze mai multe biserici creştine lunea trecută, ca răspuns la cererile musulmanilor din linia dură a islamului, pe fondul creşterii tensiunii religioase în această provincie, în ultimele săptămâni.

Conform The Christian Post, care citează surse de la Agenţia Reuters, muncitori ai guvernului regional din districtul Aceh Singkil au folosit topoare şi ciocane de mari dimensiuni pentru a demola mai multe biserici creştine mici, după ce mai mulţi musulmani din linia dură, au cerut să fie demolate cel puţin 10 biserici.

BBC informează că peste 200 de agenţi de poliţie şi personal militar au protejat personalul guvernului, care au distrus clădirile bisericilor, motivând că acestea nu dispun de autorizaţii de construcţie. Iniţial autorităţile guvernamentale i-au instruit pe credincioşii din biserici să-şi demoleze ei înşişi propriile biserici, dar aceştia s-au opus să facă ce li se spusese.

Cum să facem aşa ceva? Această biserică s-a construit pentru a fi un loc de rugăciune. Este imposibil pentru noi să o dărâmăm”, a spus Paima Berutu, liderul unei biserici, la BBC. „Unii dintre noi au privit de departe demolarea. A fost foarte dureros”.

Distrugerea bisericilor se produce după ce săptămâna trecută, o mulţime de câteva sute de musulmani înfuriaţi au incendiat alte trei biserici creştine, una protestantă şi două catolice. Creştinii care au încercat să-şi apere locurile de cult au omorât pe unul dintre atacatorii musulmani şi i-au rănit pe alţi trei. O reuniune dintre figuri politice şi religioase locale, ce a inclus şi lideri creştini, pe lângă membri ai Ministerului indonezian de Probleme Religioase, a avut loc duminică, ajungând la un acord pentru a închide aceste biserici.

Bazându-ne pe experienţa zilnică, comunităţile trăiesc în pace unele cu altele şi nu există presiune pentru a închide aceste biserici”, a spus Genti Brutu, şeful localităţii Siompin, unde trei biserici au fost demolate. „Dar ceea ce ni se spune este că există o problemă de autorizaţii, aşa că trebuie să îndeplinim această măsură”.

Bardan Sahidi, un membru al parlamentului din Aceh, a reconfirmat că închiderea bisericilor se datorează lipsei autorizaţiilor. „Toate localurile de cult, independent de religie, trebuie să fie în acord cu legile din Aceh”, a spus Sahidi după reuniune.

Chiar dacă autorităţile guvernamentale afirmă că problema este una a autorizaţiilor, Palma Brutu, un lider al unei biserici protestante de 100 de membri care s-a închis, a explicat că biserica a solicitat autorizaţia în numeroase ocazii, dar nu li s-a eliberat niciuna. „Suntem sau nu suntem de acord, mergem înainte cu biserica”, a spus Brutu. „Am solicitat licenţa de construcţie încă o dată. Aşa că tot ceea ce cerem guvernului este să ne permită să obţinem această licenţă”.

Provincia Aceh este unica provincie din Indonezia, unde legea islamică sharia, a fost impusă ca lege oficială. Indonezia este ţara cu cel mai mare număr de musulmani din lume. De când a fost aprobată legea islamică, ce se poate utiliza pentru a pedepsi brutal, tortura şi chiar a omorî pe nemusulmani sau pe musulmanii ce nu respectă sharia, mii de creştini şi nemusulmani au fugit din provincie.

Ostilitatea faţă de creştinism în provincie este atât de avansată încât chiar înainte de incidentul cu cele trei biserici incendiate săptămâna trecută, o altă biserică a fost încendiată în luna august, conform informează BBC. Tensiunile religioase sunt în creştere şi în alte provincii din Indonezia, aşa cum este în provincia de Papua, de majoritate creştină, unde o moschee a fost incendiată în luna iulie.

Pentru Știri Creștine, Beni Drădici

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.